Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Σεισμόπληκτοι Αρχαλοχωρίου: Ανοίγει πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις - Οι ανακοινώσεις Κατσαφάδου
Σεισμός Αρκαλοχώρι
 clock 14:16 | 15/10/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε τρεις νέες πολιτικές δεσμεύσεις για τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα προχώρησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κ.Κατσαφάδος μετά από έντονες πιέσεις της τοπικής κοινωνίας που διαμαρτύρεται για τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, πρόκειται να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για την αποζημίωση της οικοσκευής, που αφορά στα πρώτα έξοδα αποκατάστασης, καθώς υπάρχουν πολλοί σεισμόπληκτοι που δεν κατάφεραν εμπρόθεσμα να την εισπράξουν. Πρόκειται για ένα αίτημα του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» που έχει κατ ́επανάληψη αναδείξει ότι έχουν γίνει μεγάλες αδικίες με τη διάθεση αυτών των αποζημιώσεων οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ακόμα ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι δρομολογούνται δύο τροπολογίες, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν μία λύση σε ότι έχει να κάνει με τα κίτρινα κτίρια, τα επισκευάσιμα κτίρια, όπου εκεί θα έχουμε μία εφάπαξ τιμή ανά τ.μ για κτίρια τα οποία δεν έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό ούτως ώστε να μπορούν με τιμολόγια να προχωρούν στις εργασίες τους οι πολίτες και να πληρώνονται. Ακόμα ο κ. Κατσαφάδος αναφερόμενος στο αίτημα που έχει διατυπωθεί από το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» για την αναθεώρηση των τιμολογίων για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων ώστε να προσαρμοστούν στις πραγματικές τιμές της αγοράς ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία.

Ο κ. Κατσαφάδος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει και σε μία αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής του κράτους κατά 10% λόγω νησιωτικότητας με μία δεύτερη τροπολογία πολύ σύντομα, πριν το τέλος του χρόνου. Οι δηλώσεις του
υφυπουργού έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από το Σύλλογο Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», που ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτικός σε σχέση με το χρόνο εφαρμογής τους και παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι υπολείπονται των πραγματικών σημερινών αναγκών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γκαντάτσιος σημειώνει ότι για την οικοσκευή ο υφυπουργός αναφέρθηκε μόνο σε ενοικιαστές και το αίτημα είναι η αποζημίωση να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους που τη δικαιούνται, ανεξάρτητα αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, όπως εφαρμόστηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο ίδιος σημειώνει ότι η απλοποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων καθυστερεί αδικαιολόγητα, ενώ σε ότι αφορά στην προσαύξηση 10% λόγω νησιωτικότητας είναι θετική, αλλά ανεπαρκής, δεν αντανακλά τις πραγματικές
τιμές της αγοράς, που έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω πληθωρισμού και αύξησης του κόστους των υλικών.

Ο κ. Γκαντάτσιος σημειώνει ότι παράλληλα με την προσαύξηση αυτή, πρέπει να υπάρξει γενικότερη αναπροσαρμογή του τιμολογίου της ΔΑΕΦΚ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις, που έχουν βαλτώσει, με επαρκή χρηματοδότηση, γιατί οι κάτοικοι ζουν ακόμη δίπλα σε επικίνδυνα κτίρια. Ζητούμε επίσης να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας το 100% Κρατικής Αρωγής και να καταργηθεί το ανεφάρμοστο 20% του άτοκου δανείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: "Έμπλεξαν" οι σχεδιασμοί για τα απορρίμματα και αυτός που την πληρώνει είναι ο πολίτης

Κρήτη: Μέσα στα τόσα προβλήματα οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα ...κρατικά συνεργεία ελέγχου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis