Κρήτη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Οροπεδίου - Τεράστιες οι ζημιές

oropedio.png

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή στις 6 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη οι ζημιές που έχει υποστεί ο Δήμος είναι πολλές και σοβαρές.

Πιο συγκεκριμένα σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, το σύνολο των υποδομών ενώ καθολικές ζημιές έχουν προκληθεί και για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

(Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης (αριστερά) και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, Μανώλης Παπαδάκης)

Δείτε παρακάτω το αίτημα του Δήμου Οροπεδίου προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης μέσα στο οποίο αναφέρονται και οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου:

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Ακραία καιρικά φαινόμενα (συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα ορεινά) έχουν πλήξει το σύνολο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου 2019 και καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, έχουν πληγεί στο σύνολο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (ο οποίος και είναι ο ορεινότερος δήμος της Κρήτης με ελάχιστο υψόμετρο 800 και μέγιστο 2.148 μέτρα) το σύνολο των υποδομών, με τεράστιες ζημιές σε, οδικό δίκτυο, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αποστραγγιστικά δίκτυα τα οποία  έχουν καταρρεύσει, αρδευτικά δίκτυα, δημοτικά κτίρια έχουν υποστεί φθορές και πλημμύρες, εν ενεργεία σχολεία (Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου , Γυμνάσιο – Λύκειο Τζερμιάδων) έχουν καταρρεύσει σοβάδες, προέκυψαν υγρασίες και πιθανόν να έχουν κλονιστεί και στατικές υποδομές, επίσης καθολικές είναι οι καταστροφές στο σύνολο των αγροτικών εκτάσεων του οροπεδίου Λασιθίου λόγω της πρωτοφανούς πλημμύρας, σε οργανωμένες καλλιέργειες,   σε  κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις (καλλιέργειες, αποθήκες, εξοπλισμός, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ζωικό κεφάλαιο κλπ), σε οικίες, σε επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές, τουριστικές και μεταποιητικές μονάδες κλπ. Η έκταση των ζημιών ακόμα καταγράφεται καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ακόμα σε εξέλιξη και σε αρκετά σημεία είναι αδύνατη η πρόσβαση λόγω πρωτοφανών πλημμυρών.

Ζητούμε για την κήρυξη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες..

Παρακάτω η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια

 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Συνάντηση Πέτσα με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους για τα θέματα του Ρεθύμνου

Πέτσας Ρέθυμνο

Τα θέματα υποδομής, ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και των Δήμων, με έμφαση στα προς ένταξη έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην έδρα της Π.Ε Ρεθύμνης με τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή και τους Δημάρχους Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινο.

Στη συνάντηση τέθηκαν στον κ. Πέτσα και στο Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, οι προτεραιότητες της Περιφερειακής ενότητας και των δήμων για τα προς ένταξη έργα στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης, όπως η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε Περιφέρεια, Δήμους και η ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, ο εκλογικός νόμος, κ.α.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κρήτης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως έγινε σε καλό κλίμα, αναδεικνύοντας την πολιτική βούληση του υπουργού για λύσεις. «Μέσα από τη συνεργασία και τις σωστές προτάσεις που έχουν γίνει από τους Δήμους και την Περιφέρεια μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκ μέρους της Περιφέρειας θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την διάθεσή του να στηρίξει τις αναπτυξιακές προτάσεις και να δώσει λύσεις στα προβλήματα», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση