Κρήτη

Πότε θα υποχωρήσει η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

skoni4.jpg

Σημαντική μεταφορά Αφρικανικής σκόνης πραγματοποιείται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας με τις υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης να καταγράφονται στην Κρήτη. Ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα. Στο Διάγραμμα 1 απεικονίζεται η έντονη αυτή μεταφορά της σκόνης όπως καταγράφεται από το σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο Ακρωτήρι Χανίων.

diagramma_1_katagrafi_metaforas_skonis_sto_stathmo_hanion.png

diagramma_1_katagrafi_metaforas_skonis_sto_stathmo_hanion.png, by gpapadakis

Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, όπως είχαμε επισημάνει και από τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες με σημαντικά αυξημένες τιμές συγκέντρωσης έως και τη Δευτέρα το πρωί ενώ στη συνέχεια  αναμένεται υποχώρηση αυτής της μεταφοράς έως και την Τετάρτη με μικρότερες συγκεντρώσεις. Η προγνωστική διαγραμματική μεταφορά σκόνης των επόμενων ημερών για τα Χανιά και το Ηράκλειο απεικονίζεται στα Διαγράμματα 2 και 3 του Πανεπιστημίου Αθηνών (uoa.gr).

diagramma_2_prognostiko_diagramma_metaforas_skonis_gia_hania.png

diagramma_2_prognostiko_diagramma_metaforas_skonis_gia_hania.png, by gpapadakis

diagramma_3_prognostiko_diagramma_metaforas_skonis_gia_irakleio.png

diagramma_3_prognostiko_diagramma_metaforas_skonis_gia_irakleio.png, by gpapadakis

Η μεταφορά αυτή ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές  συνθήκες με τη διατήρηση της Νότιας τάσης των ανέμων ενώ και μία θερμή εισβολή από τα Νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24 °C αν και κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές.

Αλλαγή σε αυτή την τάση αναμένεται από την Πέμπτη με την ενίσχυση του Δυτικού ρεύματος που σηματοδοτεί την παύση μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Κρήτη

Τα θέματα των Ελλήνων Ρομά στην Κρήτη στη συνάντηση Κατσαρή - Αρναουτάκη

Ρομά Κατσαρής Αρναουτάκης

Τα θέματα των Ελλήνων Ρομά στην Κρήτη και την λειτουργία του συλλόγου τους, έκανε γνωστά σε επίσκεψη του στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου συλλόγου Θανάσης Κατσαρής.

Στη συνάντηση πού έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Πρόεδρος, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την οργάνωση, λειτουργία,τους στόχους του Παγκρήτιου συλλόγου Ελλήνων Ρομά και για τις ενέργειες τους με αφορμή τις συνθήκες διαβίωσης τους. 

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος, ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την συνάντηση, αλλά και για την ανταπόκριση του στην στήριξη της λειτουργίας του Παγκρήτιου συλλόγου, αλλά και για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του στην κοινωνική ομάδα των Ελλήνων Ρομά στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Ηρακλείου: Τηλεδιάσκεψη για τα θέματα των Ρομά στο Ηράκλειο

Ρομά ξυλοκόπησαν αστυνομικούς - Τους πέταξαν μέχρι και καρέκλες

"Οικονομικές Επιπτώσεις από την Πανδημία COVID-19 στην Κρήτη"