Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης και Συμβούλιο της Ευρώπης ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση

βιασμός ανηλίκου σεξουαλική κακοποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στην καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μια δράση, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης «Χτίζοντας μια Ευρώπη ΓIA και ΜΕ τα παιδιά» και ξεκίνησε το 2010.

Ειδικότερα, σήμερα, στην Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη «Σύμφωνο Συνεργασίας» με το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Κομβικής σημασίας, για την υπογραφή του εν λόγω συμφώνου, υπήρξε η συμβολή της Βουλευτή Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και συντονίστριας της καμπάνιας Έλενας Ράπτη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφερόμενος στην σημασία της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας δήλωσε: 

«Η Περιφέρεια Κρήτης με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώνει τις δυνάμεις της, μαζί με εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας των παιδιών. Συμμετέχουμε σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με το χαρακτηριστικό σύνθημα «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας στα παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Ως Περιφέρεια Κρήτης, ευχαριστούμε την Βουλευτή Έλενα Ράπτη για τη συνεισφορά της. Σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, με τις υπηρεσίες της κοινωνικής πρόνοιας, με τη βοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων, στοχεύουμε στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών, προκειμένου να κλείσει ένας κύκλος βίας, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για κάθε σύγχρονη κοινωνία»

Η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη ευχαριστώντας δημόσια την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη στην πανευρωπαϊκή καμπάνια ανέφερε: 

«Συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία μου με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση των μηνυμάτων της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών και δράσεων για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την επιλογή του να στηρίξει έμπρακτα την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία των πιο αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, των παιδιών. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό  των παιδιών στη χώρα μας, που αγγίζει το 16%, έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Εννιά στους δέκα δράστες βρίσκονται στο στενό, οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού.  Όπλο τους η μυστικότητα και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να σπάσουν τη σιωπή τους. Στόχος μας είναι μέσα από κοινές δράσεις με την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλη την τοπική κοινωνία, ώστε κάθε παιδί να είναι ασφαλές»

Από την πλευρά της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Διασύνδεσης με Φορείς και Οργανώσεις Γωγώ Μηλάκη δήλωσε: 

«Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Η καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», εστιάζει στην καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας και στην προστασία των παιδιών με γνώμονα την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους, με σεβασμό στα ατομικά τους δικαιώματα και την ατομική τους αξιοπρέπεια. Παρέχει καταρχήν στα παιδιά και επιπλέον στις οικογένειες, στους κηδεμόνες, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα, προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά, τα περιστατικά σεξουαλικής θυματοποίησης, βίας και εκμετάλλευσης των παιδιών».

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας θα υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μέσω της προβολής τηλεοπτικών μηνυμάτων, της διακίνησης ενημερωτικού υλικού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς επιστήμονες, καθώς και δράσεις που θα προγραμματιστούν στη διάρκεια της συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Λιγνάδης: Είχε μηνυθεί το 1984 για ασέλγεια ανηλίκου

Λιγνάδης: Έκανε οντισιόν με 100 αγόρια από 10 έως 14 ετών

Στην Ελλάδα το 5% έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία

Κρήτη

Κρήτη: Απαξιεί να απαντήσει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ για τη βεβήλωση του τάφου

μνημείο

Μετά από 20 και πλέον μέρες, και πάρα την ενημέρωση που υπήρξε στην πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ, δε φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για αποκατάσταση της ιστορικής απρέπειας, με το ταφικό μνημείο του εθνικού ευεργέτη, Αντωνίου Φραγκιά Παπαδάκη.

Οι αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό του τάφου του αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης, που βρίσκεται στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μαίνονται, όμως καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπήρξε παρά τη ¨θύελλα” που ξέσπασε...

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν, για άλλη μία φορά, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανώλη Αργυράκη, για την στάση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλου.

Το “Ράδιο Κρήτη” απευθύνθηκε στον κ. Δημόπουλο, μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, και ζήτησε την άποψή του. Ωστόσο, ο Πρύτανης δεν ανταποκρίθηκε και μάλιστα απαξίωσε να απαντήσει επικαλούμενος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με φόντο την πανδημία.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου επισήμανε ότι ίσως είναι σκόπιμη αυτή η δήλωση του Πρύτανη, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, καθώς δεν ανταποκρίθηκε καν στις διαρκείς εκκλήσεις του δήμου.

Επίσης, κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού, του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου και την υπογραφή άλλων 42 βουλευτών, ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, για το θέμα. Μάλιστα, ο κ. Σκουρολιάκος, με δηλώσεις του στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, εξέφρασε την έκπληξη και την αγανάκτησή του.

Ποιος ήταν ο εθνικός ευεργέτης

Ο Αντώνιος Φραγκιά Παπαδάκης, με καταγωγή από το Ψυχρό Λασιθίου, ήταν ευεργέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου. Απέκτησε περιουσία στην Βεσσαραβία και όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης και όλα τα άλλα περιουσιακά του στοιχεία για υποτροφίες σε φοιτητές.

Ο πατέρας του, ο παπάς Φραγκιάς Παπαδάκης, σφαγιάστηκε από τους Τούρκους το 1823 και ο μικρός Αντώνιος αιχμάλωτος μαζί με δύο αδέλφια του, μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στην Αλεξάνδρεια, όπου πουλήθηκαν ως σκλάβοι στην αυλή του Μεχμέτ Αλή Πασά

Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και κατάφερε με τη βοήθεια ενός Ρώσου να δραπετεύσει και να βγει στην Οδησσό μαζί με άλλους από την Κεφαλλονιά.

Απελευθερώθηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την διενέργεια μεγάλου εράνου υπέρ των Ελλήνων κι εργάστηκε στα κτήματα του διπλωμάτη και έμπιστου του Καποδίστρια Αλέξανδρου Στούρτζα Έμαθε τα ελληνικά γράμματα και έπιασε δουλειά σε ελληνικό τυπογραφείο της Οδησσού.

Μπήκε και στη γεωργική σχολή και σπούδασε γεωπονία. Αφού αποφοίτησε διορίστηκε διευθυντής στα κτήματα του Αλέξανδρου Στούρτζα στη Βεσσαραβία το 1833.

Απέκτησε αρκετά χρήματα για να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1848

Αργότερα ψάχνοντας την τύχη των δύο χαμένων αδελφών του, ανακάλυψε ότι ήταν στην Αλεξάνδρεια και είχαν ασπαστεί τον Μωαμεθανισμό. Σε επικοινωνία τους, κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, τα τρία αδέρφια αναγνωρίστηκαν.

Έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου 1878. Πρόλαβε να διαθέσει όμως το ποσό των 800.000 χιλιάδων δραχμών για τη μόνιμη χορήγηση δέκα υποτροφιών σε νέους και νέες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κληροδότημά του είναι, επίσης, το κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έθεσε ως δείγμα τιμής μαρμάρινη προτομή του Παπαδάκη στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και προτομή του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών  δίπλα στη Κοιμωμένη του Χαλεπά.

Ο Αντώνιος Παπαδάκης ήταν ευεργέτης και του Λασιθίου καθώς ίδρυσε το Ελληνικό Σχολείο Ψυχρού, το Παπαδάκειο Σχολείο ενώ συνέβαλε και στη δημιουργία του “Καμπάνειου Πολυτεχνείου”, του Τεχνικού Σχολείου Ψυχρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Πόσο θα πληρώνουμε για διόδια στον ΒΟΑΚ

Κρήτη - κορωνοϊός: "Τσουνάμι λουκέτων" σε σχολεία λόγω κρουσμάτων

Διπλό φονικό στ' Ανώγεια: Ενοχή του κατηγορούμενου χωρίς ελαφρυντικά, προτείνει ο Εισαγγελέας