Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Κρήτη βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο εργοτάξιο την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2026.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου εξαπολύει δριμεία κριτική, εστιάζοντας στις διαδοχικές μεταθέσεις του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης και στις σοβαρές ελλείψεις στον σχεδιασμό των υποδομών που θα πλαισιώσουν τον νέο αερολιμένα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου:
''Στην ομιλία του κατά την τελετή θεμελίωσης του νέου αερολιμένα τον Φεβρουαρίου του 2020, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε «Σε πέντε χρόνια αυτό το «κόσμημα» θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες». Τον Δεκέμβριο του 2024 δήλωνε πως «Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι ένα εμβληματικό έργο, θα ολοκληρωθεί το 2027». Σήμερα, παρουσία του πρωθυπουργού, ο Υφυπουργός κ. Ταχιάος, σε μια νέα επικοινωνιακή φιέστα δηλώνει γενικά και αόριστα ότι ο νέος αερολιμένας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028, χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα.
Ακόμα και αν θέλαμε να ξεχάσουμε τις συνεχείς μεταθέσεις της ολοκλήρωσης του έργου προς το μέλλον και τις όποιες αυξήσεις του κόστους του, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σημαντικές εκκρεμότητες που υπάρχουν για την σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία του. Ο ελλιπέστατος σχεδιασμός για τα συνοδά έργα (οδικές συνδέσεις ατελείς όπως και η διασύνδεση με το νότιο τμήμα του Ηρακλείου και τη Μεσαρά, αντιπλημμυρικά έργα στο στάδιο μόνο των καλών προθέσεων, με απώτερο στόχο βέβαια να μετακυλιστεί η κατασκευή τους στους ΟΤΑ) προϊδεάζει για ένα αεροδρόμιο αποκομμένο από την περιοχή.
Για να μην αναφερθούμε στην προσφυγή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για την κατασκευή του ραντάρ στην θέση του λόφου Παπούρα, η οποία εκδικάζεται σε λίγες ημέρες. Και ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει ως Κρητικός ευαίσθητος για τα θέματα πολιτισμού, και το Υπ. Πολιτισμού προκαλεί προσκόμματα σε απλές οικοδομικές άδειες πολιτών σε χώρους με μικρότερη αρχαιολογική σημασία, εδώ όλα θυσιάζονται με την επίκληση αδυναμίας εύρεσης άλλης λύσης σε σύντομο χρόνο.
Κατά τα άλλα, θα έχουμε φωτογραφίες και χειροκροτήματα για να γεμίσουν τα δεκάλεπτα ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που θα τονίζουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αγνοώντας τα προβλήματα που επιμελώς κρύβονται ξανά κάτω από το χαλί.''
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μητσοτάκης από Καστέλι: Λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος και θωρακίζουμε την Κρήτη
Αεροδρόμιο Καστελίου: Δείτε φωτογραφίες από την πρόοδο των εργασιών