Κρήτη

Παρέμβαση Βαρδάκη για τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

Invalid Scald ID.

Για τα κενά των εκπαιδευτικών σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση και το χρόνο κάλυψής τους, κατέθεσαν ερώτηση 34 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς την Υπουργό Παιδείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ερώτηση:

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, στα οποία έρχονται να προστεθούν τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών, τα οποία είναι χιλιάδες πανελλαδικά.

 Στο Νομό Ηρακλείου για παράδειγμα, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί τόσο η Α’, όσο και η Β’ φάση προσλήψεων για την πλήρωση των λειτουργικών κενών, εν τούτοις πολλά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπολειτουργούν, καθώς δεν έχουν καλυφθεί από εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων.

Προσφάτως μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδε η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Πόμπιας, όπου δύο τάξεις δημοτικού έχουν μείνει χωρίς δάσκαλο.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς την Γενική Αγωγή διαπιστώνονται 84 κενά, εκ των οποίων 14 Δάσκαλοι, 27 Νηπιαγωγοί και 35 Καθηγητές Ειδικοτήτων, καθώς και 8 κενά μειωμένου ωραρίου σε καθηγητές ειδικοτήτων.

Όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή τα κενά ανέρχονται σε 14, ενώ υπάρχουν και 128 κενά σε παράλληλη στήριξη δασκάλων,  και  26  σε παράλληλη στήριξη νηπιαγωγών. Τα κενά στη Δευτεροβάθμια ανέρχονται στο σύνολό τους στα 170, με τις βασικές ειδικότητες (Φιλολογικά, Μαθηματικά, Φυσική) να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Η πλήρωση των λειτουργικών κενών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από την αρμόδια Υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στην  άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών στην εκπαίδευση και αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Συγγενείς, φίλοι και τοπικοί φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Συγγενείς, φίλοι και τοπικοί φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση του Δημήτρη Ξυριτάκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση του Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το Καφέ Μαρίνα στο λιμάνι, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.
Το Καφέ Μαρίνα στο λιμάνι, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!