Κρήτη

Ολοκληρώθηκε το ταξίδι του φεστιβάλ Ολυμπίας στην Κρήτη (φωτογραφίες)

Φεστιβαλ ολυμπια

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ταξίδι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην Κρήτη. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο με αφιέρωμα στην Παιδική και Νεανική Κινηματογραφική Δημιουργία για το προσφυγικό μέσα από ταινίες που συμμετείχαν στην 19η διοργάνωση της Camera Zizanio.

Στη συνέχεια το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου το Φεστιβάλ Ολυμπίας βρέθηκε στο Ρέθυμνο όπου, προβλήθηκαν οι βραβευμένες ταινίες της 22ης διοργάνωσης “Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο” και “Κομμώσεις Ρόμι” εντυπωσιάζοντας όσους παρευρέθηκαν στον κινηματογράφο Απόλλων.  

Η ταινία “Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο”, της Κάτια Μπενράθ απέσπασε στο Φεστιβάλ Ολυμπίας τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή Νέων, το Βραβείο "#ThisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Βραβείο του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους CIFEJ. Θαρραλέα, αστεία και μοναδική: αυτή είναι η Ρόκα. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά –αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της.  Μια περιπέτεια για όλες τις ηλικίες μεταδίδοντας αβίαστα μια θετική στάση απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής ενθουσιάζοντας το κοινό.

“Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο”
“Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο”

Η ταινία “Κομμώσεις Ρόμι”, της Μίσα Καμπ απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου Μεγάλου Μήκους από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή και το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρωπινές Αξίες". Στο “Κομμώσεις Ρόμι”, τρεις γενιές γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Αλτσχάιμερ. Όταν η ηλικιωμένη κομμώτρια Στίνε αποφασίζει να εξομολογηθεί την κατάστασή της στη δεκάχρονη εγγονή της Ρόμι και όχι στην κόρη της Μαργκό, μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει. Μια ταινία για το Αλτσχάιμερ, που δεν είναι απλά μια ταινία για το Αλτσχάιμερ. Η ιδιαίτερη σχέση της μικρής Ρόμι με την γιαγιά της άγγιξε για ακόμη μια φορά το κοινό χειροκροτώντας με θέρμη στο τέλος της προβολής.

Από την ταινία “Κομμώσεις Ρόμι”
Από την ταινία “Κομμώσεις Ρόμι”

Παράλληλα με τις προβολές βραβευμένων ταινιών υλοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο οι προγραμματισμένες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σχετικά με την αξιοποίηση στο σχολικό πλαίσιο εγκεκριμένων από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ταινιών και ψηφιακών παιδαγωγικών οδηγών ταινιών από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικού υλικού του Νεανικού Πλάνου Γιώργο Σπύρου.
Το ταξίδι των βραβευμένων ταινιών του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνεχίζεται με πρωινές προβολές για σχολεία. Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.  

  ολοκληρώθηκε το ταξίδι του φεστιβάλ Ολυμπίας στην Κρήτη
ολοκληρώθηκε το ταξίδι του φεστιβάλ Ολυμπίας στην Κρήτη

Πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία:
 τηλ: 2108664470 Ι neanikoplano@gmail.com
www.olympiafestival.gr

Κρήτη

Ηράκλειο

Μία τραυματίας από το τροχαίο στον ΒΟΑΚ

ΕΚΑΒ

Μία γυναίκα ελαφρά τραυματισμένη είναι ο απολογισμός του τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εθνική Οδό.

Το τροχαίο έγινε όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το όχημα στο οποίο επέβαινε η γυναίκα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό στο ύψος του τούνελ της Χερσονήσου. 

Η γυναίκα εγκλωβίστηκε στο όχημά της ωστόσο η Πυροσβεστική που έφτασε στο σημείο, δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει καθώς η οδηγός είχε καταφέρει να βγει μόνη της.

Επί τόπου βρέθηκε και το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε ελαφρά τραυματισμένη την οδηγό.