Κρήτη

Ο καθηγητής παιδιατρικής Μ. Γαλανάκης στο Ράδιο Κρήτη για τη χρήση μάσκας από μαθητές

Φωτό αρχείου

Καθησυχαστικός αναφορικά για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία από το νηπιαγωγείο μέχρι και τις μεγαλύτερες τάξεις εμφανίστηκε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο καθηγητής Παιδιατρικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτη κ. Μανόλης Γαλανάκης.

Ο καθηγητής απάντησε σε πολλά ερωτήματα όσον αφορά τα μέτρα προστασίας στα σχολεία εφιστώντας την προσοχή όλων στην πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Ένα από αυτά είναι κατά πόσο η χρήση μάσκας για πολλές ώρες είναι ασφαλής για την υγεία των παιδιών.

Δεν υπάρχει κίνδυνος από τις μάσκες

Ο κ. Γαλανάκης είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χρήση της από πολύ μυικές ηλικίες αρκεί τα μικρά παιδιά να εκπαιδευτούν, να το δουν ως παιχνίδι και να τη συνηθίσουν στο σχολείο.

Η μάσκα είπε δεν έχει καμία επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει και το φθινόπωρο που θα υπάρχουν και οι εποχικές ιώσεις θα προστατεύει ακόμη περισσότερο.

Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες όπως άσθμα θα πρέπει, ανέφερε, να επικοινωνήσουν με τον παιδιάτρό τους και να λάβουν οδηγίες ενώ αν χρειαστεί μπορούν να κάνουν μαθήματα και μέσω τηλε-εκπαίδευσης.
 

Οι κατάλληλες μάσκες

Όσον αφορά τον τύπο της μάσκας που πρέπει να φορούν παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Ελληνικής παιδιατρικής εταιρίας σύμφωνα με την οποία
οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς.

Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής!. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της . 
 

Ο κ. Γαλανάκης
Ο κ. Γαλανάκης

 

Που θα φυλάσσονται

Ένα ζήτημα που ανεδείχθη στην εκπομπή είναι και το πως διαχειρίζονται τις μάσκες οι πολλοί μικροί μαθητές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά τις ώρες των διαλειμμάτων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το ένα παιδί να παίρνει τη μάσκα του άλλου όταν επιστρέφουν στην αίθουσα.Η λύση είναι να έχει κάθε παιδιά ένα κουτί ή σακουλάκι μέσα στο οποίο θα την τοποθετεί.

Να τηρούνται τα μέτρα προστασίας

Ο καθηγητής παιδιατρικής συνέστησε πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας αφού το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας.

Σχετικά με τις μεγαλύτερες ηλικίες παππούδες γιαγιάδες ο κ. Γαλανάκης είπε ότι καλό είναι να αποφεύγονται οι πολλές επαφές αν και τα παιδιά είναι άτομα με τις λιγότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού.

]

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ψάρευαν αμέριμνοι, τους χτύπησε το κύμα, νεκρός ένας άνδρας!

ψάρεμα

Τραγωδία σήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στην Αγία Πελαγία του Δήμου Μαλεβιζίου. Τέσσερις άνδρες ψάρευαν στα βράχια, στην περιοχή Αλυκές, όμως η έντονη θαλασσοταραχή αποδείχθηκε μοιραία!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα μεγάλο κύμα χτύπησε τους 3 από τους 4 άνδρες και τους παρέσυρε μέσα στη θάλασσα. 

Οι δύο κατάφεραν να βγουν και διεκομίσθησαν στο ΠΑΓΝΗ, όχι όμως και ο τρίτος- περίπου 35 χρόνων-  ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός.

Στο σημείο έσπευσαν ένα αλιευτικό που βρισκόταν στην περιοχή, ένα σκάφος αναψυχής αλλά και σκάφος του Λιμενικού.

(φωτο αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Δείτε φωτογραφίες από τα αυτοκίνητα που τυλίχθηκαν στις φλόγες

Ηράκλειο - 28η Οκτωβρίου: Με υπερηφάνεια η παρέλαση (φωτογραφίες)

Κρήτη: Σεισμικές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι και ανοιχτά της Ζάκρου

ESPA BANNER