Κρήτη

Νίκος Χατζάκης: Ο Κρητικός επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό

χατζάκης

Συνέντευξη στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανόλη Aργυράκη παραχώρησε σήμερα ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον μηχανισμό της πρωτεΐνης Κρίσπερ που βοηθά στην αντιμετώπιση και ίαση σοβαρών ασθενειών

Ο λόγος για τον επίκουρο καθηγητή Νίκο Χατζάκη, τον κρητικό επιστήμονα, η έρευνα του οποίου έχει γίνει βασικό αντικείμενο συζήτησης στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο κ. Χατζάκης, είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και επικεφαλής μιας άκρως σημαντικής μελέτης, η οποία βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο της δημοσιότητας Ο ίδιος και οι συνεργάτες του στη Δανία έβαλαν στο μικροσκόπιο ένα ένζυμο που ονομάζεται CRISPR (Κρίσπερ), ανοίγοντας “παράθυρο στο μέλλον” για την ανθρωπότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη έχει ήδη καταφέρει να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος και άλλες ασθένειες μελετώνται. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ανακαλύφθηκε σε ζωντανούς οργανισμούς πριν από 10 χρόνια, μεταξύ των οποίων και στον άνθρωπο, αποτελεί ένα “υπερόπλο” για τους γενετιστές και αναλύθηκε εσωτερικά και διεξοδικά για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα από τον Κρητικό επιστήμονα.

Έτσι, η πρωτεΐνη CRISPR επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν το γονιδίωμα με περισσότερη ακρίβεια, στοχεύοντας πολλαπλά γονίδια ταυτόχρονα και με σημαντικά μειωμένο κόστος. Συνεπώς, η τεχνολογία του CRISPR δίνει στους επιστήμονες ένα εργαλείο για να ερευνήσουν συγκεκριμένα γονίδια και να κάνουν συγκεκριμένες τομές στο DNA με έναν ευέλικτο, συγκριτικά καλύτερο, αλλά και οικονομικά προσιτό τρόπο, με στόχο ακόμα και την καταπολέμηση σοβαρότατων ασθενειών.
«Στην ουσία αναφέρει ο κορυφαίος επιστήμονας ανακαλύψαμε τον μηχανισμό του CRISPR, που είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών οι οποίες μας επιτρέπουν να αλλάζουμε και να πειράζουμε το DNA οργανισμών και στην προκειμένη περίπτωση, όχι στη δική μας αλλά από άλλες ερευνητικές ομάδες, ακόμα και σε ανθρώπους».

Ουσιαστικά, αυτό που δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής ήταν η ενδοσκοπική ανάλυση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης CRISPR, που ουσιαστικά μέχρι χθες έβαζε ένα “ταβάνι” στην επιστημονική κοινότητα, που έδειχνε ανήμπορη να συνεχίσει τις κλινικές μελέτες με στόχο την τροποποίηση του DNA.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Χατζάκη στο Ράδιο Κρήτη:
 

Κρήτη

Γαύδος: Έκανε το τελευταίο του μπάνιο...

πνιγμος

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκετο απόγευμα της Πέμπτης (16/) ένας 75χρονος αλλοδαπός, από τη θαλάσσια περιοχή "ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ" στη νήσο Γαύδο Στη συνέχεια, ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Ιατρείο Γαύδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Λίντα Ζερβάκη: Η Κρητικιά παρουσιάστρια ειδήσεων που "κατέκτησε" τη Γερμανία

Ηράκλειο: Η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε ένα mini ... οπλοστάσιο

Ηράκλειο: Έκαναν σεξ μέσα στο αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν!

ESPA BANNER