Κρήτη

Μία Κρητικιά ... από το Σικάγο στόλισε το Λευκό Οίκο

κρητικια λευκος οικος

Μία Κρητικιά από το Δυτικό Σικάγο βοήθησε να φτάσει το πνεύμα των Χριστουγέννων στον Λευκό Οίκο. Η ανθοδέτρια και διακοσμήτρια Μαίρη Λαλάγος Μαζέφι ήταν μία από τους 89 εθελοντές που επιλέχθηκαν (από τους χιλιάδες που έκαναν αίτηση) για να στολίσουν την κατοικία του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ.

Τα Χριστούγεννα ήταν πάντα οι αγαπημένες της διακοπές -την έχουν αποκαλέσει ξωτικό των Χριστουγέννων- και όταν έμαθε τον Οκτώβριο ότι το θα ήταν μεταξύ των εθελοντών δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το όνειρο της θα γινότανε πραγματικότητα.

Η κ. Μαζέφι και οι υπόλοιποι εθελοντές ακολούθησαν τις οδηγίες της εταιρείας Rafanelli Events, που είχε τον συντονισμό της όλης διαδικασίας και, όπως δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο, η εμπειρία των τεσσάρων ημερών που πέρασε στον Λευκό Οίκο ήταν εκπληκτική. "Δεν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να το εκφράσουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι αλήθεια" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, εργάστηκε στον διάδρομο της Ανατολικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, όπου επιστράτευσε την υπομονή της για να κολλήσει 7.000 μπάλες σε ξύλινα πλαίσια που τοποθετήθηκαν μπροστά από τέσσερις κολώνες.
Στη συνέχεια, διακόσμησε την εσωτερική αψίδα στο Ανατολικό Δωμάτιο, με γιρλάντα στην οποία τοποθέτησε ασημένια στολίδια. Στο Ανατολικό Περιστύλιο τοποθέτησε μαζί με άλλους εννιά εθελοντές νιφάδες, τις οποίες έφτιαξαν παιδιά από σχολεία της Ουάσινγκτον. Μεταξύ άλλων, η ταλαντούχα Ελληνίδα, με καταγωγή από την Κρήτη και την Πελοπόννησο στόλισε το δέντρο που τοποθετήθηκε στο ασανσέρ του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Ξεχωριστή ήταν η σχέση που ανέπτυξε με τους υπόλοιπους εθελοντές. "Έκανα 88 νέους φίλους" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι της άρεσε που είχε την ευκαιρία να δει πώς δούλευαν οι υπόλοιποι.

Η κ. Μαζέφι δημιουργεί ανθοδέσμες εδώ και 30 χρόνια και οι δημιουργίες της έχουν βοηθήσει πολλές νύφες να κάνουν πραγματικότητα τον γάμο των ονείρων τους. Πριν από το Λευκό Οίκο, έχει στολίσει χριστουγεννιάτικα ορισμένα από τα ωραιότερα σπίτια του Σικάγο.

   
Χριστούγεννα στον Λευκό Οίκο
Το θέμα του φετινού εορταστικού στολισμού στον Λευκό Οίκο είναι "Διαχρονική Παράδοση". Τοποθετήθηκαν 62 δέντρα και πάνω από 70.000 στολίδια. Το 90% του στολισμού προέρχεται από διακοσμητικά προηγούμενων χρόνων.

Την περίοδο των γιορτών αναμένεται να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο 68.000 άτομα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Κρήτη

Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

ναυαγοσωτης

Την αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 81/2020) που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους ΟΤΑ, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εσωτερικών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΔ Κρήτης τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν ανασταλεί για τη φετινή σεζόν η ισχύς του ΠΔ, τότε λόγω της μεγάλης αύξησης τους κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και της σημαντικής υστέρησης των δημοτικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας, θα απαιτηθεί η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ. Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη, Πρόεδρο και Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης αντίστοιχα, αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση το άρθρο 7 του ΠΔ 81/2020 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες δικαιοδοσίας τους.

Δεδομένης όμως της μεγάλης αύξησης του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης με βάση τις προβλέψεις του νέου  ΠΔ σε σχέση με το  προηγούμενο ΠΔ (31/2018) αλλά και της καθίζησης των δημοτικών εσόδων, συνυπολογίζοντας και την κατακόρυφη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος που εισπράττουν οι ΟΤΑ από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, οι Δήμοι της Κρήτης αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας ως μοναδική μέριμνα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των λουτρικών εγκαταστάσεων προτείνουμε άμεσα:

Α) να ανασταλεί η ισχύς του ΠΔ 81/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018.

Β) να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων λαμβάνοντας υπόψη όσα προβλέπονταν στο άρθρο 11 του ΠΔ 31/2018 ώστε να μην προκύψει αύξηση των ναυαγοσωστικών πύργων. 

Γ) να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ από το Κράτος προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει και το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν, σε περίπτωση μη αναστολής του ΠΔ 81/2020.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουράκης σε Σκρέκα για δασικούς χάρτες: Να διασφαλιστούν οι ιδιοκτησίες πολιτών και ΟΤΑ

ΠΕΔ Κρήτης: Εξορθολογισμός του τέλους 5% για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κρήτη: Δύο παραλίες του νησιού στη λίστα με τις 25 δημοφιλέστερες παγκοσμίως