Κρήτη

Μαρκογιαννακης: Ευτελές το ποσό για τις κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης "Η Κρήτη Μπροστά", Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης:

Την Παρασκευή κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του έτους για τις κοινωνικές δράσεις της Περιφέρειας. Το ποσό που αντιστοιχεί στις δράσεις αυτές ανέρχεται μόλις σε 326.000 ευρώ!!

Σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα και οι πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι τόσες, η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το ρόλο αυτό μπορεί να φέρει εις πέρας πιο αποτελεσματικά η τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού καθώς εκ των πραγμάτων βρίσκεται πιο κοντά στα προβλήματα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι το ψηφισθέν ποσό των 326.000 ευρώ είναι ευτελές, καθώς με τα λιγοστά αυτά μέσα δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς οι ως άνω ανάγκες και να πραγματοποιηθεί ουσιαστικό έργο που θα ευεργετήσει την κοινωνία. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε και ζητάμε την αύξηση του ποσού που έχει εγκριθεί για δράσεις κοινωνικού περιεχομένου.

Κρίνουμε θετικά, το γεγονός ότι, κατόπιν της προτάσεώς μας αυτής, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για σημαντική αύξηση του κονδυλίου για κοινωνικές δράσεις, στο άμεσο μέλλον.

Κρήτη

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Θα εξεταστεί η πρόταση της Καθηγήτριας για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

εμβόλιο

Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ειδικότητα στην Ανοσιολογία, φαίνεται πως έχει αναπτύξει με την ερευνητική της ομάδα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο όμως… προσκρούει στο ότι… δεν περιέχει φαρμακευτική ουσία, οπότε οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν δείχνουν ενδιαφέρον.

Η Ειρήνη Αθανασάκη, με επιστολή της στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητά χρηματοδότηση ύψους 80.000 έως 100.000 ευρώ, προκειμένου να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί το εξατομικευμένο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Ανακοίνωση για τα παραπάνω εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, μετά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής

Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 
Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της   πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής: 
Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level - TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό. 
Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.
Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες. 
Από την Πρυτανεία