Κρήτη

Κρήτη: Τέλος Νοεμβρίου οι τιμές του ελαιολάδου

Φωτό αρχείου

Με αγωνία περιμένουν οι παραγωγοί της Κρήτης τον καθορισμό της φετινής τιμής στο ελαιόλαδο καθώς έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές της Κρήτης η ελαιοκομική περίοδος.Οι αγρότες ευελπιστούν ότι φέτος η αγορά του προϊόντος θα είναι καλύτερη καθώς η περυσινή χρονιά ήταν καταστροφική.

Την αισιοδοξία του ότι στο τέλος Νοεμβρίου ο νέος φορέας Κρητικού ελαιολάδου που δημιουργείται από όλες τις Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού πλην της Σητείας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τιμές εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ κ.Σταύρος Γαβαλάς.

Όπως είπε ο κ.Γαβαλάς στόχος είναι ο καθορισμός ενιαίας τιμής στο ελαιόλαδο και μάλιστα σταθερής κάθε χρόνο που θα κυμαίνεται από 2,80 έως 3,20 ευρώ.

Καταβάλλεται, είπε, μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμος το επόμενο διάστημα ο φορέας, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο καθώς είναι έτοιμο το καταστατικό και ετοιμάζεται και το byssness plan που θα βοηθήσει στην προώθηση του προιόντος αλλά και στην επιβίωση του φορέα.

Η ενιαία ονομασία ΠΟΠ Κρήτη στο ελαιόλαδο θα προσθέσει υπεραξία στο προϊόν που πλέον θα τυποποιείται και δεν θα εξάγεται χύμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ.Μανόλης Μαυροματάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Σητεία δεν μετέχει στο νέο φορέα λέγοντας ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου συστήματος και γι αυτό το λόγο η Ένωση αποφάσισε να πορευθεί αυτόνομα κάνοντας τις δικές της συμφωνίες προώθησης του τοπικού ελαιολάδου.

Όπως ανέφερε είναι δύσκολο να καθοριστούν από τώρα τιμές και κάθε εκτίμηση θα είναι παρακινδυνευμένη. Είπε όμως ότι η φετινή ποιότητα στην παραγωγή της περιοχής θα είναι καλή με αποτέλεσμα να έχει και καλή τιμή το ελαιόλαδο.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ο σεισμός έριξε το παλιό κτίσμα - Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας

Οι σεισμοί που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες έχουν και συνέπειες ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια που βρίσκονται είτε εγκαταλελειμένα είτε έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα χωρίς όμως τις παρεμβάσεις που θα μειώσουν τον κίνδυνο για τους περαστικούς.

Σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο όπως την Αγία Τριάδα στην οδό Χάου απ όπου είναι και η ανάρτηση του Ηρακλείωτη Γιάννη Σκουλά υπάρχουν ετοιμόρροπα που αποτελούν κίνδυνο θάνατο όπως αυτό στις φωτογραφίες του Περιβαλλοντικού  Συλλόγου  Αγ. Τριάδας.

"Ο χθεσινός σεισμός στο Ηράκλειο ήταν μικρός όμως αρκετός και καθοριστικός για το συγκεκριμένο σπίτι που πολλοί λάτρεψαν και έχουν φωτογραφήσει στο πέρασμά τους από τα στενά της Αγίας Τριάδας. Δυστυχώς όταν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί οικονομικά να το συντηρήσει, μοιραία έχει αυτή την εξέλιξη μιας και στην Ελλάδα η κατάληξη τέτοιων σπιτιών είναι προδιαγεγραμμένη. Αν δεν μπορεί ολόκληρος Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία και την διατήρηση της φυσιογνωμίας τέτοιων ιστορικών συνοικιών, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για ανικανότητα. Το ευτυχές είναι που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες".

Δείτε τις φωτογραφίες:

Από το σημείο της κατάρρευσης
Από το σημείο της κατάρρευσης

 

Το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε
Το τμήμα του κτιρίου που κατέρρευσε

 

Ο δρόμος που βρίσκεται παλιό κτίριο
Ο δρόμος που βρίσκεται παλιό κτίριο

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια σήμανε συναγερμό

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα - Που ανιχνεύθηκαν τα περισσότερα