Κρήτη

Κρήτη: Παρουσία Σκουρλέτη η κομματική συνάντηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

συριζα σκουρλετης.jpg

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τα "χρίσματα" που θα δώσει το κόμμα, σε υποψηφίους στους δήμους της Κρήτης.
Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο ίδιος, προσερχόμενος στην κομματική σύσκεψη που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "'Ατριον" στο Ηράκλειο, με φόντο τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κομματική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από ολόκληρη την Κρήτη έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση:

“Θέλω να επισημάνω δύο μεγάλες διαφορές που υπάρχουν από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η πρώτη είναι ότι το 2014 κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε την κυβέρνηση το ’15. Και η δεύτερη, ότι σήμερα έχουν περάσει κάποια χρόνια διακυβέρνησης κατά τα οποία έχουμε αποδείξει, έμπρακτα, ότι στηρίξαμε την αυτοδιοίκηση. Δεν θα βρείτε ούτε έναν δήμαρχο της Κρήτης, που να  πει ότι από το υπουργείο Εσωτερικών, από την κυβέρνηση, δεν υπήρξε μία έμπρακτη στήριξη της αυτοδιοίκησης, με υλικούς όρους. Ταυτόχρονα κάναμε πράξη μια μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση ψηφίζοντας την απλή αναλογική, που δημιουργεί νέες δυνατότητες για την έκφραση των πολιτών και για την χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών. Άρα, όταν εμείς μιλάμε για την αυτοδιοίκηση δεν μιλάμε με μια λογική χρισμάτων. Δεν έχω στον φάκελό μου χρίσματα από την Αθήνα για τους δήμους της Κρήτης. Θέλουμε να υπηρετήσουμε μία λογική συνεργασιών στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων για την περιφερειακή ανάπτυξη, για την τοπική ανάπτυξη. Σεβόμαστε την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και με βάση αυτές τις κατευθύνσεις θα στηρίξουμε εκείνες τις επιλογές με τις οποίες μπορούμε να συγκλίνουμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις”.
 
Σχετικά με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη
 
“Ο κ. Αρναουτάκης είχε μια πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση. Και νομίζω ότι όσοι περιφερειάρχες επέλεξαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση ήταν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Τα χρήματα που διαχειρίζεται η περιφέρεια, τα χρήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, είναι πρώτα απ’ όλα των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι ούτε των υπουργών, ούτε του περιφερειάρχη, ούτε του κάθε δημάρχου. Έχει, λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε όλοι να συνεργαζόμαστε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Και νομίζω ότι είχαμε μια καλή συνεργασία. Εμείς, και στην περιφέρεια της Κρήτης, με βάση την αντίληψη που σας είπα, την αντίληψη που υπηρετεί την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαζόμαστε ώστε να υπάρξουν πλατιές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη πραγματικότητα για την περιφέρεια της Κρήτης. Σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε, δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτό θα κουβεντιάσουμε και σήμερα”.
 
Για τα χαρακτηριστικά της επιλογής στον δήμο Ηρακλείου
 
“Είναι μέσα στο DNA μας ο σεβασμός των τοπικών ιδιομορφιών, της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης. Στηρίζουμε λοιπόν εκείνες τις επιλογές οι οποίες μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών. Με αυτοδιοικητικά κριτήρια κινούμαστε. Δεν υιοθετούμε ούτε το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη, που όταν τον ακούω να απευθύνεται στους αυτοδιοικητικούς νομίζω ότι ετοιμάζει γιουρούσι στην αυτοδιοίκηση, ούτε έχουμε τα φοβικά σύνδρομα του ΚΙΝΑΛ, που πάλι την βλέπω λίγο στενάχωρη την κ. Γενημματά”.
 
Σχετικά με την ανακοίνωση ονομάτων
 
“Αυτό θα το μάθετε από τις τοπικές αυτοδιοικητικές κινήσεις και από τις τοπικές οργανώσεις”.
 
Για την προσέγγιση της συνταγματικής αναθεώρησης
 
“Καταρχάς το ίδιο το σύνταγμα, με βάση το τι προβλέπει για την αναθεώρησή του, προϋποθέτει τις ευρύτερες συναινέσεις. Γνωρίζετε ότι μια διάταξη, εάν εγκριθεί με 180 ψήφους σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή χρειάζονται μόνο 150 για να αλλάξει το περιεχόμενό της. Εάν εγκριθεί με 150, χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση στην επόμενη Βουλή. Είναι μέσα στην λογική του συντάγματος οι ευρύτερες συναινέσεις. Εμείς παίρνουμε σήμερα την πρωτοβουλία να προωθήσουμε υπερώριμες, θα έλεγα, αλλαγές όπως ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών. Ποιός δεν αντιλαμβάνεται σήμερα, όταν βλέπει τις εικόνες του Παπαντωνίου ή του Τσοχατζόπουλου, πριν από λίγους μήνες, πως πρέπει να αλλάξει αυτός ο νόμος που αποτέλεσε το πέπλο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Έλαχε λοιπόν σε μας ο κλήρος, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει αυτή την θεσμική τομή. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει ας ακολουθήσει, αν διαφωνήσει ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι τέτοιου είδους αλλαγές είναι απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Προωθούμε την υπόθεση των θητειών των βουλευτών. Προωθούμε τα τοπικά δημοψηφίσματα. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε τα κοινά αγαθά, του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων. Μιλάμε λοιπόν, για μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση”.
 
Για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών
 
“Οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν στην ώρα τους. Και όπως γνωρίζετε η ώρα τους είναι στο τέλος της τετραετίας, όπως προβλέπεται από τη συνταγματική θητεία. Το λέω αυτό και για έναν επιπλέον λόγο. Το 2019, όπως ήδη έχει φανεί από το 2018, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Νομίζω ότι είναι προς όφελος όλων, των πολιτών, της οικονομίας, να εξαντλήσει η παρούσα κυβέρνηση τη θητεία της”.
 
Για την στάση των ΑΝΕΛ εφόσον έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών
 

“Η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσανατολισμένη στο να φέρει σε πέρας και να οδηγήσει σε ψήφιση την Συμφωνία των Πρεσπών, που αφορά την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία θα αναβαθμίσει το κύρος της χώρας στα βαλκάνια, θα της προσδώσει ευρύτερο κύρος. Θα έλεγα ότι είναι ίσως από τα πιο σημαντικά γεγονότα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής μετά το 1974. Έχουμε μια γνωστή διαφωνία εκ  μέρους του εταίρου μας, του κ. Καμμένου των ΑΝΕΛΛ. Θέλω να πιστεύω πως και ο ίδιος, παρά την γνωστή από παλιά άλλωστε και πριν τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης, διαφωνία, θα σεβαστεί την ανάγκη να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση και να πάει μέχρι τέλους”.
 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Είχαν κροτίδες... και φόρεσαν χειροπέδες

κροτίδες

Στη "φάκα" των αστυνομικών στο Ρέθυμνο έπεσαν την Παρασκευή (23/4)  δύο Έλληνες, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί βεγγαλικών πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων.

Συγκεκριμένα από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους δύο άνδρες κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν 12 κροτίδες.  
Η προανάκριση διενεργείται την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνης.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - Κόρη ηλικιωμένης για το γηροκομείο: Την είχαν δεμένη!

Κρήτη: "Ξήλωσαν" εγκληματική ομάδα για διακίνηση ναρκωτικών και εμπόριο όπλων

Χαρδαλιάς - Κορωνοϊός: Στο "βαθύ κόκκινο" ο νομός Ρεθύμνου και ο Δήμος Κισσάμου

Κρήτη - κορωνοϊός: 97 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι