Κρήτη

Κρήτη: Παράσταση διαμαρτυρίας για τα εργασιακά στα ξενοδοχεία

Ξενοδοχουπάλληλοι

Με παράσταση και υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων αντέδρασαν για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, που διαμορφώνεται στα ξενοδοχεία πρίν καλά καλά ξεκινήσει η τουριστική χρονιά.
Σκοπός της παρέμβασης που έγινε την Πέμπτη (21/04), ήταν να αναδείξει την αφόρητη κατάσταση, που βιώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία», που όχι μόνο δεν πλήγηκε από την κρίση αλλά εξασφάλισε και μεγάλους τζίρους και υψηλή κερδοφορία. Είναι ζωντανό παράδειγμα του τι είδους ανάπτυξη θέλουν και πόσο ακριβά θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι το μάρμαρό της. Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια παρεμβάσεων στην διοίκηση του ΕΚ και του σωματείου, που είτε κωλυσιεργούν είτε αδρανούν.
Δηλώσαμε και δηλώνουμε, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ότι δεν θα ανεχθούμε να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Οι ωμές παραβιάσεις και αυτής ακόμη της απαράδεκτης για τους εργαζόμενους κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που υπέγραψε η φιλοεργοδοτική ομοσπονδία με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Με κάθε μέσον θα υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας.  
                                                                     
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 
ΘΕΜΑ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
 
Πρίν καλά καλά ανοίξει η νέα τουριστική σαιζόν, τα μηνύματα από τους συναδέλφους, οι εξελίξεις στα ξενοδοχεία, δείχνουν πως η εργοδοσία ετοιμάζει μια ακόμη πιο επώδυνη χρονιά για τους εργαζόμενους και στο νομό μας.
Τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που της πρόσφεραν  όλες οι κυβερνήσεις. Την βίαιη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μείωση των μισθών το 2012, που συνεχίζεται και μεγαλώνει, τις ενώσεις προσώπων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, κάτω και από τα δικαιώματα της κλαδικής, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την μείωση της υπερωριακής αμοιβής, την διευκόλυνση των απολύσεων, την εκτεταμένη εκμετάλλευση της λεγόμενης μαθητείας κλπ. Στα παραπάνω προστίθενται η περικοπή του ταμείου ανεργίας, την βάρβαρη αντιλαϊκή φορολογία, την μείωση των καλύψεων της κοινωνικής ασφάλισης και των άλλων κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Τα μέτρα του νέου αντισφαλιστικού τερατουργήματος, που πέρα από τα άλλα ανεβάζουν το ελάχιστο όριο ενσήμων για συνταξιοδότηση από τα 4.500 χιλιάδες στα 6.000 ένσημα θα αποκλείσουν τελείως τους ξενοδοχοϋπάλληλους από το δικαίωμα σε ολόκληρη τη σύνταξη.
Έτσι ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε ραγδαία αύξηση των αφίξεων, των εισπράξεων και των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε οδηγηθεί στη στέρηση και την έσχατη φτωχοποίηση.
Το απαράδεκτο αυτό καθεστώς παγιώνει και η κλαδική σύμβαση εργασίας, που υπέγραψε η ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με την υπόσχεση της αύξησης του…1% να παραπέμπεται στις καλένδες του 2017 !!! Παρ’ όλ’ αυτά σε πάρα πολλά ξενοδοχεία ούτε αυτή η απαράδεκτη σύμβαση εφαρμόζεται.
Έχουμε καταγγελίες από συναδέλφους ότι με την απειλή της απόλυσης, σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του ξενοδοχείου, εξαναγκάζονται να εργάζονται 8ωρο αλλά να ασφαλίζονται για 4ωρο με τις προφανείς συνέπειες και στα έσοδα του ΙΚΑ και στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αλλού επιστρατεύονται οι ατομικές συμβάσεις, οι εργοδοτικές ενώσεις προσώπων για να υπογραφούν απαράδεκτες επιχειρησιακές συμβάσεις, ακόμη χειρότερες και από την κλαδική. Όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις σε πλήρη εφαρμογή για την ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων του κλάδου.
Σε επώνυμες ξενοδοχειακές μονάδες δίνεται η κατεύθυνση σε διευθυντές και προϊσταμένους για 20% μείωση της αναλογίας απασχολούμενου προσωπικού προς πελάτες. Οι ήδη εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς, με τέτοια κερδοσκοπική λαιμαργία θα γίνουν κυριολεκτικά απάνθρωποι. Σε πολλά ξενοδοχεία εξ άλλου, λόγο της μείωσης του προσωπικού, το ωράριο έχει στην πράξη καταργηθεί και ο εργαζόμενος υποχρεώνεται «να βγάλει τη δουλειά», όση κι αν είναι αυτή και μετά να σκολάσει. Για υπερωρίες βέβαια ούτε λόγος να γίνεται.
Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες μας για άλλη μια χρονιά επιστρατεύονται τα καραβάνια των δήθεν μαθητευομένων, που με εξευτελιστικούς όρους αντικαθιστούν τους εργαζόμενους με κάποια ακόμη δικαιώματα. Αλλού επιστρατεύονται τα συνεργεία  καθαρισμού. Οι εργαζόμενοι των συνεργείων ενώ εργάζονται στο ξενοδοχείο έχουν πολύ χαμηλότερες αμοιβές και δικαιώματα ενώ οι καμαριέρες εξαναγκάζονται, μαζί με την εποχικότητα και σε μειωμένο ωράριο και αποδοχές για όλη τη σαιζόν.
Είναι περιττό να συνεχίσουμε τον κατάλογο των καταγγελιών. Εκείνο που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε και ζητούμε να ενημερώσετε τους εργοδότες μέλη σας, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο την συνέχιση αυτής της κατάστασης. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Αν οι καταστάσεις αυτές συνεχιστούν το ΠΑΜΕ θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και των ντόπιων αλλά και των πελατών (με ξενόγλωσσες ανακοινώσεις) να ενημερώνονται για το αντεργατικό καθεστώς που επικρατεί στα ξενοδοχεία που επιλέγουν. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο να κινητοποιήσουμε τους υποτυπώδεις πλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν θα διστάσουμε να απαιτήσουμε την προκήρυξη απεργίας μέσα στη σαιζόν για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε ξενοδοχείο να ξεπεράσουν το φόβο, το διαίρει και βασίλευε της εργοδοσίας. Να οργανώνονται στο σωματείο αλλά και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο. Να ενημερώνουν για κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Να μην ανέχονται, να μην συνηθίζουν στην μιζέρια και στην υποταγή. Να συνειδητοποιούν ότι χωρίς εμάς καμιά τουριστική υπηρεσία δεν μπορεί να προσφερθεί.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ & ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
Να  καταργηθούν  άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Για κλαδική Συλλογική Σύμβαση, που θα κατοχυρώνει τα κατακτημένα με σκληρούς αγώνες και αίμα εργασιακά μας δικαιώματα. Για καθολική ισχύ και  υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ χωρίς ηλικιακές διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Ελάχιστη σύνθεση  προσωπικού και καθορισμός καθηκόντων για όλες  τις επιχειρήσεις και ειδικότητες του            κλάδου.
Εποπτεία, από το αρμόδιο υπουργείο, της πρακτικής  άσκησης που θα πληρώνεται με την οικεία ΣΣΕ, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτή θα γίνεται πάνω στο αντικείμενο σπουδών και δεν θα είναι πρόσχημα για την παραβίαση των δικαιωμάτων και των εργαζομένων και των μαθητών.  Να εξασφαλίζονται οι ανθρώπινες            συνθήκες διαμονής και εργασίας για όλους τους μαθητές.
Πληρωμή όλων των επιδομάτων, υπερωριών, της νυχτερινής εργασίας.
Ήδη ετοιμαζόμαστε, με μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στο νόμο λαιμητόμο για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, που για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, τους εποχιακά και ελαστικά απασχολούμενους σημαίνει πετσόκομμά και αυτής ακόμη της απαράδεκτης εθνικής σύνταξης.
 
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 37 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κρούσματα κορωνοϊού

Συνολικά 37 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 12/06, σε συνολικά 591 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καταγράφηκαν 18 νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid19.

11 νέα κρούσματα  ανιχνεύθηκαν στα Χανιά, 8 στο Ρέθυμνο, ενώ δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα στο Λασίθι 

Ειδήσεις σήμερα 

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι νεφροπαθείς αναπτύσσουν αντισώματα

Κορωνοϊός και διαβήτης: Πώς συνδέονται

Σκέτσος: Τέλος το υποχρεωτικό self-test για τους εμβολιασμένους