«Λουκέτο» στο 3ο ειδικό δημοτικό σχολείο Χανίων μετά τον εντοπισμό κρούσματος ψώρας.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη (17/10) εξακριβώθηκε το κρούσμα σε μαθητή οδηγώντας στο κλείσιμο της σχολικής μονάδας.
Πρόκειται για «νορβηγική ψώρα» έναν αρκετά σοβαρό τύπο της νόσου που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις, με σπυράκια και εξανθήματα.
Σ' αυτήν την περίπτωση εφαρμόστηκαν και ενεργοποιήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθ’ υπόδειξη της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο.
Το σχολείο έκλεισε και «άμεσα έγινε σχολαστική καθαριότητα από τις καθαρίστριες του δήμου Χανίων ενώ στη συνέχεια έγινε απολύμανση από συνεργείο εργολάβου» σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Παράλληλα, έγιναν συστάσεις σε όλο το προσωπικό, τους μαθητές και τους γονείς, να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.
Την ίδια ώρα, το κρούσμα αντιμετωπίζεται με συστηματική αγωγή και ιατρική περίθλαψη και θα παραμείνει εκτός σχολείου μέχρι την πλήρη ίαση.
Νορβηγική ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται
Η ψώρα είναι η δερματική νόσος που οφείλεται σε ένα παράσιτο. Η προσβολή του δέρματος γίνεται από το ανθρώπινο άκαρι της ψώρας με το όνομα Sarcoptes scabiei var.hominis. Το μικροσκοπικό ενήλικο θηλυκό άκαρι της ψώρας τρυπώνει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος όπου ζει και γεννά τα αυγά του. Τα πιο κοινά συμπτώματα της ψώρας είναι ο έντονος κνησμός, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες και τα εξανθήματα που μοιάζουν με σπυράκια. Ο κνησμός είναι πιο έντονος κατά τις βραδινές ώρες καθώς εκείνη την ώρα το άκαρι της ψώρας είναι πιο ενεργό λόγω της θερμοκρασίας του σώματος.
Πώς μεταδίδεται η ψώρα;
Η μετάδοση της ψώρας γίνεται με την άμεση επαφή, δέρμα με δέρμα, με ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί με ψώρα ή με μολυσμένα αντικείμενα. Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταδοτικό νόσημα και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπου υπάρχει στενή σωματική και δέρμα-με-δέρμα επαφή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων.
Υπάρχουν δύο είδη ψώρας. Η απλή ψώρα και η νορβηγική ψώρα.
Νορβηγική ψώρα
Η «νορβηγική» ψώρα είναι βαρύτερη και πολύ μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή άτομα με αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων-υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα). Τα άτομα με νορβηγική ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν στα συνήθη σημεία συμπτώματα της ψώρας, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα ή κνησμό (κνησμός) και θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορη και επιθετική ιατρική περίθαλψη για την προσβολή τους για την πρόληψη των εστιών ψώρας.
Με πληροφορίες του zarpanews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: