Κρήτη

Καινοτόμες διαχειριστικές πρακτικές για την προστασία της υγείας ιχθύων και καταναλωτών

ελκεθε αιγαιο.jpg

Η αειφόρος ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών απαιτεί την αντικατάσταση μέρους του ιχθυάλευρου που χρησιμοποιείται στις ιχθυοτροφές, με μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων φυτικής προέλευσης.  Όπως και σε όλες τις ζωοτροφές, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παρουσίας μυκήτων στις πρώτες ύλες, με αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των ψαριών. 

Το πρόγραμμα ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ εντάχθηκε πρόσφατα στην Ενωσιακή Προτεραιότητα 2 «Προαγωγή της περιβαλλοντικά βιώσιμης, αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων, καινοτόμου, ανταγωνιστικής και βασιζόμενης στη γνώση υδατοκαλλιέργειας» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» υπό την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πρόγραμμα, που συντονίζει το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) συμμετέχει ως εταίρος στο έργο, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 382.692€.  Επιστημονικός υπεύθυνος του είναι o Διευθυντής Ερευνών Δρ. Ρήγος Γεώργιος, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ), και στην σύμπραξη συμμετέχει επίσης η εταιρία Αφοί ΜΑΝΤΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ.

Το πρόγραμμα ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ αποσκοπεί να αναδείξει του πρόβλημα της πιθανής ύπαρξης των μυκοτοξινών στις ιχθυοτροφές και των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλούν στην υγεία και στην ανάπτυξη των εντατικά εκτρεφόμενων Μεσογειακών ψαριών. Καθώς η αναγκαιότητα αντικατάστασης του ιχθυάλευρου οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή προϊόντων φυτικής προέλευσης στις ιχθυοτροφές, η πιθανότητα παρουσίας μυκήτων αυξάνεται.

Η διερεύνηση της προσβολής των ιχθυοτροφών με μύκητες, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός συστήματος συνεχούς επιτήρησης για την παρακολούθηση των παραγομένων μυκοτοξινών, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρχει μία συνεχής εκτίμηση του κινδύνου, δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης με τη χρήση ειδικών μυκοδεσμευτικών διατροφικών παραγόντων.  Προκειμένου να επιτευχθεί ο εφαρμοσμένος χαρακτήρας της μελέτης, έχουν τεθεί επιμέρους στόχοι που σχετίζονται με την ανάπτυξη καινοτόμου πρωτοκόλλου ανίχνευσης και μέτρησης των μυκοτοξινών, την εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των ιχθυοτροφών, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μυκοδεσμευτικών διατροφικών παραγόντων και τη μελέτη των επιπτώσεων των μυκοτοξινών στην υγεία και στην ανάπτυξη των εντατικά εκτρεφόμενων ιχθύων.

 Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) είναι ένα από τα τρία ινστιτούτα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με έδρα το Ηράκλειο, Κρήτη και εγκαταστάσεις στην Ανάβυσσο, Αττικής και Σούδα, Χανίων.  Με προσωπικό 120 ατόμων και 27 τακτικούς ερευνητές, δραστηριοποιείται στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, γενετική και γονιδιωματική, και τις υδατοκαλλιέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κρήτη η πρώτη εταιρεία παραγωγής εμβολίων ψαριών και παραγωγικών ζώων

Στην Κρήτη ο Σκρέκας για τους δασικούς χάρτες εν μέσω των αντιδράσεων των αγροτών

Δασικοί χάρτες: Παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και μείωση του τέλους κατά 50%

Κρήτη

Κρήτη - Κορωνοϊός: Σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid19

Κρούσματα κορωνοϊού

Σταθερές στον αριθμό παραμένουν εδώ και ένα 24ωρο οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεια της Κρήτης, καθώς και σήμερα Τετάρτη νοσηλεύονται συνολικά 138 ασθενείς.

Από αυτούς, 18 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 12 να είναι διασωληνομένοι.

Αναλυτικά οι νοσηλείες ασθενών: 

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται συνολικά 47 ασθενείς, 38 από αυτούς στην κλινική Covid, 9 σε ΜΕΘ ενω 7 είναι διασωληνομένοι

Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται συνολικά 33 ασθενείς, 27 από αυτούς στην κλινική Covid, 6 σε ΜΕΘ με τους 3 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι

Στο Νοσοκομείο Χανίων  νοσηλεύονται συνολικά 33 ασθενείς με κορωνοϊό, 31 από αυτούς σε κλινική Covid και 2 διασωληνομένοι σε ΜΕΘ 

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσημεύονται συνολικά 18 ασθενείς, 17 στην κλινική Covid και 1  σε ΜΕΘ

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύεται 1 ασθενής  στην κλινική covid

Στο Νοσοκομείο Σητείας 4 ασθενείς στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομειο Ιεράπετρας 2 ασθενείς στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Νεάπολης δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής με κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι χθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.428 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, και στην Κρήτη 343 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα: 142 στο Ηράκλειο, 129 στα Χανιά, 58 στο Ρέθυμνο και 14 στο Λασίθι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Τον βρήκε νεκρό η αδελφή του

ΠΑΓΝΗ: "Κόλαση" για τους ασθενείς 4 κλινικών - "Πολεμούν" τη ζέστη με ανεμιστήρες!

Καιρός στην Κρήτη: Σε κλοιό καύσωνα και σήμερα το νησί