Κρήτη

Ήξερες ότι οι Μινωίτες είχαν εφεύρει ειδικό φίλτρο για να καθαρίζουν το νερό;

Μινωικό φίλτρο καθαρισμού νερού - φωτογραφία Γιάννης Ανδρεάδης

Μια σπουδαία ανακάλυψη, είχε έρθει πριν από μερικά χρόνια στο φως της δημοσιότητας μέσα από το Ράδιο Κρήτη, αποδεικνύοντας ξανά ότι οι Μινωΐτες ήταν ένας ξεχωριστός και "τεχνολογικά" προηγμένος πολιτισμός.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο γεωλόγος Γιάννης Ανδρεάδης, ένα μινωικό φίλτρο καθαρισμού νερού ανακαλύφθηκε το 1984, κοντά στην Τύλισσο, στην τοποθεσία «Άγιος Μάμας».

Τοποθεσία έρευσης του Μινωικού φίλτρου - φωτογραφία Γιάννης Ανδρεάδης
Τοποθεσία έρευσης του Μινωικού φίλτρου - φωτογραφία Γιάννης Ανδρεάδης

Εκείνη την περίοδο, ήταν σε εξέλιξη μια σειρά από γεωλογικές εργασίες για τη μελέτη του νερού στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των εσκαφών, ένα χωματουργικό μηχάνημα, έφερε στην επιφάνεια μια ιδιότυπη κατασκευή. «Σαν να ήταν δύο γλάστρες μαζί και από την πάνω μεριά μια σωλήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κος. Ανδρεάδης. Έκπληκτοι οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως επρόκειτο για ένα φίλτρο καθαρισμού του νερού.

Περιγράφοντας το  αντικείμενο ο κος Ανδρεάδας είπε: «Στο εσωτερικό του, το γομωτικό υλικό περιελάμβανε δέκα πόντους ξυλάνθρακα και μέσα είχε χαλαζιακή άμμο, διαβαθμισμένη, ως προς το μέγεθος της».

Η εξέταση του ευρήματος, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το φίλτρο κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.. Χρονολογήθηκε με βάση τον πυλό που είχε χρησιμοποιηθεί, αλλά και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν ενδελεχώς. 

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ακόμη σύστημα το οποίο είχαν εφεύρει και χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες, με στόχο να τροφοδοτούν με καθαρό νερό κάποιον μινωικό οικισμό

Μινωικό φίλτρο καθαρισμού νερού - φωτογραφία Γιάννης Ανδρεάδης
Μινωικό φίλτρο καθαρισμού νερού - φωτογραφία Γιάννης Ανδρεάδης

Με βάση τον τρόπο κατασκευής του, το φίλτρο αυτό, λειτουργούσε σαν ένα μηχάνημα βιολογικού καθαρισμού του νερού, μέσα από το οποίο κατακρατούνταν όλες οι βλαβερές ουσίες.

Υπάρχει όμως και η λυπηρή πλευρά της ανακάλυψης.

Κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα το συγκεκριμένο φίλτρο.  Η ύπαρξη του επιβεβαιώνεται μόνο μέσα από τις μαρτυρίες όσων το είδαν και το εξέτασαν, αλλά και από το φωτογραφικό υλικό του κου Ανδρεάδη.

Πως εξαφανίστηκε και που κατέληξε αυτή η σπουδαία ανακάλυψη, μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ.

Οι φωτογραφίες είναι από τη μελέτη του κ. Ανδρεάδη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήξερες ότι υπάρχει Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη;​

Ήξερες ότι υπάρχει ιερό βουνό στην Κρήτη που "δείχνει" το πρόσωπο του Δία;

Ήξερες ότι υπάρχει Νεραϊδοσπηλιά στην Κρήτη αφιερωμένη στη θεά του τοκετού;

Κρήτη

Ηράκλειο

Θλίψη για τον γνωστό Ηρακλειώτη που «έφυγε» από κορωνοϊό

Γιάννης Αυγουστάκης

Ένας γνωστός Ηρακλειώτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 χρόνων, θύμα της μάστιγας της εποχής. Πρόκειται για τον Γιάννη Αυγουστάκη ο οποίος προσβλήθηκε από Κορωνοϊό στην Αθήνα, διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και την Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή. 

Ο Γιάννης Αυγουστάκης αν και είχε σπουδάσει μεταλλειολόγος μηχανικός, αλλά  ασχολήθηκε με το εμπόριο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια διατηρούσε κατάστημα παιχνιδιών το «Αερόστατο» στην πλατεία Κοραή . 

Η κηδεία του θα γίνει στην Αθήνα όπου είχε μετεγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1165 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 54 μολύνσεις στην Κρήτη

Κορωνοϊός: Πέθανε το 37 ημερών βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!