Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ημερίδα με θέμα την Ψυχική Υγεία στην Κοινότητα στους Βώρους

ψυχικη υγεια
 clock 23:15 | 03/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ημερίδα με θέμα "Η Υγεία στην Ψυχή…Η Ψυχή της Κοινότητας"  θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους, στις 5 Νοεμβρίου 2015.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ημερίδας αφορά το γεγονός ότι ο τόπος διεξαγωγής της είναι η Μεσσαρά, ο οποίος δεν επιλέχθηκε από τύχη ή ευκολία. Πριν από 3 περίπου χρόνια η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πιλοτικής Κινητής Μονάδας. Την ιδέα αυτή εισήγαγε για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν περίπου 35 χρόνια ο Καθηγητής Παν. Σακελλαρόπουλος στη Φωκίδα.

Από το 2013 η Κινητή Μονάδα του ΠαΓΝΗ επισκέπτεται ανά 15νθήμερο τα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Χάρακα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 και το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Η δράση αυτή έλαβε χώρα κυρίως για δύο λόγους: 1) την παντελή έλλειψη ψυχιατρικών υπηρεσιών εκτός των τειχών της πόλεως του Ηρακλείου, και 2) την αδυναμία συστηματικής παρακολούθησης πολλών ασθενών που ζουν μακριά από την πόλη με αποτέλεσμα την επιδείνωση, υποτροπή και την -συνήθως- ακούσια εισαγωγή στην κλινική.

Το κλίμα που βρήκαμε ήταν «σας περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό». Λάβαμε την ίδια απάντηση από τους γενικούς ιατρούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, εθελοντές επαγγελματίες, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, τους τοπικούς «άρχοντες», την εκκλησία, και τους απλούς πολίτες. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 χρόνων «ακούσαμε» τον πόνο εκατοντάδων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους, γνωρίσαμε συνεργάτες, αποκτήσαμε εμπειρία, μάθαμε πολλά.

Σκοπός αυτής της Ημερίδας είναι να συγκεντρωθούμε όλοι οι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε, που ήμασταν, τι καταφέραμε, που αποτύχαμε, τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Σε αυτή τη συζήτηση καλούμε όχι μόνο τους συναδέλφους αλλά και όλους αυτούς που έχουν την αγωνία για αυτό το μεγάλο θέμα που λέγεται ψυχική υγεία στην κοινότητα. Θα θέλαμε η Ημερίδα αυτή να δώσει το έναυσμα για έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο, απαλλαγμένο από τυπικότητες και ανούσιο «ακαδημαϊσμό». Θα παρουσιαστούν στοιχεία και δεδομένα με «επιστημοσύνη», πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες των πολιτών του Ν. Ηρακλείου. Τα συμπεράσματά μας θα θέλαμε να γίνουν εργαλείο στη σχεδιασμένη ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που τόσο λείπουν από το νομό μας. Εμείς, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και όλοι οι συνεργάτες που αναλάβαμε αυτό το εγχείρημα, βρίσκουμε νόημα στη δουλειά μας μόνο στο βαθμό που οι δράσεις μας ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής προσδοκούμε στην ενεργό συμμετοχή σας και ελπίζουμε η Ημερίδα αυτή να αποτελέσει αφορμή ανταλλαγής απόψεων και εποικοδομητικών προτάσεων σε σχέση με την ψυχική υγεία στην κοινότητα.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας:
 

programma_imeridas.doc, by chara

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis