Κρήτη

Ηγουμενίδης: Σκoπίμως η ΝΔ δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την Υγεία

ηγουμενίδης

Την σκοπιμότητα απουσίας ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού απέναντι στην Υγεία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε με έμφαση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά μιλάει για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν προκρίνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό και δεν βλέπουμε ένα τέτοιο συνεκτικό σχέδιο στο νομοσχέδιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ειδικά για τη σωρεία διάσπαρτων λοιπών διατάξεων αναφορικά με την υγεία σημείωσε ότι αποτελούν «λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμμένα», τονίζοντας ότι «σε σχέση με έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που είναι σήμερα απαίτηση της κοινωνίας, ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τέτοιο σχέδιο».

Παράλληλα, ο βουλευτής του Νομου Ηρακλείου και εισηγητής στο νομοσχέδιο από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ιδιαίτερη κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης: «Τι σας φοβίζει από μια ευρεία διαβούλευση;», ρώτησε τον παρόντα αρμόδιο Υπουργό Υγείας. «Τι είναι αυτό που θέλετε να αποφύγετε; Τι είναι αυτό που θέλετε να κρύψετε; Δεν γίνεται να προχωράει το νομοθετικό έργο με τέτοιους ρυθμούς, όταν η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα συνολικά είναι κλειστή. Δεν μπορεί να έχουμε ένα τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό και ας μη γελιόμαστε: οι αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπουν κάτω από το χαλί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Ηγουμενίδης.'

Κατά την επί της αρχής πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στις δωρεές, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι θα ενισχύσουν τα δύο νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Θεαγένειο», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να «υποτάσσονται σε ένα σχέδιο υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας», όπως ανέφερε, ενώ ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό «Σχεδιάζετε – και εδώ εντάσσονται όλοι όσοι θέλουν, με τον τρόπο τους, να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας-  ή σέρνεστε πίσω από τα γεγονότα;».

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των εμβολιασμών. Ασκώντας έντονη κριτική απέναντι «στο εμβόλιο-αντικείμενο μονοπωλιακής εκμετάλλευσης, αντικείμενο εκμετάλλευσης των παραγωγών φαρμακοβιομηχανιών» σημείωσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε άρση των πνευματικών δικαιωμάτων στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δηλαδή στο περιβόητο σπάσιμο της πατέντας. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ενισχύσει, κατά τη γνώμη μας,  σημαντικά τη δυνατότητα άμεσης και μαζικής παραγωγής, με στόχο την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και την επακόλουθη προστασία της δημόσιας υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 605 νέα κρούσματα - 24 θάνατοι - 292 στις ΜΕΘ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Κρήτη

Κρήτη - σχολεία: Ποια παραμένουν κλειστά... λόγω κορωνοϊού

Σχολεία - Κορωνοϊός

Σχεδόν καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία της Κρήτης με συνέπεια τμήματα ή ολόκληρες σχολικές μονάδες να βάζουν «λουκέτο».

Για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου, μίλησαν στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντώνάκη, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανόλης Μπελαδάκης και Γιάννης Καραγιαννίδης, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη αυτήν την περίοδο στο νομό Ηρακλείου, 8 σχολεία έχουν αναστείλει είτε την ολική τους λειτουργία είτε τη λειτουργία τμημάτων τους.

Αυτά είναι τα εξής:

---2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου έως 10/3
--60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου έως έως 9/3
---31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου έως 8/3
7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου έως 7/3
---8ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου έως 8/3
Όλο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών  έως τις 11 Μαρτίου, καθώς εκεί έχουν εντοπιστεί τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα)
το 78ο Νηπαιγωγείο Ηρακλείου
το Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων (εντοπίστηκε κρούσμα σε εκπαιδευτικό) καθώς και η πέμπτη τάξη στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου έως τις 12 Μαρτίου

Ο κ. Μπελαδάκης συνέστησε στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο σε περίπτωση που εμφανίζουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα. 

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, πέντε σχολεία ή τμήματα αυτών έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού και αυτά είναι τα εξής

το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου έως 9/3
το ΓΕΛ Γουβών όπου ανεστάλη η λειτουργία της Α' Τάξης,
το ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου (αναστολή λειτουργίας της Β' Τάξης)
και το ΓΕΛ Αρχανών (όλο στο σχολείο καθώς και εκεί εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι τα Λύκεια στην ΠΕ Ηρακλείου δεν λειτουργούν έτσι κι αλλιώς με δια ζώσης διδασκαλία και η αναστολή λειτουργίας του σχολείου ή του εκάστοτε τμήματος, σημαίνει ότι οι μαθητές αυτοί, θα πρέπει να είναι σε καραντίνα 14 ημερών και να μην βγαίνουν έξω από το σπίτι τους.

Αναφορικά με το αίτημα γονέων και κηδεμόνων να κλείσει το Γυμνάσιο Γαζίου και τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση λόγω αυξημένης ανησυχίας που υπάρχει στην περιοχή, ο κ. Καραγιαννίδης σχολίασε ότι το πρωτόκολλο προβλέπει πως για να κλείσει ένα σχολείο πρέπει να καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε τέλος πως η ανησυχία είναι εύλογη και πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας ενώ για το αν υπάρχουν γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στα σχολεία φοβούμενοι την κατάσταση, δήλωσε πως σε επίπεδο ΠΕ Ηρακλείου, το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο έντονο καθώς οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες. 

Την ίδια ώρα, κλειστά σχολεία ή τμήματα σχολείων, παραμένουν και σε περιοχές της υπόλοιπης Κρήτης.

Αυτά είναι τα εξής:

10ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου έως 9/3
1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά έως 12/3
18ο Νηπιαγωγείο Χανίων έως 9/3
Γυμνάσιο Τζερμιάδων Οροπεδίου Λασιθίου έως 10/3
3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου έως 10/3
6ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου έως 10/3
6ο Γυμνάσιο Χανίων έως 8/3

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κοφτερίδης στο Ράδιο Κρήτη: Lockdown στο Ηράκλειο όπως τον Μάρτιο

Κρήτη - κορωνοϊός: Ιικό φορτίο σε λύματα περιοχών που ήταν "καθαρές"

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία!