Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Χερσόνησος: Στο επίκεντρο η αποκομιδή των απορριμμάτων... με αιχμές

Image
απορριμματοφόρο
 clock 12:29 | 22/07/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Την εκ νέου δημοπράτηση των εργασιών για την αποκομιδή των απορριμμάτων αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, ύστερα και από την απόφαση της σχετικής επιτροπής στην οποία διαπιστώνεται το άγονο του προηγούμενου ηλεκτρονικού διεθνούς δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκτέλεση της εργασίας.

Η Δημοτική Κίνηση “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής χαρακτηρίζοντας την εισήγηση ελλιπή, "χρεώνοντας στο Δήμαρχο, ιδεοληψία και εμμονή στις λογικές των εργολαβικών αναθέσεων".

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Κίνηση ζήτησε την αλλαγή προσανατολισμού και την εκκίνηση μιας διαδικασίας για την επανασύσταση και την οργάνωση της δημοτικής υπηρεσίας αποκομιδής των απορριμμάτων, που διαλύθηκε, από την προσήλωση της Δημοτικής Αρχής στις πολιτικές της ιδιωτικοποιήσης των δημοτικών υπηρεσιών. Επισήμανε παράλληλα πως σήμερα υπάρχει ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη προσωπικού και το σχεδιασμό προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  κ. Χαλκιαδάκης Γιώργος αμφισβήτησε τη δυνατότητα της Δημοτικής Αρχής να διεκπεραιώσει επιτυχώς τις διαδικασίες και του νέου διαγωνισμού. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και πρέπει να απαντήσετε πως στους τρεισήμισι μήνες που έχετε μπροστά σας θα καταφέρετε να φέρετε σε πέρας ένα διαγωνισμό για τον οποίο είστε αναποτελεσματικοί εδώ και επτά μήνες, τόνισε. Οι επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις, προέβλεψε, είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσετε ξανά, με ότι κόστος έχει αυτό για το Δημοτικό Ταμείο και το Δημότη.
Κατηγόρησε-στη συνέχεια- τη Δημοτική Αρχή για περιθωριοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών τονίζοντας ότι επιτέλους μπορεί να μας ήρθε μια εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, μα δεν υπογράφεται από τον αρμόδιο Διευθυντή αλλά από υπάλληλο, που όλως τυχαίως σήμερα, δεν ανήκει στο δυναμικό του Δήμου μας. Η εν λόγω εισήγηση –τόνισε- οχυρώνεται πίσω από 501/2014 απόφαση του Δ. Σ. στην οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ασκήσει δρυμεία κριτική και είχε αποχωρήσει κατά την ψήφισή της. Θα περιμέναμε, έστω και τώρα, από τον κ. Δήμαρχο να αναθέσει στις δημοτικές υπηρεσίες τη μελέτη για την εκτέλεση του έργου. Μια μελέτη που να απαντάει και στα φλέγοντα ζητήματα του οικονομικού κόστους για τα οποία υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις . Έχουμε –συνέχισε- από την αρχή του 2015, τρεις διαδοχικές απ΄ευθείας αναθέσεις με τις αντίστοιχες οικονομικές προσφορές και τα τελικά κόστη αλλά δεν έχουμε την αποτίμηση των δημοτικών υπηρεσιών. Δικαιολογημένα λοιπόν θέτουμε το ερώτημα μήπως οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν άλλη άποψη τόσο στο πολιτικό αξίωμα ότι ο Δήμος αδυνατεί με ίδια μέσα να εκετελέσει το έργο όσο και για το ύψος της οικονομικής δαπάνης που υιοθετεί η Δημοτική Αρχή;
Η απόφαση 501/2015 του ΔΣ –συνέχισε- με την οποία επιχειρείτε να επαναπροκηρύξετε την εργολαβία έχει εκ των πραγμάτων αναιρεθεί. Όλοι ξέρουμε τον τρόπο που διαμορφώθηκε εκείνη η εισήγηση, το βεβιασμένο των κινήσεων σας και την αμφισβήτηση πολλών οικονομικών της στοιχείων από όλη την αντιπολίτευση. Δυστυχώς σήμερα, η μείζον αντιπολίτευση σας τείνει –όλως παραδόξως- χείραν βοηθείας. Συμπλέει μαζί σας. Δε μπορούμε πραγματικά να εξηγήσουμε –επισήμανε- αυτή τη μεταστροφή. Ούτε να καταλάβουμε πως οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν σοβαρές ενστάσεις, υπέβαλλαν συγκριτικά οικονομικά στοιχεία και υπονοούσαν την άλογη επιβάρυνση Δήμου και Δημότη, τώρα οδηγούνται στο να εγκρίνουν ακριβώς αυτά που απέρριπταν. Πολύ περισσότερο όταν προοιωνίζεται μια περαιτέρω πτώση του εργατικού κόστους και υποτίμηση της αξίας αγαθών και υπηρεσιών στην Ελληνική Κοινωνία.
Εμείς και αυτή την εισήγηση θα την καταψηφίσουμε. Είναι μη εμπεριστατωμένη και κοστοβόρα. Αναντίστοιχη με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Την κριτική μας την ασκήσαμε στην προηγούμενη αντίστοιχη συζήτηση, το Δεκέμβρη του 2014. Επιμένουμε σ’ αυτήν.  Ζητάμε όμως ξανά από εσάς, να επανέλθετε στην αξιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Να τις οργανώσετε. Να τους δώσετε το ρόλο που έχουν και τους αξίζει. Ζητάμε τουλάχιστον στο διαγωνισμό που θα προκηρύξετε, να υπάρχει η πρόβλεψη της αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών της, στο βαθμό που υπάρξουν μειώσεις της αμοιβής της εργασίας και του κόστους υλικών και υπηρεσιών. Ζητάμε παράλληλα, οι δικές μας ενστάσεις αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων,  να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα και να επισυνάπτονται αναλυτικά, κατά τη διαβίβαση των εγγράφων στις κατά νόμο υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα των σχετικών γνωμοδοτήσεων και εγκρίσεων.
 
Χερσόνησος, 22 Ιούλη 2015
ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Γραφείο Τύπου
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis