Κρήτη

Έπεσαν οι υπογραφές για τα στηθαία στον ΒΟΑΚ

έργα συμβάσεις περιφέρεια

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζεται η υπογραφή των συμβάσεων σήμερα από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τόσο για την αντικατάσταση των φθαρμένων στηθαίων στο εθνικό οδικό δίκτυο – ένα έργο που οι πολίτες περίμεναν καιρό τώρα- αλλά και για το αρδευτικό δίκτυο του Φράγματος της Πλακιώτισσας.
Πρόκειται, αρχικά, για  το 5ο υποέργο αποκατάστασης φθαρμένων στηθαίων σε οδικούς άξονες της Κρήτης που έχουν «δώσει» τόσα τροχαία όλα αυτά τα χρόνια, με την παράλληλη  τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας.
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 500.000 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης υπολογίζεται σε περίπου 6 μήνες.
Έτσι, πρόκειται, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να αποκατασταθούν φθαρμένα στηθαία ενώ θα τοποθετηθούν νέα σε επικίνδυνα σημεία του ΒΟΑΚ.
Yπογράφοντας την σύμβαση για την αποκατάσταση των στηθαίων στο οδικό δίκτυο του νησιού όπου απαιτείται, υπογράμμισε ότι, εντός Μαρτίου αναμένεται να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο των 35 εκατομμυρίων που θα αφορά 450 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε: «Μετά από ένα δύσκολο χρόνο, το 2017, που δεν μπορούσαν να γίνουν δημοπρατήσεις λόγω του νόμου και είχαμε τις καθυστερήσεις,  έχουμε ξεκινήσει ήδη και προχωρούμε σε πάρα πολλές δημοπρατήσεις σε όλη την Κρήτη.  Εκτιμούμε ότι ο προϋπολογισμός όλων των έργων που θα αφορά το επαρχιακό δίκτυο του νησιού θα φτάσει κοντά στα 100 εκατομμύρια.  Σήμερα υπογράφουμε μία σύμβαση για στηθαία  ασφαλείας 500.000 ευρώ.  Είναι διαγωνισμοί που βρίσκονται εν εξελίξει σε κάθε δήμο της Κρήτης θα υπάρχει παρέμβαση για το επαρχιακό δίκτυο και παράλληλα  είμαστε έτοιμοι εκτιμώ ότι μέσα στο Μάρτιο θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο των 35 εκατομμυρίων που θα αφορά 450 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού, είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό μας πρόγραμμα αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα και επίσης είμαστε έτοιμοι μπορεί και μέσα στο Φεβρουάριο, να δημοπρατηθεί ένα έργο 10 εκατομμυρίων για τον παλιό Εθνικό. Είναι έργα τα οποία θα βοηθήσουν κατά πολύ στην οδική ασφάλεια βεβαίως χρειάζονται ακόμα αρκετοί πόροι, μπορεί να ακούγεται το νούμερο μεγάλο τα 100 εκατομμύρια αλλά για να κάνουμε 4.000 χιλιόμετρα δίκτυα στην Κρήτη που αυτά έχουμε και να βελτιωθούν χρειάζεται ένας προϋπολογισμός που θα ξεπερνά τα 350 με 400 εκατομμύρια. Όμως ξεκινούμε με αυτά τα 100 εκατομμύρια και θεωρούμε ότι στην πορεία και με την ολοκλήρωση των μελετών μπορούμε να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις αυτές ούτως ώστε να μπορούν να βελτιωθούν πάρα πολλά σημεία σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Παράλληλα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι ενταγμένα στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών τα 25 εκατομμύρια για τον βόρειο οδικό άξονα για την οδική ασφάλεια, προχωρούν οι μελέτες από τον ανάδοχο,  ούτως ώστε αυτά τα χρήματα να διατεθούν για την οδική ασφάλεια μέχρι να γίνει ο Βόρειος οδικός άξονας».  
Για ένα επίσης μεγαλόπνοο έργο έγινε σήμερα η αρχή καθώς  υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για το αρδευτικό δίκτυο του Φράγματος  της Πλακιώτισσας
Για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στην ενδοχώρα και θα δώσει μεγάλη βοήθεια στην ανάπτυξη της περιοχής με στόχο να ξεκινήσει άμεσα το έργο για να είναι έτοιμα τα δίκτυα, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι κανένα έργο δεν θα μείνει ημιτελές.
«Όσα είναι προγραμματισμένα θα γίνουν», ξεκαθάρισε ενώ επισήμανε ότι τον άλλο μήνα δημοπρατείται το επίσης μεγάλο έργο για το επαρχιακό δίκτυο με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας
Σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «ολοκληρώνεται το φράγμα της Πλακιώτισσας ένα έργο ζωής για όλη την ευρύτερη περιοχή. Όμως για το έργο αυτό δεν είχαν προκηρυχθεί τα δίκτυα, εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούσαμε να περιμένουμε το Υπουργείο, από την στιγμή που είχαν πει ότι δεν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις για να γίνει η μελέτη των δικτύων. Για αυτό τολμήσαμε διεκδικήσαμε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με τον εκπρόσωπο των μελετητών την σύμβαση για την μελέτη των δικτύων που θα αφορά 37.000 στρέμματα και θεωρώ ότι θα δώσει μία μεγάλη βοήθεια ανάπτυξης των περιοχών αυτών που βρίσκεται» και πρόσθεσε: «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η μελέτη και θεωρούμε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο το αργότερο, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, γιατί με την ολοκλήρωση της θα μπορεί να ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ένα φράγμα και υπάρχει και μελέτη αυτόματα μπορούν να μπουν τα δίκτυα.  Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας μετά από ενάμιση χρόνο να ενταχθούν και τα δίκτυα γιατί θα πιάσει ένα μεγάλο ποσό ο προϋπολογισμός και να προχωρήσουμε να δώσουμε το νερό στους κατοίκους της περιοχής. Δεν θα αφήσουμε κανένα έργο ημιτελές σε αυτή την προγραμματική περίοδο όλα τα έργα τα οποία είναι εν εξελίξει στην Κρήτη θα ολοκληρωθούν». 
Από την πλευρά του ο δήμαρχοςι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης ανέφερε:
 «Με χαρά και ικανοποίηση υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Πλακιώτισσας. Όπως γνωρίζετε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από τώρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του «σώματος» του φράγματος.  Απομένει λοιπόν να φτιάξουμε τη μελέτη των δικτύων και να βρούμε τα χρήματα προκειμένου το φράγμα να γίνει λειτουργικό με τη σημερινή σύμβαση αυτό επιτυγχάνεται.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια Κρήτης, για τις προσπάθειες τις οποίες έκανε προκειμένου το έργο να γίνει».
Ενώ και ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης σημείωσε ότι: «Για άλλη μία φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη γιατί ένα πάγιο αίτημα των όμορων Δήμων Γόρτυνας,  Αρχανών-Αστερουσίων με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης παίρνει «σάρκα και οστά».  Η μελέτη ολοκληρώνεται σε 18 μήνες και με συνδυασμό  και το έργο ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο από σήμερα αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο διότι δεν θα βρισκόμαστε σε αναμονή μεγάλη για να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Το μέλημα όλων μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τα δίκτυα άρδευσης έτσι ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου για να ολοκληρωθεί το έργο όσο το δυνατόν συντομότερο να το διαθέσουμε στους δημότες μας γιατί με δεδομένο τη σημερινή οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που υπάρχουν αντιλαμβάνεστε ένα τέτοιο έργο τι σημαντικό ρόλο παίζει στον πρωτογενή τομέα.  Ευχαριστούμε πολύ τον Περιφερειάρχη γιατί πάντα βρίσκεται δίπλα μας και μας στηρίζει πραγματικά».  
Όσον αφορά στο θέμα των επικίνδυνων κόμβων στην Αγία Πελαγία, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του Υπουργείου.
Στην υπογραφή των συμβάσεων το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων,  ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδακης, ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσαλης 
 
 
 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο - κορωνοϊός: Έκκληση για τήρηση των μέτρων

μάσκα

Παραμένει στην «κόκκινη ζώνη» αυξημένου κινδύνου λόγω των κρουσμάτων πανδημίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021.

Υπενθυμίζονται  τα ισχύοντα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
  • Διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης για τα Λύκεια
  • Πραγματοποίηση θρησκευτικών λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης. με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop). Επιτρεπόμενος  αριθμός ατόμων :  1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Με την ευκαιρία , ο Δήμαρχος κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ρεθύμνης, "συστήνουν στους συμπολίτες να τηρήσουν με προσήλωση και αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα  και να επιδείξουν σύνεση, σεβασμό στο πολύτιμο αγαθό της υγείας, αλληλεγγύη και  αλληλοϋποστήριξη.

Ο αυξητικός αριθμός των νοσούντων, επιβεβαιώνει την πλημμελή τήρηση των μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής όλων μας. Αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν υπάρχει σύμπνοια στον κοινό, άνισο αγώνα μας με τη νόσο, θα θρηνήσουμε αγαπημένους μας ανθρώπους.

Είναι λυπηρό – αν όχι επικίνδυνα ανεύθυνο και εγωϊστικό-  να υποτιμάμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και να διακινδυνεύουμε τη δική μας αλλά και τη δημόσια υγεία  για λόγους προσωπικής  ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1.790 νέα κρούσματα - 29 θάνατοι - 371 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Σύσκεψη Χαρδαλιά - Τσιόδρα με τους 13 Περιφερειάρχες

Κρήτη - κορωνοϊός: Σταθερά αυξημένος ο αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία