Κρήτη

Το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και οι επόμενες κινήσεις

αοζ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, σήμερα, οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης, καθώς και Ιόνιο.

Στην πρώτη περίπτωση προσφορά υπέβαλε κοινοπραξία των Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και στη δεύτερη κοινοπραξία των Repsol-ΕΛΠΕ.

κρητη υδρογονανθρακες.jpg

κρητη υδρογονανθρακες.jpg, by lamprakis

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Tο ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική Διαχωριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: "Φουσκωμένοι" λογαριασμοί για χιλιάδες ιδιοκτήτες που φανέρωσαν αδήλωτα τετραγωνικά

φωτο αρχειου

Xιλιάδες είναι οι Ηρακλειώτες που δήλωσαν στο Δήμο τα τετραγωνικά του ακινήτου τους που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν δηλωθεί με αποτέλεσμα να πληρώνουν λιγότερους φόρους και δημοτικά τέλη.

Η ευνοική ρύθμιση για απαλλαγή πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα όσων δήλωσαν τα αδήλωτα τετραγωνικά, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών που τώρα όμως βλέπουν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και τέλη ΤΑΠ και σε λίγους μήνες αυξημένο ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη τόνισε ότι το υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες καθώς οι αιτήσεις ήταν χιλιάδες.

Από αυτές το 85% όπως είπε έχει ελεγχθεί από το τμήμα ΤΑΠ του δήμου και τα νέα τετραγωνικά που έχουν προκύψει με βάση τη δήλωση των ιδιοκτητών έχουν αποσταλεί στο ΔΕΔΔΗΕ για την αναμόρφωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τα δημοτικά τέλη.

6.000 αιτήσεις σε εκκρεμότητα

Ένας όμως μεγάλος αριθμός περίπου 6000 αιτήσεων βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Ηράκλειο,ενώ σύμφωνα με την κ.Καναβάκη έχουν εντοπιστεί και πολλά λάθη για τα οποία έχουν ειδοποιηθεί οι δημότες να προβούν σε διορθώσεις μέσω του τμήματος ΤΑΠ. Υπάρχουν επίσης αιτήσεις για αδήλωτα τετραγωνικά με πολλές ελλείψεις στο φάκελο που κατατίθεται για τις οποίες επίσης έχουν ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Φουσκωμένοι λογαριασμοί

Συνολικά υποβλήθηκαν πάνω από 2.500.000 δηλώσεις και σταδιακά οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά.

Και αυτό διότι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων πληρώνονται τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ θα εμφανιστούν τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα.

Όταν οριστικοποιηθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επιφάνειες των ακινήτων θα διαβιβαστούν, απο τους ΟΤΑ στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των 3,1 εκατομμυρίων δημοτών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Έρχεται νέα ρύθμιση

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν προηγούμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια νεα ρυθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά που θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.

Η πλατφόρμα σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Σε χωριό του Ηρακλείου: Τον έπιασαν την ώρα που έφευγε από τη χασισοφυτεία

Κρήτη: Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι!