Με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, οι Ιεράρχες της Κρήτης, καλούνται σήμερα να εκλέξουν το πρόσωπο που πληρώσει τη "χηρεύουσα" Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, μετά την εκδημία του Μακαριστού Νεκταρίου, πριν από περίπου δύο μήνες, στις 15 Οκτωβρίου.
(Ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος)
Με δεδομένο ότι σήμερα θα εκλεγεί νέος Μητροπολίτης, οι οκτώ Ιεράρχες του νησιού, καλούνται να παρακάμψουν τις όποιες διαφωνίες έχουν μεταξύ τους, στο κατάλληλο πρόσωπο, που θα διαδεχθεί τον Νεκτάριο.
Αλλωστε και το Φανάρι επιθυμεί να τελειώνει η διαδικασία σήμερα και να μην τραβήξει περαιτέρω, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στους κόλπους της Μητρόπολης από τον νέο Ποιμενάρχη.
(Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος)
Οπως έγραψε το ekriti.gr γίνονται προσπάθειες να υπάρξει κοινή στήριξη στο πρόσωπο του Ηγουμένου της Μονής Αγκαράθου Γεράσιμου Μαρματάκη
(Ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος)
Φαβορί για τη θέση επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιος Βερνιδάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας & Χερρονήσου, Τίτος Ταμπακάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης & Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης, και ο ηγούμενος της μονής Επανωσήφη Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου.
Οι 8 Ιεράρχες μετέβησαν το πρωί στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος έκανε μία εισήγηση και λίγο μετά τις 12:00 μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου θα γίνουν οι ψηφοφορίες.