Ο βουλευτής του Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Υποδομών - Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στα δρομολόγια Κρήτης - Πειραιά.
Το περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Αίτημα για ενημέρωση περί των προθέσεών σας για παρεμβάσεις, αφενός, προς ορθολογικοποίηση των τιμών των εισιτηρίων στην επιβατική ναυσιπλοϊα που διασυνδέει τον Πειραιά με την Κρήτη, και αφετέρου, προς εναρμόνιση του χρονισμού των λεωφορείων που διαμετακομίζουν τους επιβάτες των πλοίων στη νησιωτική ενδοχώρα προς και από τα λιμάνια του νησιού»
Κύριοι Υπουργοί,
Ιδιώτης συμπολίτης μας έθεσε υπόψη μας μια διαμαρτυρία του σχετικά με το ανορθολογικά διαμορφωμένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στα δρομολόγια που διασυνδέουν την Αττική με τα λιμάνια της Κρήτης. Η εν λόγω διαμαρτυρία, μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο ως άνω συμπολίτης μας, έχει ήδη κοινοποιηθεί, ως email, στην πολιτική ηγεσία της χώρας και σε ορισμένα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έχοντας, ο ίδιος ως άνω, ταξιδέψει, εντός του περασμένου Οκτωβρίου, από τον Πειραιά με πλοίο για το Ηράκλειο της Κρήτης στην πλέον οικονομική θέση ("κατάστρωμα"), μας ανέφερε ότι κατέβαλε, ως κόστος εισιτηρίου, το ποσό των 32€. Το προηγούμενο αντίτιμο, σημειωτέο, εμπεριέχει έκπτωση, λόγω ηλικίας του εν λόγω επιβάτη. Επίσης, δε, σημειωτέο ότι, το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν το φτηνότερο για το ταξίδι από Πειραιά προς την Κρήτη, συγκρινόμενο με τα άλλα διαθέσιμα, προκειμένου για άφιξη σε άλλα λιμάνια του νησιού.
Έχοντας ωθηθεί από διάφορες ατυχείς συγκυρίες, ο ανωτέρω συμπολίτης μας, μη μπορώντας να κάνει χρήση του ανωτέρω φθηνότερου δρομολογίου για επιστροφή στον Πειραιά, στις αρχές του τρέχοντα μήνα, αναγκάστηκε να αναχωρήσει προς Πειραιά, επιβιβαζόμενος σε πλοίο από τον λιμένα των Χανίων, όπου κατέβαλε, όμως, ένα υπέρμετρο κόστος εισιτηρίου, ύψους 49€. Η θεαματική διαφορά κόστους του εν λόγω εισιτηρίου, που διαμορφώνεται πάνω από μιάμιση φορά ακριβότερη για την ίδια ακριβώς παροχή υπηρεσίας (μετάβαση από Πειραιά προς Κρήτη), κρίνει ο ως άνω διαμαρτυρόμενος συμπολίτης μας ότι οφείλεται στην ανοχή από μέρους της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας μιας αυθαίρετης πρακτικής κοστολόγησης της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο δρομολόγιο, κατ’ αποκλειστικότητα, χωρίς τον παράγοντα του ανταγωνισμού να λειτουργεί περιοριστικά στο επίμαχο κόστος, προς όφελος των καταναλωτών.
Κατά τον παραπάνω αναφερόμενο διαμαρτυρόμενο συμπολίτη μας, το αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι η διαδρομή Χανιά - Πειραιάς είναι απόστασης 277 χιλιομέτρων, ενώ, η αντίστοιχη για Ηράκλειο - Πειραιά 320 χιλιομέτρων, δηλαδή, κατά 15% μακρύτερη, σημαίνει ότι καταβάλλεται στην πορεία προς Ηράκλειο επιπλέον κόστος καυσίμου, άνω της τάξης του 20%, προκειμένου να καλυφθεί η επίμαχη απόσταση στον ίδιο χρόνο. Ως εκ τούτου, το φθηνότερο κόστος ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου καταβαλλόμενο στη μακρύτερη διαδρομή και όχι στη μικρότερη αποτελεί μια περίεργη παραδοξότητα. Παρατηρεί, λοιπόν, με πικρία ο ανωτέρω συμπολίτης μας, πως με ανορθολογικούς όρους και προϋποθέσεις η ναυτιλιακή εταιρεία που εκμεταλλεύεται το πιο μικρό σε απόσταση δρομολόγιο «Πειραιά – Χανιά Κρήτης» χρεώνει τους Έλληνες επιβάτες κατά 85% περισσότερο ‘’ανά διανυόμενο χιλιόμετρο", από την αντίστοιχη εταιρεία που εκμεταλλεύεται ένα πιο επιβαρυμένο από πλευράς αντικειμενικών δεδομένων κόστους δρομολόγιο, διατηρώντας πιο ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για τους πολίτες.
Απορούμε, λοιπόν, για τους λόγους για τους οποίους γίνεται ανεκτή από την αρμόδια πολιτική ηγεσία μια πρακτική επιλεκτικής οικονομικής καταπίεσης των επιβατών, που οφείλεται στην εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης μιας πλοιοκτήτριας εταιρείας στην αγορά των δρομολογίων ναυσιπλοϊας προς και από τα Χανιά της Κρήτης. Θεωρούμε, δε, πως το γεγονός ότι, από την εν λόγω αγορά απουσιάζει ο εμπορικός ανταγωνισμός και τα οφέλη που απορρέουν εξ’ αυτού, όσον αφορά στις προοπτικές μείωσης των τιμών των εισιτηρίων υπέρ των πολιτών, οφείλεται στην ειδική «ανοχή» που επιδεικνύεται υπέρ των συμφερόντων κάποιων πλοιοκτητών από μέρους της πολιτικής ηγεσίας, η οποία και αδειοδοτεί την εκμετάλλευση των δρομολογίων ναυσιπλοίας προς και από τα Χανιά της Κρήτης. Στα πλαίσια αυτής της «ανοχής», σίγουρα, οι κατεξοχήν εξυπηρετούμενοι είναι οι πλοιοκτήτες και πάντως, όχι οι Έλληνες πολίτες, ως μη όφειλε.

Περαιτέρω, οι διαμαρτυρίες του ως άνω συμπολίτη μας εστιάστηκαν και στις προβληματικές συνθήκες που διαμορφώνει για το ταξίδι «Πειραιάς - Κρήτη» η δυσαρμονία στον χρονισμό των δρομολογίων των λεωφορείων που διασυνδέουν τους λιμένες με τις αστικές περιοχές του νησιού. Συγκεκριμένα, μας καταγγέλθηκε ο προβληματικός σχεδιασμός των ωραρίων εκκίνησης & άφιξης των δρομολογίων των Κρητικών ΚΤΕΛ που διασυνδέουν τις αστικές περιοχές της Κρήτης με τα λιμάνια της, που δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της ακτοπλοΐας. Μας δηλώθηκε, πως οι ώρες άφιξης στους λιμένες δεν εξυπηρετούν, ως όφειλε, την έγκαιρη είσοδο των επιβατών στα πλοία, που επείγονται προς επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής, προερχόμενοι στην πλειοψηφία τους από αστικές περιοχές εκτός του εκάστοτε λιμανιού.
Κατόπιν των ανωτέρω, αιτούμαστε να μας πληροφορήσετε για τους λόγους που εμποδίζουν την ορθολογικοποίηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στην επιβατική ναυσιπλοϊα ειδικά της Κρήτης, ως άνω, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα κόστους, προσαυξημένα με ένα σταθερό, εύλογο επίσης ορθολογικά διαμορφωμένο ποσοστό κέρδους, προς αποφυγή της κερδοσκοπίας εις βάρος των πολιτών. Επιπλέον, αιτούμαστε την παρέμβασή σας στον χρονισμό των δρομολογίων των λεωφορείων που διασυνδέουν τους λιμένες με τις αστικές περιοχές της Κρήτης, προς βέλτιστη εξυπηρέτηση των επιβατών, που επείγονται προς επιβίβαση στο εκάστοτε πλοίο της γραμμής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Επεμβάσεις στερέωσης και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού