Κρήτη

Αύριο η συνάντηση Αρναουτάκη - προέδρου ΕΛΓΑ για την καταστροφή των καλλιεργειών

ελιές καύσωνας

«Αύριο θα έχουμε ραντεβού με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και θα μεταφέρουμε από κοντά όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχω διαπιστώσει από κοντά το Σάββατο καθώς επισκέφθηκα αρκετές περιοχές που έχουν πληγεί και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους αγρότες της Κρήτης», δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης στην Περιφέρεια Κρήτης με εκπρόσωπους των αγροτών που έχουν πληγεί από τον τελευταίο καύσωνα και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από τις 15 Μαΐου μέχρι σήμερα, όπως έγραψε νωρίτερα το ekriti.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, παρουσία και του βουλευτή Σύριζα Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, τόνισαν πως είναι καθολική απαίτηση του αγροτικού κόσμου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών από τα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές τόσο στα αμπέλια, όσο και στις ελιές. Σημείωσαν δε πως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που τοπικά ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια η κάθετη πτώση κατά 20 βαθμούς, προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στις καλλιέργειες.

Εκπρόσωποι αγροτών στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη
Εκπρόσωποι αγροτών στην Περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη

«Είναι μία δίκαιη διαμαρτυρία των αγροτών για τις ζημιές που είχαμε από τις μεγάλες θερμοκρασίες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο. Σε συνεργασία όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για αποζημιώσεις που πρέπει να πάρει ο αγροτικός κόσμος. Αν δεν πάρει αποζημιώσεις, εάν δεν γίνει απόσταξη, δεν θα μπορεί να έχουμε επόμενη μέρα. Άρα όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση αυτά που πρέπει να δοθούν στους αγρότες», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Λιγοστός κόσμος στην Κνωσό - Μόνιμη παρουσία του Ερυθρού Σταυρού από σήμερα

κνωσός

Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοιού δεν άφησαν αλώβητο τον δημοφιλέστερο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης και τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, την Κνωσό, καθώς η επισκεψιμότητα το πρώτο πενθήμερο του μήνα, δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή σεζόν που είχαν επισκεφθεί το ανάκτορο περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

Σύμφωνα με τον Αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού Νίκο Παπαδάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, από την 1η Ιουλίου που επανεκκίνησε ουσιαστικά ο τουρισμός, έχουν “κοπεί” μόλις 1178 εισιτήρια!

Την ώρα που πέρυσι την ίδια περίοδο οι επισκέπτες στην Κνωσό έφταναν σε καθημερινή βάση τους 2.000 με 3.000, φέτος μετά βίας ξεπερνούν τους 300.

Μάλιστα τα συνολικά έσοδα του Ιουλίου του 2019 ήταν 1 εκατομμύριο 601 χιλιάδες ευρώ με το σύνολο των εισιτηρίων ν’ αγγίζει τις 105.304.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης οι λιγοστοί προς το παρόν επισκέπτες καταφθάνουν στην Κνωσό με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, αφού όπως φαίνεται , αφ’ ενός τα ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε οργανωμένες εκδρομές κι αφ’ ετέρου βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Με τα, μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Κνωσό επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία 80 ατόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου, τηρουμένων όλων των κανονισμών.

Παράλληλα ο κ. Παπαδάκης γνωστοποίησε την παρουσία από σήμερα και σε μόνιμη βάση κλιμακίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που θα συμβάλει στην υγειονομική κάλυψη.