Κρήτη

«Αρκάδι» από την θεατρική ομάδα της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

arkadi.prova_4.jpg

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου η Θεατρική Ομάδα της Μητροπόλεως παρουσιάζει για πρώτη φορά επί σκηνής το νέο θεατρικό έργο του κ. Γεωργίου Καλογεράκη με τίτλο «Αρκάδι», την Κυριακή 18η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 9:00 μ.μ., στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας. Η εκδήλωση αυτή, όπως και πολλές άλλες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα, είναι αφιερωμένη στην Επέτειο των 150 ετών από το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και τελεί υπό την αιγίδα της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων.

arkadi.prova_1.jpg

arkadi.prova_1.jpg, by lamprakis

Για το έργο και την προετοιμασία του οι συντελεστές της παράστασης αναφέρουν σχετικά τα εξής:
«Η Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έχει δεκαπέντε χρόνια ζωής και έχει μέχρι τώρα παρουσιάσει αξιόλογα δείγματα δουλειάς και στην πόλη μας αλλά και σε άλλα μέρη της Κρήτης.

Το έργο «Αρκάδι» είναι γραμμένο από τον συγγραφέα Γιώργη Καλογεράκη, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο, ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία και στο κρητικό ιδίωμα. Προσομοιάζει δε σε μορφή με τα αριστουργήματα της Κρητικής Αναγέννησης, όπως και παλιότερες ποιητικές καταθέσεις του ίδιου.

arkadi.prova_2.jpg

arkadi.prova_2.jpg, by lamprakis

Φέτος για πρώτη φορά η Ομάδα συνεργάζεται με επαγγελματία σκηνοθέτη, την κ. Μαρία Σακκαδάκη-Σακαράκη. Η ίδια είναι ιδιαίτερα γνωστή στην πόλη μας, με μεγάλη διαχρονική προσφορά κυρίως μέσα από το Λύκειο των Ελληνίδων αλλά και μέσα από ένα μεγάλο αριθμό φορέων στην πόλη μας και όχι μόνο. Όλα τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει υποκριτική κι έχει καταθέσει σκηνοθετικές προτάσεις ψυχής και στο θέατρο και στον κινηματογράφο και σε πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Αρκάδι, έχει καταθέσει διαχρονικά πολλές καλλιτεχνικές προτάσεις. Στην ενεστώσα φάση υποστηρίζει σκηνοθετικά το κείμενο του Γιώργη Καλογεράκη, που για πρώτη φορά κατατίθεται στην ήδη πλούσια υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Στη μουσική της παράστασης κάνει τη δική του κατάθεση ψυχής ο Αντώνης Ζαχαράκης, μια δυναμική παρουσία στο καλλιτεχνικό στερέωμα της πόλης μας. Τα σκηνικά υπογράφουν ο Μανόλης Ροδινός και ο Γιάννης Τσάβαλος και τα κουστούμια η Πόπη Τσιμπισκάκη. Τη δική του κατάθεση κάνει και ο Σήφης Καυκαλάς στον ψηφιακό δίσκο εικόνας. Τέλος, η προσπάθεια αυτή συνεπικουρείται από Παραδοσιακούς, Πολιτιστικούς και Καλλιτεχνικούς Συλλόγους απ’ όλο το φάσμα του Νομού μας.

arkadi.prova_3.jpg

arkadi.prova_3.jpg, by lamprakis

Οι συντελεστές της παράστασης είναι αναλυτικά οι παρακάτω:
Σκηνοθεσία: Μαρία Σακκαδάκη-Σακαράκη.
Σκηνικά: Μανόλης Ροδινός – Γιάννης Τσάβαλος.
Κοστούμια: Γιώργης Καλογεράκης-Πόπη Τσιμπισκάκη.
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης.
Τραγούδι: Σήφης Καυκαλάς – Ηρακλεία Κουϊδή – Κωστής Μεργέμογλου.
Χορογραφίες: Ηρακλεία Κουϊδή – Γιώργης Τζωρτζινάκης.
Εγγραφή DVD: Σήφης Καυκαλάς.
Φώτα-Ήχος: Κυριάκος Κατημεριτζόγλου-Κώστας Ρακιτζής.
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καψαλάκης – Γιάννης Τσάβαλος.

arkadi.prova_5.jpg

arkadi.prova_5.jpg, by lamprakis

Βασική Διανομή Ρόλων
Γούμενος: Γιώργης Τζωρτζινάκης 
Μουσταφά Πασάς: Μανόλης Ροδινός 
Γιαμπουδάκης: Κωστής Μεργέμογλου
Δασκαλοχαρίκλεια: Ειρήνη Λογιάκη
Δημακόπουλος: Μάρκος Πελαντάκης
Κορωναίος: Μάρκος Σαριδάκης
Νεόφυτος: Στάθης Γαγάνης
Μοίρες: Ειρήνη Λογιάκη, Μαρία Παπαδάκη  
Σπαχήδες Πασά: Κώστας Μαστοράκης, Μάρκος Πελαντάκης, Γιάννης Τσάβαλος, Νίκος Τσουπάκης.
Βιγλάτορας: Αντώνης Σαββάκης.
Μαντατοφόρος Πασά: Νίκος Τσουπάκης.
Παχλάς: Μανόλης-Μιχάλης Τζωρτζινάκης.
Αδάμ Παπαδάκης: Σταύρος Βοσκάκης.
Δασκαλάκης: Αντώνης Σαββάκης.
Παπά-Κρανιώτης: Κώστας Μαστοράκης.
Ηρακλής: Γιάννης Τσάβαλος.
Χορός Κρητικοπούλες: Μαρία Κάβουρα Ηρακλεία Κουϊδή, Γωγώ Μαρκατσάκη, Μαρία Παπαδάκη, Ιωάννα Σπαντιδάκη.
Κοπέλια: Αρετή Βοσκάκη, Παγώνα Λιονή, Μανόλης Σαββάκης, Άννα Τριπολιτάκη, Γιώργος Τριπολιτάκης, Αμαρυλλίς Τσουπάκη, Ελλήνοος-Ιωάννης Τσουπάκης.

Μαζί με την παράσταση η Ομάδα θα καταθέσει ένα βιβλίο του συγγραφέα που θα περιέχει το κείμενο του έργου και πλήθος άλλων στοιχείων για το Αρκάδι και το Ολοκαύτωμά του αλλά και για τη δράση της Ομάδας. Θα καταθέσει επίσης ένα ψηφιακό δίσκο ήχου, όπου θα περιλαμβάνεται η μουσική του έργου».

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προσκαλεί όλους τους ανθρώπους του τόπου μας να παρακολουθήσουν το έργο «Αρκάδι», με το οποίο τα μέλη της Θεατρικής μας Ομάδας θα επιχειρήσουν να μας εισοδεύσουν στο κλίμα και στο πνεύμα των Επετειακών Εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν την 8η Νοεμβρίου 2016 στο Αρκάδι μας, με την υψηλή παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από Βιάννο: Ανοικτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Βιάννος

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πλαίσιο της 78ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία νωρίτερα παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα και αμέσως μετά στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών. Στο πλαίσιο της τελετής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε κατάθεση στεφάνου.

Στη διάρκεια της τελετής στο μνημείο, παρέστησαν τοπικοί φορείς, βουλευτές, ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και διασωθέντες του Ολοκαυτώματος. Η μικτή χορωδία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Λένας Χατζηγεωργίου, απέδωσε τον ύμνο της Βιάννου, ενώ χορευτές χόρεψαν τον βουβό πεντοζάλη του πένθους.

Προηγήθηκε ομιλία για το ιστορικό Ολοκαύτωμα της Βιάννου από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Βιάννου, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Σε μια ειδική τελετή στο χώρο του μνημείου, η κ. Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου. Στην αντιφώνησή της ανέφερε ότι νιώθει τιμή που ως επίτιμη δημότης θα συνδέεται «με την Ιστορία αυτού του ένδοξου και μαρτυρικού τόπου». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη, έκανε αναφορά στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και κράτησαν όπως τόνισε «ζωντανή τη μνήμη της συμφοράς αλλά και της αντίστασης στη ναζιστική θηριωδία» χαρακτηρίζοντας το θάρρος τους, «παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία.

«Παραμένει ανοικτό το ζήτημα της επανόρθωσης των οφειλών από την Γερμανία προς την Ελλάδα - αγώνας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να βρει τη δικαίωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σακελλαραπούλου στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ οι εκδηλώσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας μετά τα Καλάβρυτα, θα συνεχίζονται το μεσημέρι με εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε μήνυμα του για την 78η επέτειο από τον Ολοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρει:

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, 78 χρόνια μετά, τιμούμε τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας. Οι μαρτυρικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1943 μας υπενθυμίζουν, πως οι αγωνιστές της Βιάννου με ηρωισμό, αξιοπρέπεια και πάθος για την ελευθερία, στάθηκαν μπροστά στις κάννες και απέναντι στα όπλα του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Η παρακαταθήκη και το χρέος για τις επόμενες γενιές είναι μεγάλο. Οι Βιαννίτες άνοιξαν το δρόμο για μια κοινωνία αδούλωτη, για μια πατρίδα ελεύθερη που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Από τη μαρτυρική Βιάννο τονίζουμε ότι οι νεκροί του ’43 περιμένουν ακόμα τη δικαίωση, έχοντας κατοχυρώσει τη θέση τους στο πάνθεον των ηρώων».

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Άρχισαν να πυροβολούν μέσα από το αυτοκίνητο!

Κρήτη: Πυροβόλησαν τη γερακίνα...

Κορωνοϊός - τρίτη δόση εμβολίου: Οι επόμενοι που θα λάβουν sms

ESPA BANNER