Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Συνάντηση γονέων παιδιών με Ραιβοϊπποποδία

παιδια ραιβοιπποποδια

Στις 3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Συγγενή  Ραιβοϊπποποδία, γονείς της Κρήτης συγκεντρώθηκαν στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να γνωριστούν, αναπτύσσοντας μια ομάδα φίλων αλληλέγγυων με σκοπό την  ψυχολογική και υλική υποστήριξη μεταξύ τους. Κοινό σημείο αναφοράς είναι ότι τα παιδιά τους παρακολουθούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό του παιδο-ορθοπαιδικού τμήματος του νοσοκομείου Χανίων. Κάποια παιδιά που είχαν ήδη τελειώσει τη θεραπεία, έδωσαν το παρόν προσφέροντας κουράγιο και δύναμη στους γονείς που βρίσκονται στην αρχή ή στη μέση της θεραπείας.
 

παιδια ραιβοιπποποδια

παιδια ραιβοιπποποδια, by meropi

Η Συγγενής Ραιβοϊπποποδία (ΣΡΙΠ) είναι πάθηση άγνωστης αιτιολογίας η οποία προσβάλλει το κάτω άκρο, περιφερικά του γόνατος με αποτέλεσμα την στρεβλή θέση του ποδιού, η οποία είναι φανερή ήδη από τους υπερήχους που γίνονται από την 17η εβδομάδα της κύησης. Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιείται από τηνΠαιδο-Ορθοπαιδική επιστημονική κοινότητα το πρωτόκολλο Ponseti. (Παλιότερα, η πάθηση κατέληγε σε βαριά αναπηρία, κυρίως  λόγω της ελλιπούς κατανόησης της αιτιολογίας της).O Ignacio Ponseti, Ισπανός Ορθοπαιδικός που εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησε την συγκεκριμένη πάθηση και κατέληξε σε μια αντιμετώπιση με χειρισμούς και «ειδικά μορφοποιημένους» γύψους για δύο μήνες και κατόπιν εφαρμογή ειδικών ορθοπαιδικών ναρθήκων για 4 χρόνια.Με την μέθοδο Ponseti το πόδι γίνεται δυνατό, εύκαμπτο, ανώδυνο και σε πλήρη επαφή με το έδαφος.

Η μέθοδος αυτή έχει αναγνωριστεί πλέον παγκοσμίως, σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, ως αυτή που προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Έχει καταλήξει να είναι η συνιστώμενη «χρυσή σταθερά»  παγκοσμίως και με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95% από εκπαιδευμένο προσωπικό. Το θαυμάσιο είναι ότι εκπαιδεύοντας υγειονομικούς σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, με φτηνά και εύκολα μέσα, όπως γύψοι και ορθοπεδικά παπούτσια, έχουν σωθεί και έχουν περπατήσει φυσιολογικά και ελεύθερα χωρίς πόνο, χιλιάδες παιδιά

Στα Χανιά στα πλαίσια λειτουργίας του Παιδοορθοπαιδικού Τμήματος της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου , η μέθοδος εφαρμόζεται ολοκληρωμένη από τον Ιανουάριο  του 2006. Μετά από την εξειδίκευση του υπεύθυνου Ορθοπαιδικού, Χαράλαμπου Κωνσταντουλάκη στη Μεγάλη Βρετανία, άρχισε η εφαρμογή της μεθόδου μαζί με την ομάδα του τμήματος και την Ειδική Νοσηλεύτρια Συνεργάτιδα. Έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 49 παιδιά (65 πόδια), από όλη την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έχουν αξιολογηθεί από καλά έως άριστα σε όλα τα παιδιά, χωρίς να  χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε κανένα παιδί έως σήμερα.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι στο Παιδο-ορθοπαιδικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Χανιών , συγκεντρώνονται ναρθηκάκια των παιδιών που έχουν τελειώσει την θεραπεία, έτσι ώστε, γονείς που αρχίζουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ναρθηκάκια ή χρειάζονται κάποιο διαφορετικό νούμερο, μπορούν να το δανειστούν χωρίς κόστος. Μια αλυσίδα αλληλεγγύης και δύναμης για να συνεχίσουν έως την επιτυχή έκβαση του πρωτοκόλλου. Επομένως, η συνάντηση των γονιών , την Παγκόσμια Ημέρα Ραιβοϊπποποδίας, είχε κύριο σκοπό να ενισχύσει και αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης και να προσφέρει παράλληλα μια οικονομική ανακούφιση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

«Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους αυτούς τους γονείς, που με αισιοδοξία και υπομονή, υποστηρίζουν τα μωρά τους στην ολοκλήρωση της θεραπείας.
Ας σκεφτούμε τον Ignacio Ponseti, εμπνευστή και δημιουργό αυτού του θαυμάσιου πρωτοκόλλου θεραπείας, που μας έδωσε ένα ριζοσπαστικό και μαζικό τρόπο αντιμετώπισης, μιας νόσου η οποία ήταν κάποτε ο  «εφιάλτης» χειρουργών και  παιδιών. Ένα δώρο παγκόσμιο, με μεγαλύτερο αντίκτυπο στα παιδιά «ενός κατώτερου θεού».
Συνεχίστε αυτό το ταξίδι για υγιή και υπέροχα ποδαράκια, χαρούμενων παιδιών!!!», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επισκεφτείτε την Ομάδα Στήριξης Γονέων Για Παιδιά Με Ραιβοϊπποποδία Κρήτης (ClubfootCrete) στο facebook πατώντας εδώ.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Μειώνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία

κορωνοϊός νοσοκομείο

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σήμερα Πέμπτη 15/4, νοσηλεύονται συνολικά 164 άτομα, εκ των οποίων τα 24 σε ΜΕΘ (οι 22 διασωληνωμένοι), και οι 140 σε κλινικές covid, ενώ χθες, νοσηλεύονταν 167 ασθενείς, και 23 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά:

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ και 47 σε κλινική Covid

Στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται 5 ασθενείς στη ΜΕΘ και 28 σε κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 6 ασθενείς στη ΜΕΘ και 38 σε κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύεται 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 24 σε κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου νοσηλεύονται 2 ασθενείς στη ΜΕΘ και 1 στην κλινική Covid

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας νοσηλεύονται 2 ασθενείς στην κλινική Covid

Στα Νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης δεν νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.089 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 100 στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ο πολύπαθος κόμβος αργεί ακόμη - Πότε φεύγουν οι εγκαταστάσεις από τα Λινοπεράματα

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξάνονται οι γονείς που αντιδρούν - Εκτός σχολείου τα παιδιά τους

Τουρισμός: Τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων στο σχέδιο για πιλοτικό άνοιγμα