Κρήτη

Πολιτισμός

Μετάλλιο στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών από την Ακαδημία Αθηνών

αργυρό μετάλλιο

H Ακαδημία Αθηνών απένειμε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το Αργυρό Μετάλλιο, την πιο υψηλή διάκριση, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, στα 2017.

Το σκεπτικό της Ακαδημίας έχει ως εξής: «Το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας απονέμεται στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (1951) για το εθνικής σημασίας επιστημονικό, εκδοτικό και πολτιστικό έργο που επιτελεί στην περιφέρεια της Κρήτης.

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με το αναπόσπαστο δημιούργημά της, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, με τη μακρόχρονη συστηματική προαγωγή των κρητολογικών μελετών, αρχαιολογικών, ιστορικών, εθνογραφικών, φιλολογικών και το δημοσιευτικό της έργο έχει προσφέρει στην Ελλάδα και την επιστήμη διεθνώς πλούσια γνώση, αποτέλεσμα αταλάντευτης επιδίωξης για την επίτευξη υψηλού επιστημονικού και εθνικού σκοπού».
 

αργυρό μετάλλιο

αργυρό μετάλλιο , by mpeka

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, που παρέλαβε χθες, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, το Μετάλλιο, δήλωσε:

«Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για την πορεία και το έργο εβδομήντα ετών. Η Ε.Κ.Ι.Μ. ευχαριστεί θερμά την Ακαδημία Αθηνών για την τιμή που της επεφύλαξε.

Η τιμή αυτή αποδίδεται πρωτίστως στους ιδρυτές της Ε.Κ.Ι.Μ., που δημιούργησαν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πρωτοστάτησαν στη διάσωση μνημείων και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έθεσαν τις βάσεις της Κρητολογίας με διεθνή συνέδρια και εκδόσεις.

Η βράβευση της Ε.Κ.Ι.Μ. τιμά την Κρήτη και τους Κρητικούς. Αντανακλά επίσης σε όλους όσοι συντέλεσαν και συντελούν στο έργο της Εταιρίας ως μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της, στην Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στους εργαζομένους στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Η Ε.Κ.Ι.Μ. δεσμεύεται να συνεχίσει την παραγωγή πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου για το καλό των πολλών, για το καλό του τόπου».

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για το βραβείο στην «Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών»
 

«Η Βράβευση της«Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών» από την Ακαδημία Αθηνών, για «το εθνικής σημασίας επιστημονικό, εκδοτικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί στην περιφέρεια της Κρήτης», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της «Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών» της Ακαδημίας, αποτελεί, πρωτίστως, δίκαιη αναγνώριση της σημαντικότητας και της πανελλήνιας ακτινοβολίας της ΕΚΙΜ.

Συνάμα, η τιμή αυτή, φτάνει ακέραιη και στην ίδια την πόλη του Ηρακλείου, καθώς τα επιτεύγματα της μακραίωνης ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής του τόπου μας, είναι το κέντρο της επίμοχθης, πολύπτυχης, και μεθοδικής προσπάθειας φωτισμένων προσωπικοτήτων που, από την ίδρυσή της έως σήμερα, κατέστησαν την ΕΚΙΜ θεμελιακό φορέα των Κρητολογικών Σπουδών και άγρυπνο φύλακα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπό την σκέπη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
    
Συγχαίρω θερμώς για την Βράβευση αυτή την «Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών» και εύχομαι πορεία αντάξια των δυνατοτήτων της και των προσδοκιών όλων μας και στο μέλλον».
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ