Κρήτη

Λασίθι

Στον Άγιο Νικόλαο η πρέσβειρα της Αργεντινής

img_20161121_140754.jpg

Η βελτίωση των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με την πρέσβειρα της Αργεντινής κ. Carolina Pérez Colman, η οποία επισκέπτεται το νησί, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου (21/11), διατυπώθηκε η κοινή επιθυμία- όπως εξάλλου έχει εκφραστεί σε επίπεδο πολιτείας- για την ανάπτυξη δράσεων με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μια σημαντική αγορά με ιδιαίτερες ενθαρρυντικές προοπτικές για την χώρα μας. 

img_20161121_140106.jpg

img_20161121_140106.jpg, by lamprakis

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, μετά το πέρας της συνάντησης, διαπίστωσε : ότι η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής χώρα,  για τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή)- σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρέσβειρας- με ενεργό ομογενειακό στοιχείο που επιθυμεί να κρατήσει επαφές με την χώρα του. 

img_20161121_140825.jpg

img_20161121_140825.jpg, by lamprakis

Αν και μέχρι σήμερα-υπογράμμισε- ελάχιστοι πολίτες της Λατινικής Αμερικής  μετακινούνται προς την Ελλάδα, υπάρχει μια ειλικρινής σχέση μεταξύ των δύο χωρών,  -πολλώ δε μάλλον- με την  Αργεντινή, που πέρασε από την αντίστοιχη οικονομική κρίση (2001),και ήδη έχει βγεί στην αγορά για την αναζήτηση κεφαλαίων , με ότι αυτό συνεπάγεται.  

Κρήτη

Ήξερες ότι η έκφραση "Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου" βγήκε στην Κρήτη;

Παντελάκις - Φωτογραφία Δημήτρης Χουστουλάκης

«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Αυτή τη φράση χρησιμοποιείται συχνά όταν κάποιος θέλει να δηλώσει ότι κάτι είναι ενοχλητικό και επαναλαμβάνεται. 

Σύμφωνα με την παράδοση, η παροιμιώδης αυτή φράση αναφέρεται στον Κρητικό, Παντελή Αστραπογιαννάκη.

Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ενετούς το 1205, ο Αστραπογιαννάκης και μερικοί συμπατριώτες του κατέφυγαν στα βουνά. Κατέβαιναν μόνο τις νύχτες για να επιτεθούν στους κατακτητές. Παρόλο που γνώριζε ότι δεν είχε τη δύναμη να διώξει τους Ενετούς από το νησί, συνήθιζε να δίνει κουράγιο στους Κρητικούς. Τους έλεγε πως σύντομα θα κατάφερνε να απελευθερώσει τον τόπο τους.

Όμως, ο καιρός περνούσε και η κατάσταση στην Κρήτη δεν βελτιωνόταν. Οι Κρητικοί είχαν αρχίσει να απελπίζονται. Ο Αστραπογιαννάκης δεν απογοητεύτηκε ούτε στιγμή. Συνέχισε να υπόσχεται ότι σύντομα θα έρθει η απελευθέρωση.

Ωστόσο, οι συμπατριώτες του είχαν πάψει να τον πιστεύουν και όταν τον άκουγαν να το λέει, απαντούσαν «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Η Ενετοκρατία στην Κρήτη διήρκεσε από το 1205 έως το 1669, όταν η Κρήτη πέρασε στην κυριότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο. Μέχρι τότε η Κρήτη ήταν αποικία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και ονομαζόταν το «Βασίλειο της Κρήτης».

Πηγή: «Γιατί το λέμε έτσι; Η προέλευση παροιμιακών εκφράσεων στον καθημερινό μας λόγο» - Αλεξία Κιορτσίδου / Φωτογραφία Δημήτρης Χουστουλάκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι η γενναία οικογένεια των Ψαρομήλιγγων θυσιάστηκε για την ελευθερία της Κρήτης;

Ήξερες ότι ο Νεραϊδόσπηλιος στο Αστρίτσι έχει τον δικό του μύθο;

Ήξερες ότι ο θρύλος της Χρυσομαλλούσας συνδέεται με τα Σφακιά;