Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Απίστευτοι "καννιβαλισμοί" με αδέσποτα σκυλιά στη Σητεία. Αρωγός κι η Αστυνομία καταγγέλουν οι Φιλόζωοι

Απίστευτοι "καννιβαλισμοί" με αδέσποτα σκυλιά στη Σητεία. Αρωγός κι η Αστυνομία καταγγέλουν οι Φιλόζωοι
 clock 21:14 | 16/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο αδέσποτα σκυλιά εντοπίστηκαν προχθές νεκρά στο χωριό Παλαίκαστρο της Σητείας. Το ένα ζώο βρέθηκε απαγχονισμένο σ’ ένα δέντρο δύο χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, ενώ το δεύτερο ήταν νεκρό χτυπημένο στο κεφάλι δεμένο σ’ ένα διπλανό δέντρο. Όπως καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας και τα δύο αυτά ζώα είχαν στειρωθεί και είχαν εμβολιαστεί. Ζούσαν για καιρό στην πόλη της Σητείας και στη γειτονιά που περιφέρονταν τα τάιζε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι γείτονες, που δεν ήθελαν τα ζώα και απειλούσαν με φόλες και προσέβαλαν την γυναίκα που τα φρόντιζε, διαμαρτυρήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. βρήκαν την φιλόζωη και της είπαν ψευδώς (!) ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο και πως αν δεν σταματήσει να ταΐζει τα σκυλιά θα ασκηθεί δίωξη εναντίον της!

Μόλις έγινε γνωστή η παρέμβαση της Αστυνομίας – που αποδεικνύει την άγνοια της πάνω στα δικαιώματα των ζώων παρ’ όλες τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που έχουν σταλεί από τις κεντρικές της υπηρεσίες – παρενέβη η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) Νατάσα Μπομπολάκη.

Η κα Μπομπολάκη συνομίλησε με τον υποδιοικητή του Α.Τ. Σητείας και αφού του εξήγησε τι αναφέρει η νομοθεσία και ο νόμος 4039/2012, που σαφέστατα επιτρέπει την σίτιση των αδέσποτων ζώων, εκείνος δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τον λάθος χειρισμό. Είπε ότι θα ενημερώσει και την γυναίκα, που φροντίζει τα ζώα, ότι καλώς κάνει, αλλά και τους γείτονες ότι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται.

Δυστυχώς – σύμφωνα πάντα με όσα κατήγγειλε στο www.zoosos.gr η Γεωργία Φραγκιαδάκη και η Δέσποινα Λαντζανάκη εκ μέρους του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας – ο υποδιοικητής δεν έπραξε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε. Όμως οι απειλές εις βάρος των ζώων από τους περιοίκους δεν σταματούσαν και μάλιστα συγγενής της φιλόζωης – αφού ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά του έχουν βγάλει σπυράκια (!) εξαιτίας των αδέσποτων – πριν από περίπου 10 μέρες τα άρπαξε και πήγε και τα παράτησε στο χωριό Παλαίκαστρο, που απέχει από την Σητεία με αυτοκίνητο περίπου 15 λεπτά.

Κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν καταγγέλλουν τους δράστες

Σύμφωνα με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Σητείας το Παλαίκαστρο «διαπρέπει στον τουρισμό με τις όμορφες παραλίες της Χιώνας, της Ερμούπολης και το ξακουστό Βάι παρ’ όλα αυτά είναι πρωτοπόρο στην κακοποίηση των ζώων (κρέμασμα - φόλες - βαρέλια κ.ά.). Δεκάδες καταγγελίες μόνο από τουρίστες δέχεται κάθε καλοκαίρι ο σύλλογος μας γι’ αυτό το χωριό.

Δυστυχώς ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας φιλοξενεί ήδη 120 αδέσποτα και χρειαζόταν χρόνος να βρεθεί χώρος για δυο ακόμα. Οι χωριανοί μας πρόλαβαν και σήμερα το πρωί δεχθήκαμε ένα τηλέφωνο από κάποιον που πήγε στο χωράφι του 2,5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό και βρήκε το ένα σκυλί κρεμασμένο πάνω σε μια ελιά και το άλλο δεμένο στο διπλανό δέντρο με το κεφάλι του πολτοποιημένο. Δίπλα βρήκε και την ματωμένη πέτρα που σημαίνει ότι το έδεσαν όσο ήταν ζωντανό και το σκότωσαν με την πέτρα αφού το ακινητοποίησαν».

Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας είναι εξοργισμένοι γιατί παρ’ όλες τις προσπάθειες τους για ενημέρωση των ιδιοκτήτων ζώων συντροφιάς, τη στείρωση και την καταγραφή των σκύλων οι αρμόδιοι φορείς μένουν μόνο σε υποσχέσεις. Ενώ οι ίδιοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με φρικιαστικά περιστατικά εις βάρος των ζώων. Το πιο εξοργιστικό απ’ όλα είναι ότι πάντα κάποιοι γνωρίζουν τους δράστες αλλά τα στόματα που ξέρουν δεν ανοίγουν ποτέ!

Σήμερα οργισμένη ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία χαρακτηρίζοντας μάλιστα την τοπική ΕΛ.ΑΣ., ηθικό αυτουργό για τη θανάτωση των ζώων. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

   
«Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ηθικούς αυτουργούς του αποτρόπαιου εγκλήματος κατά δύο αδέσποτων ζώων εκ των οποίων το ένα το κρέμασαν και το άλλο το  χτύπησαν μέχρι θανάτου, τους αστυνομικούς του Α.Τ. Σητείας.

 

Πριν λίγο χρονικό διάστημα το Α.Τ. Σητείας έλαβε καταγγελία από κάτοικο εναντίον πολίτη της περιοχής για σίτιση αδέσποτων ζώων.

 

Ο αστυνομικός ο οποίος έσπευσε στο σημείο, έχοντας πλήρη άγνοια του νόμου ο οποίος επιτρέπει την σίτιση των αδέσποτων - πως είναι δυνατόν να το απαγόρευε εξάλλου- απαγόρευσε ως άλλος νομοθέτης την σίτιση των αδέσποτων από την ως άνω πολίτη.

 

Παρά τις παρεμβάσεις μελών του φιλοζωικού συλλόγου, τα οποία επέδωσαν τόσο τον σχετικό νόμο όσο και την Εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ο εν λόγω αστυνομικός συνέχισε το "βιολί" του.

 

Χρειάστηκε η παρέμβαση της προέδρου της Ομοσπονδίας μας προς τον Διοικητή του Α.Τ. Σητείας για να καταλάβουν, αυτό που ως όργανα τάξης όφειλαν να γνωρίζουν.

 

Την νομοθεσία δηλαδή και να μην κρίνουν με βάση τις προσωπικές τους αντιλήψεις.

 

Όμως το κακό είχε γίνει.

 

Τα ζώα τα οποία σίτιζε η φιλόζωη πολίτης απομακρύνθηκαν από αγνώστους από τον χώρο όπου διαβίωναν στην Σητεία και εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή του Παλαίκαστρου, όπου τα βρήκε ένας τραγικός και αγωνιώδης θάνατος.

 

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αήθη αυτή στάση της Αστυνομίας και ζητάμε να  πράξουν τα δέοντα, ώστε να ευρεθεί ο δράστης και να αποδοθεί η δικαιοσύνη γι' αυτόν που προχώρησε σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, νέος σε ηλικία όπως πληροφορούμεθα.

 

Διαμαρτυρόμαστε εξ ίσου έντονα για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί του τμήματος τάξης Σητείας συνεχίζουν να "ενημερώνουν" τους πολίτες και ζητάμε την παρέμβαση των Προϊσταμένων τους Αρχών σε επίπεδο Κρήτης.

 

Και επιτέλους η Πολιτεία ας πάρει μέτρα για την μη εγκατάλειψη ζώων και κυρίως για τις ανεξέλεγκτες γέννες των ζώων αντί να βαυκαλίζεται ότι έχει νόμους προστασίας των ζώων.

 

Κλείνοντας και αναφερόμενοι στους δράστες που ίσως αυτή τη στιγμή να γελάνε για τον κανιβαλισμό τους και το "κατόρθωμά" τους, τους παραθέτουμε την λαϊκή ρήση: "Όλα εδώ πληρώνονται".

 

Προς τον

Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

κ. Ν. Παπαγιανόπουλο».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis