Κρήτη

Λασίθι

Άγιος Νικόλαος: Πιστοποίηση των παραλιών μέσω Costa Nostrum

Αγιος Νικόλαος

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης είναι ο πρώτος δήμος της Μεσογείου που θα πιστοποιήσει τις παραλίες του ως αειφόρες παραλίες – Costa Nostrum. Ο τουρισμός και το περιβάλλον αποτελούν Εθνική Υπόθεση και απαιτούν σωστούς Στρατηγικούς Σχεδιασμούς με συγκεκριμένο πλάνο και κατεύθυνσης.

Σχεδιασμούς που θα πρέπει πλέον να στηρίζονται στις Αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και όπως αυτές έχουν καθοριστεί στη Συνθήκη του ΡΙΟ – Agenda 21. Το Costa Nostrum (=η ακτή μας) – Sustainable Beaches είναι ένα καινοτόμο εργαλείο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των παραλιών της Μεσογείου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξή τους. Κύριος σκοπός του είναι η εκπόνηση ενός προτύπου πιστοποίησης στο πλαίσιο του οποίου επιτυγχάνεται η αειφόρος διαχείριση και ανάπτυξη της εκάστοτε παραλίας, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών περιμετρικά της παραλίας και την γενικότερη ευμάρεια του κοινωνικού συνόλου.

Έχοντας ως βασική Αρχή ότι, «η διαφοροποίηση αποτελεί βασικό εργαλείο της επιβίωσης μας και της εξέλιξη μας» αλλά και γνωρίζοντας, με βάση τη συστημική θεώρηση - επιστήμη, ότι ο άνθρωπος, το περιβάλλον, η οικονομία και ο τουρισμός είναι υποσυστήματα ενός ενιαίου και ευρύτερου συνόλου, που συνεχώς αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται, ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης είναι ο πρώτος Δήμος στην Μεσόγειο που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία πιστοποίησης 4 παραλιών του ως αειφόρες παράλιες Costa Nostrum σύμφωνα, με τις απαιτήσεις του καινοτόμου προτύπου Costa Nostrum – Sustainable Beaches.

Κύριος σκοπός του εγχειρήματος αυτού, είναι τόσο η περιβαλλοντική αναβάθμιση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος, όσο και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις δημοτικές παραλίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου. Και οι δυο πλευρές δηλώνουν πολύ χαρούμενες για τη νέα αυτή συνεργασία και υπόσχονται να βοηθήσουν τα μέγιστα στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλιών του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Κοινή ευχή είναι να ακολουθήσουν πολλοί ακόμα δήμοι και περιφέρειες έτσι ώστε σύντομα να επιτευχτεί η αειφόρος ανάπτυξη και διαχείριση των Ελληνικών παραλιών αλλά και των παραλιών της Μεσογειακής Λεκάνης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την Costa Nostrum στο τηλέφωνο 2810 334025, info@costanostrum.org & www.costanostrum.org .

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER