«Οι μύθοι εμπεριέχουν μία ιστορική αλήθεια, την οποία κάθε ιστορικός οφείλει να αναγνωρίσει και να επαναφέρει στην πραγματική της διάσταση».
Το βιβλίο «..Διός τάφος Κρήτη Σικελία: Μύθος – Ιστορική γεωγραφία» παρουσιάζεται την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19:30. Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο γεωλόγος, Στέλιος Μιχ. Μανωλιούδης, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Συνομιλώντας με τον Μινωικό πολιτισμό"
Στο βιβλίο καταγράφεται η πρωτογενής ιστορικο – γεωγραφική έρευνα του συγγραφέα για ένα γρίφο 24 αιώνων. Οι καταγραφές για τον επονομαζόμενο Τάφο του Δία ξεκινούν από τον 3ο -4ο προχριστιανικό αιώνα και φτάνουν έως τον 15ο μετά Χριστό αιώνα. Η έρευνα εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού –Συλλάμου –Γιούχτα, συνεχίσθηκε στη Σικελία στο τρίγωνο Ακράγαντας - Μινώα η επονομασθείσα Ηράκλεια - Αρχαία Κάμικος σημερινό Sant’ Angelo Muxaro.
Παρατίθενται οι πρωτογενείς καταγραφές (περί τις είκοσι) των αρχαίων και εκκλησιαστικών συγγραφέων για τον «τάφο του Δία» και αναζητείται στη Σικελία ο μυθολογικός θάνατος, η ταφή (τρεις γενιές πριν τα Τρωικά σύμφωνα με τον Ηρόδοτο) και η παράδοση των οστών του Μίνωα στους Κρήτες μετά από 8-9 αιώνες, στα ιστορικά χρόνια (480 π.Χ.). Οδηγοί στην αναζήτηση ο Ηρόδοτος, ο Απολλόδωρος, ο Διόδωρος Σικελιώτης, οι σύγχρονες έρευνες των Ιταλών και Ελλήνων αρχαιολόγων και γεωγράφων αλλά και η επί τόπου επίσκεψη του γεωλόγου - ερευνητή.