Κρήτη

Ηράκλειο

Β. Λαμπρινός για λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ηράκλειο

synenteyxineroy.jpg

Διανύουμε περίοδο ιστορικής ανομβριας, δήλωσε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λότζια για το θέμα της λειψυδρίας στο Ηράκλειο.
Η κατάσταση εξελίχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι "ερχόμαστε από έναν χειμώνα μακράς και ιστορικής ανομβρίας". Ο Βασίλης Λαμπρινός είπε επίσης ότι "Έχουμε πλήρη συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος. Η σπατάλη σε ένα σπίτι προκαλεί έλλειψη σε κάποιο αλλο".
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, η Δημοτική Αρχή προχωράει στη δημιουργία 8 νέων γεωτρήσεων εκ των οποίων οι δύο θα δοθούν άμεσα σε χρήση.
Ο Δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι "Ξεκίνησε η αντικατάσταση δικτύων της πόλης του Ηρακλείου και θα συνεχιστεί με βάση και τη δέσμευση του πρωθυπουργού.
Για τη χρηματοδότηση των έργων αντικατάστασης είπε ότι "Αναμένουμε εξελίξεις για την εκμετάλλευση του γλυκού νερού του Αλμυρού και μαζί με την αφαλάτωση θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα".
Αναφορικά με την έλλειψη νερού που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Δήμαρχος είπε ότι ότι το πρόβλημα ήταν μη διαχειρίσιμο λόγω της αφρικανικής σκόνης. 
Φτάσαμε κοντά στο ολικό Μπλάκ άουτ, δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και συμπλήρωσε ότι "μέχρι τον Ιούλιο έχουμε νερό εφόσον γίνει ορθολογική χρηση. Μετά τον Ιούλιο αναμένεται να μπουν και 300 κυβικά την ώρα από τον Αποσελέμη".

Αναλυτικά όλη η δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου έχει ως εξής:

«Με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες διάφορες περιοχές του Ηρακλείου θα ήθελα να δηλώσω ότι:
Το πρόβλημα του νερού ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες.  Εμείς απ’ την πλευρά μας, γνωρίζοντας ότι  -όπως είχαμε πει προεκλογικά- το Φράγμα Αποσελέμη δεν  αποτελεί πανάκεια, επί τριάμιση χρόνια εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε.  Προτού προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας όμως, χρειάστηκε να εξορθολογήσουμε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΗ, η οποία όταν αναλάβαμε ήταν κακή. Τον τελευταίο χρόνο και αφού τα οικονομικά δεδομένα της Επιχείρησης βελτιώθηκαν, ανεβάσαμε ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα: 
Συγκεκριμένα: 
Επισπεύσαμε τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και την διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων, με ίδιους πόρους.  Οι δυο απ’ αυτές ξεκινούν τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τροφοδοτήσουν με επιπλέον νερό τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ. 
Διεκδικήσαμε και -με την στήριξη των βουλευτών Ηρακλείου- εξασφαλίσαμε την δέσμευση του Πρωθυπουργού για την χρηματοδότηση των έργων αντικατάστασης και επέκτασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης, με μελέτες της ΔΕΥΑΗ.   
Τα δυο πρώτα  απ’ αυτά τα έργα υλοποιούνται άμεσα.  
 Στο έργο κατασκευής δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου (Παγκρήτιο – Χρυσοπηγή κ.α.) , έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. 
Στο έργο αντικατάστασης των δικτύων στις περιοχές Θερίσσου και Μασταμπά, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει ανάδοχος. 
Ακολουθεί  το έργο της αντικατάστασης – επέκτασης δικτύων στις περιοχές Δειλινού – Ακαδημίας – Νέας Αλικαρνασσού, για το οποίο υπάρχει η προέγκριση της χρηματοδότησής του μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.)
Δυο ακόμα μελέτες που αφορούν στο έργο αντικατάστασης – επέκτασης δικτύων στην Ηλιούπολη, είναι ώριμες και αναζητούμε χρηματοδότηση. 
Εκτός από τα παραπάνω έργα, θα ακολουθήσουν άλλα,  που στοχεύουν την δραστική μείωση των μεγάλων απωλειών που έχουμε στο δίκτυο.  
Επιπλέον, αποφασίσαμε την αντικατάσταση περίπου 7.000 παλιών υδρομέτρων. Οι εργασίες ξεκινούν τους  επόμενους μήνες. 
Τέλος, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των γλυκών νερών του Αλμυρού. Κάτι για το οποίο επίσης έχουμε εργαστεί πολύ καιρό. 
Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αφαλάτωση που είναι γνωστό ότι έχει καθυστερήσει δίχως ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, αποτελούν τον εξαρχής σχεδιασμό μας.  
Αυτόν για τον οποίον δεσμευτήκαμε προεκλογικά  και αυτόν τον οποίο υλοποιούμε. 
Παράλληλα, εξετάζουμε και κάθε άλλη πιθανή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης που εξελίχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  
Η κριτική που μας ασκείται, ακόμα και η πιο σκληρή,  εφόσον είναι καλοπροαίρετη, είναι και καλοδεχούμενη.  Όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η λειψυδρία δεν εμφανίσθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αποτελεί, όπως προανέφερα,  επί δεκαετίες το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ηρακλείου. Και δεν επιλύθηκε με καίρια έργα υποδομών ούτε τις εποχές που η πόλη είχε στη διάθεσή της πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ασφαλώς και δεν θα μπορούσε επιλυθεί σε τριάμιση χρόνια, με την ΔΕΥΑΗ στην κακή οικονομική κατάσταση που την παραλάβαμε. 
Επίσης  υπενθυμίζω στους αυστηρούς κριτές μας,  ότι αν θέλουν να είναι δίκαιοι, θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι προερχόμαστε από έναν χειμώνα ιστορικής ανομβρίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη.   Και ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο: Την συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε πρωτοφανείς ποσότητες που οδήγησε στην κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού και στα πρόσφατα προβλήματα λειψυδρίας. 
Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, πως για οποιονδήποτε χρειάστηκε να περάσει έστω και μερικές ώρες, -πόσο μάλλον ημέρες-, χωρίς νερό στο σπίτι του, όλες οι παραπάνω εξηγήσεις περιττεύουν. 
Για αυτό και προς τους συμπολίτες που έζησαν και ζουν τις συνέπειες της λειψυδρίας, θέλω να πω  μονάχα ετούτο:  
Έχουμε πλήρη συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, θεωρούμε μέγιστο καθήκον μας να το λύσουμε και εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να βρούμε το νερό που μας λείπει και να ανακουφίσουμε κατά το δυνατόν τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά.   
Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας. Οφείλουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το νερό με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή.  Να δείξουμε σύνεση και αλληλοσεβασμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι η σπατάλη ενός σπιτιού, προκαλεί έλλειψη σε κάποιο άλλο. 
Μην ξοδεύουμε αλόγιστα μεγάλες ποσότητες νερού,  κλείνουμε τις βρύσες, περιορίζουμε τη χρήση στα απαραίτητα. 
Εμείς, ούτως ή άλλως θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την βραχυπρόθεσμη, όσο και για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος. 
Και παρά τις παρούσες δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. 
Εσείς βοηθήστε μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως πώς όταν ισχυριζόμαστε ότι ολοένα και περισσότεροι δημότες ενεργοποιούνται, αγαπούν την πόλη τους και το περιβάλλον, ότι το Ηράκλειο αλλάζει νοοτροπία, έχουμε δίκιο». 

Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού: Περιοδεία κλιμακίου στο Κ.Υ Μοιρών

Κέντρο Υγείας Μοιρών

Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών περιόδευσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Ζαχαριουδάκη Γιάννη. Στην περιοδεία, συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. της Ομάδας Γυναικών Μοιρών (μέλους της Ο.Γ.Ε.).

Με αφορμή - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - το απαράδεκτο και καταδικαστέο από σύσσωμη την τοπική κοινωνία των Μοιρών περιστατικό βίας σε βάρος των εργαζόμενων, που ασκούσαν τα καθήκοντα τους στη βραδινή βάρδια της Δευτέρας, το κλιμάκιο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό για τον αγώνα που δίνουν εν μέσω πανδημίας και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Σαν να μη φτάνει  η χρόνια απαξίωση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη λογική του «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, έρχονται να προστεθούν στην εξάντληση και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων, τέτοιου είδους περιστατικά βίας (ήδη 2 περιστατικά, μαζί με το πιο πρόσφατο, μέσα σε 20 ημέρες όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι).

Ειδικότερα, το ΚΥ Μοιρών είναι μία δομή ΠΦΥ που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο για διάφορες νόσους, ενώ λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο covid-19. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Μοιρών με φιλότιμο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, για να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο καθήκον της προστασίας της υγείας του λαού.

Η απάντηση για τα παραπάνω είναι το να δυναμώσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων, των σωματείων και των μαζικών φορέων της περιοχής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κόντρα στο «τάισμα» των ιδιωτικών μεγαλοκλινικών με κρατικό χρήμα. Η άμεση κάλυψη των κενών στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, και όλων των περιφερειακών αγροτικών Ιατρείων και του Πολυδύναμου Τυμπακίου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό. Να λυθεί το ζήτημα των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Το δημοτικό συμβούλιο Φαιστού να πάρει θέση για το περιστατικό και συνολικά για τις δημόσιες δομές υγείας του Δήμου. Να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι όποιες ποινικές και άλλες ευθύνες για το περιστατικό βίας, αλλά κύρια, οι πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση του Κ.Υ. και την έκθεση του υγειονομικού προσωπικού σε εργασιακούς κινδύνους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες μπαίνουν στην "πρίζα" από τον ΑΔΜΗΕ

Δήμος Ηρακλείου: Προχωρούν οι τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων