Κρήτη

Ηράκλειο

Συσκέψεις και... ρακοκάζανο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Μάκης Βορίδης

Αργά το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Κρήτη με αφορμή την τεράστια καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής.

Ωστόσο ο κύκλος των επίσημων επαφών του θα ξεκινήσει από αύριο το πρωί.

Σήμερα ο κ. Βορίδης με τη συνοδεία του, θα κατευθυνθούν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου απευθείας στις Λούρες του Δήμου Γόρτυνας, όπου ο υποψήφιος δήμαρχος στις πρόσφατες εκλογές Σταύρος Ξυλούρης θα τον υποδεχθεί στο ρακοκάζανό του, όπου και αναμένεται μεγάλη κομματική μάζωξη.

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης ο κ. Βορίδης θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, αγροτών, τυποποιητών και όλων των εμπλεκόμενων με το ελαιόλαδο φορέων.

Περίπου στη 1 το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Μεσαρά, και στη διαδρομή θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την καταστροφή του προϊόντος με "αυτοψία" σε λιόφυτα, ενώ θα επισκεφθεί και θερμοκήπια. Τα προβλήματα της περιοχής θα του εκθέσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης.

Στο Τυμπάκι θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του ο αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός θα γευτεί λαγό, και τοπικές κρητικές λιχουδιές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι φορείς της Κρήτης κρατούν "μικρό καλάθι" αναφορικά με τις αποζημιώσεις για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, καθώς ο κ. Βορίδης έχει καταστήσει σαφές σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη, ότι αν το πρόβλημα προέρχεται από ελλιπή φυτοπροστασία, (από προβλήματα δηλαδή στο πρόγραμμα δακοκτονίας), δεν υπάρχει αποζημιωτική πρόβλεψη, ώστε να εγκριθούν κονδύλια, παρά μόνο αν αποδειχθεί ότι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Κρήτη

Κρήτη: Ξεκίνησε το λιομάζωμα - Οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές

ελιές χωράφι

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι στις πρώιμες περιοχές του νησιού η συγκομιδή ελαιοκάρπου έχει ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στα κριτήρια  που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι και τα παρακάτω:

Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).

Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, και ταυτόχρονα αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Οι  χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.

Η υπολειμματική διάρκεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που εφαρμόστηκαν στα ελαιόδενδρα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάποια τμήματα, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων με ευθύνη των παραγωγών.