Κρήτη

Βορίδης στο Ράδιο Κρήτη: Αποζημίωση μόνο αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή

Μάκης Βορίδης

“Πρέπει πρώτα να έχουμε μια επιστημονική ενημέρωση για τα ακριβή αίτια της ζημιάς και μετά να προχωρήσουμε στον κατάλληλο αποζημιωτικό μηχανισμό” τόνισε από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. 

Ο Υπουργός τόνισε ότι στόχος του είναι να έχει μια πλήρη ενημέρωση για το θέμα και μια επιστημονική τεκμηρίωση από τους επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσει το τι συνέβη, αλλά και να οργανώσει το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός έκανε σαφές σε όλους τους τόνους, πως αν το πρόβλημα προέρχεται από ελλιπή φυτοπροστασία, (από προβλήματα δηλαδή στο πρόγραμμα δακοκτονίας), δεν υπάρχει αποζημιωτική πρόβλεψη, ώστε να εγκριθούν κονδύλια. 

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στην τοποθέτηση του στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την περίπτωση, αν αποδειχθεί δηλαδή ότι η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, θα μπορούσε να υπάρξει αποζημίωση.
Σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη του στην Κρήτη στις 5 Δεκεμβρίου την οποία αποκάλυψε το Ράδιο Κρήτη, υποστήριξε πως κατεβαίνει με στόχο να υπάρξει ένας συνολικός συντονισμός με σκοπό να ελεγχθεί τι πρέπει να συμβεί.  

Ακούστε τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στο Ράδιο Κρήτη:

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ανοίγουν ξανά τα γνωστά καφέ - μπαρ του Ηρακλείου

καφετέρια

Τις πόρτες τους στο κοινό ανοίγουν ξανά δύο κεντρικά καφέ -μπαρ του Ηρακλείου που τις προηγούμενες ημέρες σφραγίστηκαν, μετά από ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι επιχειρηματίες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την 15νθημερη αναστολή της λειτουργίας τους και και για την επιβολή προστίμου κι έτσι το Διοικητικό Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η επαναλειτουργία τους.