Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση για τα προβλήματα του ΕΦΚΑ

20191206_115034.jpg

Ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:

Συνάντηση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, με σκοπό να του θέσει ζητήματα δυσλειτουργίας του ΕΦΚΑ και ειδικά ζητήματα, που αφορούν στην ενίσχυση του τοπικού παραρτήματος με επαρκές προσωπικό καθώς έχει ξεπεραστεί παναλλαδικώς η χρονοκαθυστέρηση στην διεκπεραίωση πάσης φύσεως αιτημάτων των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστική είναι η μη απόδοση συντάξεων στο Νομό, τα τελευταία χρόνια.
Η αναφορά συνεχίστηκε με τα προβλήματα του Σ.ΕΠ.Ε. με την έξαρση των εργατικών δυστυχημάτων στο νησί μας. Δυστυχώς, όμως, ο κατεξοχήν ελεγκτικός φορέας υπέρ των εργαζομένων, αντιμετωπίζει μια σειρά εμποδίων, με μεγαλύτερο αυτό της έλλειψης προσωπικού και την αδυναμία χρήσης υπηρεσιακού οχήματος. 
Ο  Υφυπουργός δεσμεύτηκε για την μεσολάβηση του και  για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ, άμεση όμως ήταν η παρέμβαση του για την αντικατάσταση του οχήματος  της Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου, που λήγει στις   12/12/2019, καθώς είναι με πρόγραμμα  leasing και με την παρέλευση της ημερομηνίας η υπηρεσία μένει χωρίς όχημα.
Το ΕΚΗ θα συνεχίσει τις επαφές του προς πάσα κατεύθυνση για ζητήματα, που αφορούν στους χώρους εργασίας, επιδιώκοντας την  άμεση επίλυση τους. 

 

Κρήτη

"Έφυγε" πλήρης ημερών, ένας αγωνιστής της Αριστεράς

Ο Χρήστος Γιαλαμάς στα τελευταία του γενέθλια

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 101 χρόνων ο Χρήστος Γιαλαμάς, ένας μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς στο Ηράκλειο.

Γεννήθηκε 28 Δεκεμβρίου 1919 στα παραλια της Μικρας Ασίας. Από μικρή ηλικία ήρθε στην Κρήτη με την οικογένειά του. Μπήκε από μικρός στον αγώνα. Οργανώθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στην ΟΠΑΛ. Έδωσε μάχες με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και οργάνωσε μαζί με άλλους συντρόφους του την αυτομοληση δεκάδων Ιταλών αντιφασιστων στο βουνό. Το δεύτερο ανταρτικο τον βρήκε στο βουνό με την ομάδα του Ποδιά.
Στο οροπέδιο της Νιδας η ομάδα των ανταρτών του Πόδια έπεσε σε ενέδρα και δόθηκε η λεγόμενη Μάχη της Νιδας. Η ομάδα διασπαστηκε και 12 αντάρτες μέσα σε αυτούς και ο παππούς μου Χρήστος Γιαλαμας προσπάθησαν να διασπαστούν τον κλοιό και να κατευθυνθούν προς τα Χανιά.
Φτάνοντας κοντά στις Μέλαμπες σταμάτησαν να ξεκουραστούν και να ξεδιψασουν σε ένα ρυάκι γιατί προχωρούσαν ώρες διψασμένοι. Εκεί ο Χρήστος Γιαλαμας έβγαλε τα άρβυλα του για να πλύνεις τα πόδια του. Όμως οι παρακρατικοι του Μπαντουβα με δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού τους είχαν στήσει ενέδρα και άρχισαν να τους χτυπάνε. Οι άλλοι σύντροφοί του που δεν είχαν βγάλει τα άρβυλα τους πρόλαβαν και έφυγαν. Ο Χρήστος Γιαλαμας καθυστερώντας να βάλει τα άρβυλα του τους έχασε και έμεινε μόνος. Προχωράει μόνος τον εντοπίζουν και για 8 ώρες κρύβεται σε μια τρύπα ακίνητος. Οι δo;vxtew του τον ψάχνουν ακούει τις φωνές και τα βήματα τους πάνω από την τρύπα αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να τον βρουν.

Μετά από 8 ώρες βγαίνει από την κρύπτη του και επειδή δεν ξερει την περιοχή για να προχωρήσει για τα Χανιά αποφασίζει να γυρίσει στο Ηράκλειο και να συνδεθεί με την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ. Στον δρόμο για το Ηράκλειο τον πιάνουν στο Γενι- γκαβε και τον μεταφέρουν στην ασφάλεια Ηρακλείου. Από κει μετά τον μεταφέρουν στο κολαστήριο του Μπαντουβα. Εκεί  βασανίζεται απάνθρωπα από τον Καρα το πρωτοπαλικαρο του Μπαντουβα που τον, χτυπάει με σιδεροβεργα σε όλο του το σώμα και όταν πια τον χτυπάει στο κεφάλι μένει αναίσθητος.
Οδηγείται στην ασφάλεια Ηρακλείου όπου συνεχιζονται τα βασανιστήρια. Στα Χανιά δικάζεται από το στρατοδικείο και κατά δικάζεται δις ισόβια. Στη συνέχεια φυλακιζεται και για 18 χρόνια περνάει από τις φυλακές Αίγινας, Κεφαλλονιάς., Ιτζεδιν, Αλικαρνασσου και Χαλκίδας από όπου αποφυλακιζεται το 1964.
Μετα την αποφυλάκιση του δουλεύει στα γραφεία της ΕΔΑ για ένα χρονικό διάστημα. Το 1967 συλλαμβάνει στο Ηράκλειο βασανίζεται και φυλακιζεται για ένα διάστημα στα κρατητήρια της Δικαιοσυνης

Το 2000 τυφλώνεται από το 1 μάτι και σταδιακά παθαίνει ολική τύφλωση την οποία αντιμετωπίζει με την ίδια αγωνιστική διάθεση με την οποία συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες και στον ένοπλο ταξικο αγώνα δίνοντας παράδειγμα ζωής στα παιδιά και στα εγγονια του
Πέθανε την Πέμπτη 6 Αυγούστου του 2020.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά αν το δημοσιευατε. Επίσης αν θέλετε να μου δώσετε ένα μέιλ να σας το στείλω αν εξυπηρετεί καλύτερα. Παρακάτω σας στέλνω και φωτογραφικό υλικό.

(Το φωτογραφικό υλικό απέστειλε στο ekriti η εγγονή του Δήμητρα Γιαλαμά)