Κρήτη

Ηράκλειο

Στη Βουλή το θέμα των καθαριστριών σχολικών μονάδων

σχολική καθαρίστρια

Με ερώτηση τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους Βουλευτές κ.Α.Πάνα και κα. Χ.Κεφαλίδου ζητά άμεση ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των καθαριστριών σχολικών μονάδων με σύμβαση μίσθωσης έργου και άρση της κατάφωρης αδικίας.

 Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα σχολεία όλης της χώρας έχουν κλείσει από τις 10 Μαρτίου αλλά οι σχολικές καθαρίστριες που απασχολούνται σε αυτά με συμβάσεις μίσθωσης έργου, συνεχίζουν το έργο τους σε κτίρια, δομές υγείας και αλληλεγγύης των Δήμων μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (Αρ. Εγκυκλίου 23 – υπ’ αριθμ. 18659/17.03.2020).

Ουσιαστικά με την Απόφασή του αυτή το Υπουργείο εξομοιώνει διαφοροποιημένες κατηγορίες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων επικαλούμενο την αρχή της ίσης αντιμετώπισης, την οποία όμως τελικά παραβιάζει. Είναι αδιανόητο να ζητά το Κράτος από απασχολούμενους που έχουν συνάψει σύμβαση για εκτέλεση συγκεκριμένου έργου έναντι αμοιβής που έχει προκαθοριστεί σε συγκεκριμένο ύψος (ανά σχολική αίθουσα) την απασχόλησή τους κατά ωράριο αντίστοιχο με υπαλλήλους αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ).

Δίχως Μέσα Ατομικής Προστασίας (πχ. μάσκες, γάντια) και δίχως ασφαλιστική κάλυψη, καλούνται 9.500 άτομα που απασχολούνται με συμβάσεις έργου να ενισχύσουν το έργο των καθαριστριών που εργάζονται ως ΙΔΑΧ στην καθαριότητα κοινοτικών ιατρείων και δομών αλληλεγγύης με υψηλό ιικό φορτίο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε συνθήκες πανδημίας οι συγκεκριμένες καθαρίστριες, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, δεν δικαιούνται αναρρωτικής αδείας, δεν δικαιούνται άδειας ειδικού σκοπού, δεν δικαιούνται άδειας εγκυμοσύνης και δεν καλύπτονται από εργατικό ατύχημα. Αν ασθενήσουν ή έχουν κάποιο ατύχημα είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν από δικούς τους πόρους άλλο άτομο του φιλικού ή συγγενικού τους περιβάλλοντος προς ολοκλήρωση του έργου τους.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις σχολικών καθαριστριών που τώρα, λόγω των έκτακτων συνθηκών, αναγκάζονται να μετακινούνται με δικά τους έξοδα μέχρι και 30 χλμ. σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στην επαρχία, για να μεταβούν στις δομές των Δήμων και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένοι Δήμοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, τους αναθέτουν το έργο του καθαρισμού υπόγειων χώρων και αποθηκών, κλειστών εδώ και χρόνια που έχουν μετατραπεί σε ανθυγιεινές εστίες, αντικείμενο που ουδεμία σχέση έχει με το πνεύμα υποβοήθησης και ενίσχυσης των δομών και ιατρείων των Δήμων λόγω της πανδημίας.

Οι σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν αρνούνται τη συνδρομή τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως κοινωνία επιβάλλεται όμως να εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου και η πολιτεία να τους εξασφαλίσει τις ίδιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ασφάλειας που ισχύουν για τις συναδέλφους τους που εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο αλλά με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά το Κράτος θεωρεί τις σχολικές αυτές καθαρίστριες ως εργολάβους ως προς τα δικαιώματα και ως εργαζόμενους ως προς τις υποχρεώσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να αρθεί αυτή η κατάφωρη αδικία; Τι θα πράξει το Υπουργείο σας ώστε να εξασφαλισθούν ίδιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ασφάλειας για την κατηγορία αυτή εργαζομένων;

2.Υπάρχει πρόβλεψη για την εξασφάλιση ειδικής μέριμνας ώστε να εξαιρεθούν άτομα που εργάζονται ως σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου (π.χ. χρόνιο νόσημα, καρκινοπαθείς κλπ);

3.Εάν νοσήσει κάποια σχολική καθαρίστρια (που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου) λόγω της πανδημίας τι πρέπει να πράξει ως προς την αναρρωτική της άδεια ή των συγγενικών προσώπων της που θα πρέπει από τη μια μεριά να μπουν σε καραντίνα αλλά από την άλλη θα πρέπει να καλύψουν το αντικείμενο εργασίας της;

4.Έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων αυτών, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ  (Παρ. 3);».

 Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου,Χαρά Κεφαλίδου και Απόστολος Πάνας».

Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση με επιχειρηματίες του πεζοδρόμου είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

dsc_0068.jpg

Συνάντηση με τους επιχειρηματίες του πεζοδρόμου της 28ης Οκτωβρίου - ενός από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της πόλης - είχε σήμερα (2/6) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, αλλά και να υπάρξει καταγραφή προτάσεων για την συνολική βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει.

Οι συναντήσεις έγιναν διαδοχικά, λόγω των διατάξεων που ισχύουν για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου μεταξύ άλλων τόνισε : " Αναδείχθηκαν κάποια ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την καθαριότητα , τον φωτισμό, την δεντροστοιχία, αλλά και την επιχειρούμενη κατάργηση του πεζόδρομου από εταιρίες securiti και deliveri που χρησιμοποιούν τον συγεκριμένο δρόμο κατά το δοκούν.

Ενημέρωσα τους επιχειρηματίες, ότι θα υπάρξει προσθήκη από καλαθάκια για να διατηρηθεί ο δρόμος καθαρότερος ενώ ζητήθηκε και η δική τους συνδρομή προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επίσης εξετάστηκε η πιθανότητα ενίσχυσης του φωτισμού με χρονοδιακόπτη μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και η αλλαγή του ωραρίου εξυπηρέτησης των καταστημάτων, δεδομένης της κυκλοφοριακής πίεσης που υπάρχει ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες με την διέλευση των λεωφορείων που επιστρέφουν από τις εκδρομές που πραγματοποιούν στην Σπιναλόγκα.

Θα εξετάσουμε τις προτάσεις που κατατέθηκαν και θα τις μεταφέρουμε στο Δ.Σ εάν χρειαστεί να ληφθούν σχετικές αποφάσεις".

Εξ άλλου όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, την περίοδο αυτή, γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, ώστε την επόμενη χρονιά να δοθεί η δυνατότητα να κυλήσει η χρονιά με γρηγορότερους ρυθμούς και καλύτερη ποιότητα.

Στην παραπάνω σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κ. Γιώργος Βάρδας, καθημερινότητας κ.Κων .Καστελλιανάκης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Εθελοντισμού κ. Θωμάς Χαριτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γιάννης Στεφανάκης.