Κρήτη

Ηράκλειο

Σε τροχιά αειφορίας το Λιμάνι του Ηρακλείου

Invalid Scald ID.

Τεράστια χαρακτηρίζεται η επιτυχία της υπογραφής συμφωνίας, με στρατηγική και ζωτική σημασία για την πόλη του Ηρακλείου, που αφορά στην αξιολόγηση  του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού για το 2021 και  που οφείλεται στις συντονισμένες ενέργειες του ΟΛΗ ΑΕ  και του Δήμου Ηρακλείου.

Η εξαιρετική συνεννόηση και οι συντονισμένες προσπάθειες του ΟΛΗ με την δημοτική αρχή απέφεραν σημαντικούς καρπούς. Λίγο πριν το νέο έτος και συγκεκριμένα την Παρασκευή  18 Δεκεμβρίου 2020,  υπεγράφη η σύμβαση με την GSTC (Global Sustainable Tourism Council),  για την συγχρηματοδότηση μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου και την Cruise Lines International Association (CLIA),   του έργου «Αξιολόγηση του προορισμού Ηράκλειο ως αειφόρο Τουριστικό προορισμό».

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει το Λιμάνι του Ηρακλείου  σε αυτή τη διαδικασία και είναι πλέον ο δεύτερος προορισμός μετά το Ντουμπρόβνικ όπου στην αξιολόγηση συμμετέχει και η CLIA.

Το Ηράκλειο και η Κέρκυρα είναι οι δύο προορισμοί που επέλεξε να αξιολογήσει για το 2021  το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού. Στην επιλογή του προορισμού προς αξιολόγηση υπολογίστηκε η  πρόθεση της Διοίκησης του ΟΛΗ ΑΕ και της δημοτικής αρχής  να αναζητήσουν τρόπους και να δημιουργήσουν   ένα καλύτερο μέλλον για έναν ασφαλή προορισμό.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί  μια  νέα αρχή της ιστορίας ενός βιώσιμου μέλλοντος που θα έχει διττό πλεονέκτημα για την Τοπική Κοινότητα και για τους επισκέπτες Ηρακλείου και ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης της κύριας βιομηχανίας του τουρισμού μας.

Είναι σαφής  η τεράστια σημαντικότητα του συγκεκριμένου project που ξεκίνησε για το Ηράκλειο και την τουριστική του ανάπτυξη. Το Ηράκλειο είναι πρωτοπόρο στη προσπάθεια αυτή και η Διοίκηση του ΟΛΗ έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη στο κομμάτι της ανάπτυξης της κρουαζιέρας και είναι βέβαιο ότι το project της αειφορίας θα  επαληθεύσει τις προσδοκίες.

Η εφαρμογή της αειφορίας στους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει τουριστική ανάπτυξη που διασφαλίζει τη διατήρηση και διαιώνιση της κληρονομιάς του παρελθόντος και το σεβασμό του περιβάλλοντος.  Ετσι η επιτυχία δεν θα μετράται πλέον με αφίξεις αλλά με εστίαση στην ποιότητα και την αειφορία.

Η διαδικασία αξιολόγησης από τον GSTC βασίζεται στα ακόλουθα  4 πεδία :

Ι. Το πεδίο  του σχεδιασμού και των ακολουθούμενων τοπικών πολιτικών

ΙΙ. Τη συμμετοχή και το όφελος που αποκομίζει η τοπική κοινωνία

ΙΙΙ. Την αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και

IV. Την διαχείριση των φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο τελικός στόχος είναι να κτιστεί ένα αειφόρο τουριστικό προϊόν που θα σέβεται τα τοπικά στοιχεία και τα όρια του κάθε προορισμού με στόχο τη συνοχή και τη δημιουργία σύνδεσης με την πρωτογενή παραγωγή.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί απόδειξη για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργατικών τουριστικών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των αγαπημένων προορισμών του κόσμου για τις μελλοντικές γενιές και τούτη η  αξιολόγηση προορισμού της GSTC δείχνει τη συνεχή δέσμευση του ΟΛΗ  για τη μετάβαση του τουρισμού προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Σημαντικό ρόλο επιδεικνύει η προθυμία του ΟΛΗ ΑΕ να συνεργάζεται με την δημοτική αρχή, να καινοτομεί, να εντοπίζει βέλτιστες πρακτικές και να συμφωνεί με προτεραιότητες για μελλοντική δράση και είναι μεγάλη η πίστη  ότι αυτή η αξιολόγηση προορισμού θα βοηθήσει το Λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και την  πόλη για την διαμόρφωση ενός Αειφόρου Τουριστικού Προορισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης

ΑΔΜΗΕ: Επιτυχής η 24ωρη δοκιμαστική ηλέκτριση του καλωδίου Κρήτης - Πελοποννήσου

Δήμος Χερσονήσου - Καρτερός: Αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Κρήτη

Η Ελένη Παπαθανασίου στο Ράδιο Κρήτη για τα μέτρα Τροχαίας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ελένη Παπαθανασίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας, κατά το διάστημα από 18 έως 21 Ιουνίου 2021, σε όλο το οδικό δίκτυο της Κρήτης με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, λαμβάνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Η λήψη των αυστηρών μέτρων έρχεται με φόντο την αυξημένη κίνηση των εκδρομέων, ενόψει του εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο, για την εξασφάλιση απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης οχημάτων και πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Ακούστε τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Αστυνόμος Α', Ελένη Παπαθανασίου.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ελένη Παπαθανασίου στο "τιμόνι" της Τροχαίας ΒΟΑΚ

Κρήτη - κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ