Κρήτη

Ηράκλειο

Ρέθυμνο: Παρουσίαση της έκθεσης "Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση"

εκθεση ρεθυμνο

Προσιτή στους πολίτες και τους επισκέπτες του Ρεθύμνου είναι πλέον η επετειακή–κινητή Έκθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, η οποία άνοιξε για το κοινό το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Ιουλίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κυρία Μαρία Λιόνη και ο Δημάρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης. Η Έκθεση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και ακολούθησε ξενάγηση από τους επιμελητές της Έκθεσης, Αγησίλαο Καλουτσάκη, Μαρία Καλογεράκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη κάθε μέρα, όλες τις ώρες, ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.

Στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, μπροστά από το ιστορικό κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, παρουσιάζονται οι 14 στεγασμένες ξύλινες κατασκευές της Έκθεσης με κείμενα, εικόνες και διαδραστικές εφαρμογές μέσω QR codes για τη συμμετοχή της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση μέσα στο πλαίσιο των εξελίξεων στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο και των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και τον κόσμο κατά την εποχή εκείνη. Το επιλεγμένο υλικό αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Η εγκατάστασή της στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου έγινε σε σύμπραξη με τον Δήμο Ρεθύμνου.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη κάθε μέρα
Η Έκθεση είναι επισκέψιμη κάθε μέρα

Η υπαίθρια Έκθεση, που είναι ο κεντρικός άξονας του επετειακού αφιερώματος της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο μέχρι την 1η Αυγούστου, με επόμενους σταθμούς τον Άγιο Νικόλαο και ξανά το Ηράκλειο, σε χώρο ανοιχτό κοντά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου προγραμματίζονται εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών στην υπαίθρια Έκθεση και την Ιστορική Συλλογή του Μουσείου.

Είχαν προηγηθεί οι παρουσιάσεις της Έκθεσης στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και στην Πλατεία Γεωργίου Κατεχάκη των Χανίων.

 

Ξενάγηση στην έκθεση
Ξενάγηση στην έκθεση

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο. Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

Ειδήσεις σήμερα 

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με τηλεδιάσκεψη 

Υπογραφή συμβάσεων δύο οδικών παρεμβάσεων σε δρόμους στους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας

ΒΟΑΚ και δασικοί χάρτες στη συνεδρίαση των δημάρχων

 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Αστυνομικοί εντόπισαν νέα χασισοφυτεία

χασισοφυτεία

Ολοκληρώθηκε σήμερα (28/9) το πρωί, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε δασώδη περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά 11 δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σήμερα (28.09.2021) το πρωί πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εξερεύνησης από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου μία καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενη από 11 δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως 2,5 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν  και κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυλοπόταμος: Εντόπισαν τα χασισόδεντρα και του πέρασαν χειροπέδες

Κρήτη: Η Ομάδα ΔΙΑΣ τον έπιασε με κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια (Φωτογραφίες)

Ηράκλειο - σεισμός: ΕΛ.ΑΣ: Δεν υπήρξε πλιάτσικο στα σπίτια των σεισμόπληκτων

ESPA BANNER