Κρήτη

Ηράκλειο

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην 8η συνεδρίαση (δια περιφοράς) του ΔΣ Γόρτυνας

Δήμος Γόρτυνας

Την άμεση καταβολή ολόκληρου του …«υπέρογκου» ποσού της αποζημίωσης των …170 ευρώ στους σχολικούς τροχονόμους του δήμου Γόρτυνας για την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, λόγω της πανδημίας, ζήτησε ο Μιχάλης Μανιαδάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στην πρόσφατη συνεδρίαση (δια περιφοράς) του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

"Οι σχολικοί τροχονόμοι, που στο όνομα του «εθελοντισμού», εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της παροχής ανασφάλιστης εργασίας και με αμοιβές έξω και κάτω από κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (173 ευρώ τον μήνα ως «έξοδα κίνησης»), καλύπτουν εδώ και χρόνια ανάγκες των σχολείων, προσφέροντας ουσιαστική δουλειά και εξασφαλίζοντας να έχουν τα παιδιά ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο, έμειναν απροστάτευτοι από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Έτσι νέες γυναίκες, κυρίως νέες μητέρες, που με αυτό το πενιχρό εισόδημα στηρίζουν την οικογένειά τους και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλη εργασία, σε συνθήκες κρίσης έμειναν χωρίς εισόδημα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους. Το απαράδεκτο αυτό αντεργατικό καθεστώς, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται χρόνια τώρα, από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις και από την Τοπική Διοίκηση πρέπει να πάρει τέλος, με την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό των σχολικών μονάδων με πλήρη δικαιώματα.

Επιπλέον, ο κ Μανιαδάκης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το άνοιγμα των παιδικών και βρεφικών σταθμών και των σχολείων της Α/θμιας εκπαίδευσης, με τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Τόνισε την ευθύνη της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει την κάλυψή τους, χωρίς να εφαρμόζει την αρχή της «ατομικής ευθύνης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, αφήνοντας ακάλυπτες τις λαϊκές ανάγκες για χατίρι του κεφαλαίου.

Τέλος, κατήγγειλε για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει τις συνεδριάσεις παρωδία - «δια περιφοράς», γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα και απροκάλυπτα τη δυνατότητα συζήτησης- πολιτικής αντιπαράθεσης στη λήψη των αποφάσεων, ενώ από τη μια τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί και από την άλλη υπάρχει η δυνατότητα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε ανοικτούς ή ευρύχωρους χώρους, τηρώντας όλα τα μέτρα της απαιτούμενης ασφάλειας."

Κρήτη

Πρόγραμμα αναμπέλωσης ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο Βορίδης

αναμπέλωση

Πρόγραμμα αναμπέλωσης, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο που βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου και του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι ως πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ζήτημα της αναμπέλωσης που αφορά το επιτραπέζιο σταφύλι και τη σταφίδα θα αποτελέσει αντικείμενο προγράμματος που ήδη επεξεργάζονται στο υπουργείο και μετά βεβαιότητας, όπως τόνισε, θεωρεί ότι θα ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε πολύ και στα δύο προϊόντα που έχουν εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα και πρέπει να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα και παραγωγικότητά τους. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και μελετάμε το θέμα αυτό. Μετά βεβαιότητας θεωρώ ότι θα το εντάξουμε στο επόμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού εξετάσουμε κάποια επιμέρους νομικού περιεχομένου ζητήματα, θα δούμε αν μπορούμε να το ξεκινήσουμε τώρα και να το συνεχίσουμε σαν γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα», είπε ο κ. Βορίδης που ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα νομικού περιεχομένου που τίθενται, αφορούν τη δυνατότητα εκκίνησης του προγράμματος χωρίς να προκύψουν θέματα παρανόμων ενισχύσεων τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους ανακτήσεων.

«Από την στιγμή που θα είμαστε εντάξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα αυτό, είπα ότι είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα ποσά, προκειμένου να οργανώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας αυτής της καλλιέργειας και των προϊόντων της, που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και θα ενισχύσουν την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.