Κρήτη

Ηράκλειο

Οι Παναγίες στο Ημερολόγιο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης

hmerologio_2017_2_agia_aikaterinh-4.jpg

Στις Παναγίες του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» είναι αφιερωμένο το επιτραπέζιο ημερολόγιο που εξέδωσε το Μουσείο για το έτος 2017. Τις σελίδες του κοσμούν εικόνες της Οδηγήτριας, της Φλεγόμενης Βάτου, της Γλυκοφιλούσας, της Καρδιώτισσας, της Δεομένης... Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται λεπτομέρεια από χρυσοκέντητο επιμανίκιο και παράσταση από ξύλινο αρτοφόριο.

Η Θεοτόκος, η εμβληματική και αγαπημένη μορφή της χριστιανικής πίστης, κατέχει ιδιαίτερη θέση τόσο στην ορθόδοξη εικονογραφία όσο γενικότερα και στη χριστιανική τέχνη. Αμέτρητοι οι ποιητές που την ύμνησαν, αμέτρητοι κι οι ζωγράφοι που μόχθησαν να φιλοτεχνήσουν τη θεία μορφή Της. Η Παναγιά! Η Θεοτόκος, η Κεχαριτωμένη, η Ελπίς των Απελπισμένων...

hmerologio_2017_2_agia_aikaterinh-21.jpg

hmerologio_2017_2_agia_aikaterinh-21.jpg, by chara

Οι εικόνες του φετινού ημερολογίου καλύπτουν μια μακρά περίοδο της χριστιανικής τέχνης που άνθησε στην Κρήτη. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της κάθε εποχής, οι τάσεις που κυριάρχησαν, οι συνθήκες που οδήγησαν στην Κρητική Αναγέννηση, η παρακμή της περίφημης Κρητικής Σχολής...

Το ημερολόγιο διατίθεται από το εκθετήριο του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης που στεγάζεται στο καθολικό της παλαιάς Μονής της Αγίας Αικατερίνης, στην ομώνυμη πλατεία του Ηρακλείου. Στον ίδιο χώρο διατίθενται, επίσης, οι καλαίσθητες χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες του Μουσείου.

 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Πολιτισμός

Συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού για το Μουσείο και τη Φορτέτζα Ρεθύμνου

mendoni_arnaoytakis_rethymno.jpg

Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεώργιος Διδασκάλου συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή. 

Η συνάντηση που έγινε παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανου Βλαστού, είχε στο επίκεντρο της τα θέματα που αφορούν την μελέτη για το Μουσείο Ρεθύμνου καθώς και την Φορτέτζα Ρεθύμνου. Στη διάρκεια της συνάντησης συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TEE/TAK: Ζήτα την επιτάχυνση εξέτασης των δηλώσεων αυθαιρέτων

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

 

ESPA BANNER