Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για την σύμβαση εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Σωκράτης Βαρδάκης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη Κήρυξης της Νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ως γενικώς υποχρεωτικής πραγματοποίησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, της Περιφέρειας Κρήτης κ.κ. Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Πολάκης Παύλος, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές Κρήτης, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, που περιελάμβανε πολύμηνες διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών, 140 ημέρες απεργίας αλλά και παράνομες απολύσεις οδηγών, ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ» υπέγραψαν τη νέα τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τριετούς διάρκειας.

Η πεισματική και τιμωρητική άρνηση του Υπουργείου Εργασίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μεριμνήσει, όλο αυτό το διάστημα, για την υπογραφή των τοπικών συμβάσεων, την επέκταση και κήρυξη αυτών, ως υποχρεωτικών, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση έκανε επανειλημμένως και κάτω από πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, οδήγησαν τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, σε απεργία 140 ημερών.

Οι εργαζόμενοι αυτοί αφού κλήθηκαν να επιβιώσουν με 534 ευρώ, βρέθηκαν καταχρεωμένοι αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οδηγούνται σε πλήρη εξαθλίωση από την Κυβέρνηση. Εργαζόμενοι που τα τελευταία 30-40 χρόνια, δουλεύοντας 12 με 17 ώρες την ημέρα, συνέβαλαν στο να διατηρείται ο τουρισμός της χώρα μας, σε υψηλά επίπεδα και σήμερα απολύονται, μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Η υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές τονίζουν ότι στόχος της Κυβέρνησης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι η αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά η ενίσχυση της συλλογικής διεκδίκησης τους για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι είτε η μη ύπαρξη ΣΣΕ, είτε η μη επέκτασή της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, που δεν προστατεύονται από ΣΣΕ. Η ανυπαρξία των ΣΣΕ ή η μη επέκτασή τους, αυξάνουν την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια την αβεβαιότητα και οδηγούν την αγορά εργασίας σε κατακερματισμό. Τέλος, η μη επεκτασιμότητα της ΣΣΕ θα επιφέρει τόσο αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους, όσο και αθέμιτες πράξεις ανταγωνισμού που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή και υπόσταση όλων των κλάδων.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να κηρύξει τη Νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ως γενικώς υποχρεωτική.

ειδησεις σημερα

Κρήτη: Μπιλιετάκια για απλήρωτη στάθμευση από το... 2012!

Ηράκλειο: Καθαρίζουν το Ενετικό Λιμάνι!

Κρήτη: 86 σημαντικά καιρικά επεισόδια την τελευταία 20ετία στο νησί

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Το ΚΕΚ Επιμελητηρίου παραχωρεί αίθουσες για τη στέγαση μαθητών

Σχολική τάξη

Την παραχώρηση έξι αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες φοίτησης των μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Διοικητική Επιτροπή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κύριο μέλημα για τη Διοίκηση του ΚΕΚ είναι να διασφαλιστεί από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών με μια σειρά μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Παράλληλα επιζητεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία  του ΚΕΚ κατά τις πρωινές ώρες, με την επιστροφή προς χρήση από το ΚΕΚ, των αιθουσών που έχει παραχωρήσει στο ΕΠΑΛ και παραμένουν αναξιοποίητες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του ΚΕΚ ουδέποτε αρνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση των αιθουσών, αντίθετα έθεσε το θέμα αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί τον Δήμο να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και των Σχολείων και του ΚΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

Βαρδάκης - σεισμός: Άμεσα λύση το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών

Ανώγεια - σεισμός: Αναστολή λειτουργίας στο Γυμνάσιο - Λύκειο μετά την αυτοψία

 

ESPA BANNER