Κρήτη

Ηράκλειο

Μικρά δάνεια με μεγάλες προοπτικές κατά της φτωχοποίησης από Παγκρήτια Τράπεζα και AFI

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε συνεργασία με την Αφι, (AFI), την Action Finance Initiative.

To πρόγραμμα αποσκοπεί στη παροχή μικροπιστώσεων μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας προς ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως άνεργους και αυτοαπασχολούμενους για την έναρξη, οργάνωση και ανάπτυξη μικροεπιχειρήσεων, ένας τομέας που δεν υπήρχε καν στη χώρα μας ως τώρα.

Η δωρεά καλύπτει λειτουργικά έξοδα, καθώς και εκπαίδευση, ανάπτυξη δυνατοτήτων και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Με γνώμονα τη σφοδρότητα της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Adie, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς μικροχρηματοδότησης στην Ευρώπη, και η ActionAid Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν τη μικροχρηματοδότηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω της λειτουργίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού μικροχρηματοδότησης «Action Finance Initiative Hellas».

“Δεν θα μοιράζουμε άκριτα λεφτά” λένε οι εμπλεκόμενοι.

Τα κριτήρια θα είναι αυστηρά και στη πορεία οι χρηματοδοτούμενοι θα εκπαιδεύονται αλλά και θα παρακολουθούνται από την AFI που θα κάνει και την επιλογή τους με κριτήρια βιωσιμότητας, ακόμη κι αν – χαρακτηριστικά ειπώθηκε- έως τώρα είχαν ένα μικρό χρέος σε Τράπεζες.

Χωρίς ωστόσο περιορισμό όσον αφορά τη δραστηριότητα της επιχείρησης

50 έως 200 θα είναι τα δάνεια που θα χορηγηθούν στα 2 πρώτα χρόνια πιλοτικής εφαρμογής.

Με χρηματοδότηση κατά μέσο όρο €5-6000 για την έναρξη και έως €10.000 για επενδυτικά δάνεια.

Ένα μικρό δάνειο που μπορεί όμως να δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές, θεωρούν οι υλοποιητές.

Θα δημιουργηθούν επιχειρήσεις που θα δώσουν διέξοδο σε οικογένειες αλλά με προοπτικές και για μεγαλύτερη επέκταση.

Σε χώρες όπου έχει αναπτυχθεί ήδη το πρόγραμμα έχουν επιτελεσθεί και μικρά επιχειρηματικά θαύματα.

Σημαντικό όμως είναι ότι από την πιλοτική εφαρμογή και τη παρατήρηση της θα εξαχθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία για τους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα ο χρήσιμος αυτός θεσμός, όπως τόνισε και η δημιουργός της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα πρόεδρος του ΑFI Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

 

Η Αφι (AFI ) έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία της ActionAid ,της διεθνούς οργάνωσης με αποστολή την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο και την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους και της Adie , που αποτελείται από δίκτυο 120 γραφείων και 256 σημείων επαφής σε όλη τη Γαλλία, και στελεχώνεται από 450 υπαλλήλους και 1.200 εθελοντές.

Από την ίδρυσή της το 1999, έχει χορηγήσει 120.000 δάνεια, τα οποία έχουν οδηγήσει στη δημιουργία 89.000 μικροεπιχειρήσεων.

Μανώλης Δερμιτζάκης 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 44χρονη μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca

Βενιζέλειο

Στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται μία 44χρονη γυναίκα, μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοίού, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που θορυβεί τις υγειονομικές αρχές του τόπου, μετά την περίπτωση του 35χρονου από την Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου, Χάρης Λυδάκης, "η γυναίκα εμβολιάστηκε πριν από περίπου 13 ημέρες και λίγο μετά άρχισε να εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Στο Βενιζέλειο νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη".
Όπως λέει ο κ. Λυδάκης, η γυναίκα εμφάνισε θρομβοπενία με μία πιθανότητα θρόμβωσης και διαταραχής στην πηκτικότητα του αίματος και συμπλήρωσε πως όλες οι εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να εμφανίσει το πρόβλημα πηκτικότητας στο αίμα της. Ηπερίπτωση της 44χρονης, ελέγχεται και παρακολουθείται στενά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνδέεται με το εμβόλιο της Astrazeneca" κατέληξε ο κ. Λυδάκης.

Λίγο αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση για το περιστατικό από τη Διοιίκηση του Βενιζελείου η οποία αναφέρει τα εξής:

"Στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας νοσηλεύεται γυναίκα 44 ετών η οποία προσήλθε με άτυπα ενοχλήματα και εργαστηριακές διαταραχές πηκτικότητας και θρομβοπενίας.

Είχε εμβολιασθεί με την πρώτη δόση εμβολίου Astra Zeneca, πρό 7ημέρου από την εισαγωγή της.

Γίνεται διερεύνηση για υποκείμενα νοσήματα, καθώς και πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό.

Λαμβάνει θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα."

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση από Κρητικό: Βοηθήστε να βρεθεί ο οδηγός που με χτύπησε (φωτο)

Κρήτη: Συναγερμός για 23χρονο που ήπιε ποντικοφάρμακο