Κρήτη

Ηράκλειο

Μεγάλη ανταπόκριση στην ημερίδα της Περιφέρειας για την επιχειρηματικότητα

imerida4.jpg

Οι δυνατότητες-ευκαιρίες που προσφέρει η νέα Προγραμματική Περίοδος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού με την στήριξη των ερευνητικών, επιστημονικών ιδρυμάτων της Κρήτης παρουσιάστηκαν σε σημερινή ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια στο ξενοδοχείο Ατλαντίς στο Ηράκλειο. Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως τονίστηκε, επιδιώκει την συνεργασία όλων για την  εξειδίκευση των δράσεων των τομέων προτεραιότητας της στρατηγικής, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο των προσκλήσεων που θα εκδοθούν από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας στο πλαίσιο υλοποίησης του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020. Στην ημερίδα παρουσία Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων-Αντιδημάρχων, Περιφερειακών Συμβούλων, συμμετείχαν και μίλησαν εκπρόσωποι ερευνητικών, επιστημονικών ιδρυμάτων, δήμων, φορέων, παραγωγικών τάξεων, επιχειρηματίες, που εμπλέκονται στον τουρισμό και στον πολιτισμό της Κρήτης και αναφέρθηκαν σε καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. 

imerida3.jpg

imerida3.jpg, by gpapadakis

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη που βρίσκεται στην Αθήνα για την προώθηση θεμάτων της Κρήτης, τόνισε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της νέας Προγραμματικής Περιόδου αξιοποιεί όλα τα «εργαλεία» για την ανάπτυξη του τουρισμού με την σύμπλευση-συνεργασία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας που παράγουν τα επιστημονικά-ερευνητικά μας Ιδρύματα. 
«Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου προχωρεί στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης και φέρνει κοντά επιχειρηματίες του τουρισμού αλλά και ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα προκειμένου να δούμε ουσιαστικά τι ζητάει η αγορά για να αξιοποιήσει, και το τι μπορούν να προσφέρουν τα Ιδρύματα» δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.  

imerida2.jpg

imerida2.jpg, by gpapadakis

Η τεχνολογία, πρόσθεσε «μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του τουρισμού, να έχουμε πιο γρήγορη διάχυση της ενημέρωσης, να προσελκύσουμε περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα ΄΄εργαλεία΄΄ που μας προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια τόσο για την προβολή της Κρήτης αλλά και για την βοήθεια των επιχειρηματιών δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να τις αξιοποιήσουμε».  
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020 Μαρία Κασωτάκη επεσήμανε: «Τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού παράγουν τεχνολογία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ενεργώντες επιχειρηματίες στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Αυτό είναι το ζητούμενο το πώς θα κάνουμε μια καινοτόμα επιχειρηματικότητα πως θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των βασικών τομέων της οικονομίας της Κρήτης μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που δίνει η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα».

imerida.jpg

imerida.jpg, by gpapadakis

Ο Διευθυντής στο επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Άρτεμης Σαιτάκης τόνισε : «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε μέσω της επιχειρηματικής ΄΄ανακάλυψης΄΄ είναι να ταυτοποιήσουμε τη ζήτηση και τη προσφορά τεχνολογικών υπηρεσιών από και προς τις επιχειρήσεις, στα Ιδρύματα, και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε ποιες είναι οι δράσεις οι οποίες πρέπει να προταθούν στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει βάλει η στρατηγική για την «έξυπνη» εξειδίκευση στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας-πληροφορικής-επικοινωνίας». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πέτσας σε Λαμπρινό: Εξαιρείται η αντικατάσταση του δικτύου ΔΕΥΑΗ από το πλαφόν του "Α.Τρίτσης"

Λαμπρινός Πέτσας

Για την εξαίρεση του κόστους του μεγάλου έργου της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Ηρακλείου, από το χρηματοδοτικό πλαφόν του «Αντώνης Τρίτσης» δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Παρασκευής 23 Απριλίου, στην Αθήνα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το έργο της αντικατάστασης περίπου 150 χιλιομέτρων δικτύου υδρεύσεως, το οποίο έχει προϋπολογισμό 15,2 εκατομμύρια ευρώ και είναι ενταγμένο στον «Φιλόδημο Ι», ως εμβληματικό, θα εξαιρεθεί από το πλαφόν των 25 εκατομμυρίων που προβλέπεται για τον Δήμο Ηρακλείου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Με δεδομένη την ένταξη εμβληματικών έργων του Δήμου Ηρακλείου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δεσμεύτηκε επίσης ότι θα δείξει την απαιτούμενη ευελιξία προς τον 4ο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, για την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» και πρόσθετων εμβληματικών έργων, όπως αυτό της Αστικής Αναζωογόνησης.

Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται η βιοκλιματική αναβάθμιση του πάρκου Ερυθραίας, και η διαμόρφωση δικτύου κοινόχρηστων χώρων στο Ηράκλειο, Παρεμβάσεις προϋπολογισμού 12,4 εκ. ευρώ, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Ηρακλείου και αποτελούν την αναπτυξιακή του στρατηγική για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό, κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι τα 15,2 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από τον “Φιλόδημο Ι” για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου, δεν θα συνυπολογιστούν στο “Αντώνης Τρίτσης”. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο νέο πρόγραμμα πρόσθετα έργα, όπως το εμβληματικό της Αστικής Αναζωογόνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Πάρκο Ερυθραίας. Ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει έτσι κι αλλιώς την ετοιμότητα και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στην διάθεσή του, πάντα προς όφελος της πόλης και των δημοτών».

Οι συναντήσεις του Δημάρχου την Πέμπτη 22 Απριλίου

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας και επί σειρά ετών αρμόδια για θέματα Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου Στέφανο Βλαστό. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το αίτημα παραχώρησης στο Δήμο Ηρακλείου των εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτιρίων στο κέντρο της πόλης (πρώην Τροχαίας και πρώην Αστυνομικού Τμήματος Α΄ και Β΄) καθώς και δυο οικοπέδων στην περιοχή του Μασταμπά, που προορίζονται για την ανέγερση νηπιαγωγείου .

Ο κ. Βλαστός τόνισε ότι κάτι τέτοιο (η απευθείας παραχώρησή των κτιρίων στον Δήμο δηλαδή) δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει την ΕΤΑΔ ενώ ο στόχος της Εταιρείας είναι να προχωρήσει στην άμεση αξιοποίησή τους με διαγωνιστική διαδικασία. Για τα οικόπεδα, επιφυλάχτηκε να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια να απαντήσει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι αξιολογεί ιδιαίτερα την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων στον Δήμο και ότι δεν θεωρεί το θέμα λήξαν.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Τουρισμού, Παύλο Κουρή και τους έθεσε το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού του Κόλπου του Δερματά από «τουριστικό λιμένα».

Ο κ. Κουρής και η κα Λοϊζου δεσμεύτηκαν ότι το Υπουργείο θα αποστείλει άμεσα μια σχετική βεβαίωση, με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορέσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό του ακόμα και πριν την τυπική ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού, πράγμα το οποίο και συνέβη, αφού την Παρασκευή 23 Απριλίου η βεβαίωση παρελήφθη από τον Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση