Κρήτη

Ηράκλειο

Λα.Συ Ηρακλείου: Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού

Λαικη συσπέιρωση

"Το αεροδρόμιο ''Ν. Καζαντζάκης'' να αξιοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση", ζητά μεσα από ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου, με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την παραχώρηση του αεροδρομιου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η ανακοίνωση της Λα.Συ: 

"Παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί η δημοτική αρχή σαν ξεγελασμένη από την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να εντάξει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» στο ΤΑΙΠΕΔ, παρά την προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας και έτοιμη να δώσει μάχη ώστε «να έχει η τοπική κοινωνία τον πρώτο λόγο για την αξιοποίηση του αεροδρόμιου», δεν μπορεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες, καθώς πριν ένα χρόνο δεν είχε αποδεχτεί την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση κατά οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης του «Ν. Καζαντζάκης», να ξεκαθαρίσει ότι η αξιοποίηση του θα γίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, να φύγει από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως τόνισε στη σύσκεψη ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης, τα πάνω από 3.500 στρέμματα του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» ανήκουν στο λαό και χρειάζεται να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών. Να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο με τις αναγκαίες υποδομές αναψυχής, αθλητισμού, μόρφωσης, πολιτισμού, πρασίνου και ελεύθερου χώρου με δυνατότητα να γίνει η μεγάλη ανάσα δροσιάς το καλοκαίρι για τους εκατοντάδες χιλιάδες δημότες μας με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα πρέπει να προβλεφθεί ώστε μέρος της έκτασης να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των πολύ σοβαρών κενών σχολικής στέγης της περιοχής της Ν. Αλικαρνασσού, με ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.

- Ο χώρος του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» να αποδεσμευτεί από την δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕΠ για την χρηματοδότηση κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
- Η έκταση να αξιοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση. Το δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου.

Η μόνη αγωνία που εξέφρασε στην χτεσινή σύσκεψη η Δημοτική αρχή, ήταν να μην αποκλειστεί ο Δήμος Ηρακλείου από την μεγάλη μπίζνα που πάει να στηθεί. Επιδίωξη όλων των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, που πέρυσι καταψήφισαν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι μαζί με κυβέρνηση και Περιφέρεια, να έχουν λόγο στο μοίρασμα της λείας στους επίδοξους επενδυτές.

Από κοντά και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που υποκριτικά εμφανίστηκαν υπερασπιστές της δημόσιας περιουσίας, όταν τα κόμματα τους έχουν ψηφίσει και το ΤΑΙΠΕΔ, και την ένταξη σ’ αυτό της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμιο, λιμάνι, πρώην κτίριο αστυνομίας κτλ), και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο υπερ-μνημόνιο σε βάρος των λαών. Έχουν στηρίξει με κάθε τρόπο όλους τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικά την πολιτική της λεγόμενης πράσινης - ψηφιακής μετάβασης, που από τη μια προσθέτει νέα βάρη στους εργαζόμενους, όπως η ακρίβεια και από την άλλη φέρνει νέα προνόμια για να προχωρήσουν οι «πράσινες μπίζνες».

Το πιο σοβαρό είναι ότι κεντρικά και τοπικά στελέχη των κομμάτων που κυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου, σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί με το σημερινό πλαίσιο να υπάρξει φιλολαϊκή αξιοποίηση του αεροδρομίου και ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα και το κεφάλαιο και τους κατοίκους της περιοχής.

Ο λαός έχει πλέον συγκεντρώσει πλούσια πείρα για να απορρίψει όλες τις ψεύτικες υποσχέσεις που
εμφανίζονται με νέο περιτύλιγμα. Η διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα δεν βρίσκεται στην αναμονή, στις δήθεν επιτροπές υπευθύνων, στις νομικές διεκδικήσεις. Βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, για να βάλει ο ίδιος ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Μόνο ο λαϊκός παράγοντας θα σώσει τη δημόσια περιουσία."

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για παραχώρηση αεροδρομίου: "Δεν είναι αυτό που νομίζεις"

Λα.Συ Κρήτης: Ζητά ασφαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και ασφαλή μεταφορά των μαθητών

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Εγγραφή νέων σωματείων

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας προσπαθούν να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς στέγη και περιουσία.

Με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Ηρακλείου και Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Σενετάκης, ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, προκειμένου να επιτευχθεί πιο άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και αποτελεσματική προώθηση του έργου αποκατάστασης των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της κοινής επιστολής:

«Ο καταστροφικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι του ν. Ηρακλείου, αλλά και οι συνεχείς –μέχρι και σήμερα- μετασεισμοί, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Η κτηριακή αποκατάσταση των σεισμόπληκτων, καθώς και η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής απαιτούν ένα καλά οργανωμένο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο.

Η απουσία διοικητικής δομής αποκατάστασης των σεισμόπληκτων στην περιοχή δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις, παρά τις υπεράνθρωπες, πράγματι, προσπάθειες του προσωπικού του Υπουργείου σας, αλλά και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποτελεσματική προώθηση του έργου αποκατάστασης.

Ως εκ τούτου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης των Σεισμόπληκτων του ν. Ηρακλείου, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το έργο αποκατάστασης.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, όπως μεριμνήσετε για την άμεση δημιουργία και λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

28η Οκτωβρίου: Εκδηλώσεις και παρελάσεις στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

ESPA BANNER