Κρήτη

Λα.Συ Κρήτης: Ζητά ασφαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και ασφαλή μεταφορά των μαθητών

Λαικη συσπέιρωση

Με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ζητά να διασφαλιστεί η ασφαλής διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και η ασφαλής μεταφορά των μαθητών.

Η επιστολή: 

"Ενώ δυναμώνουν οι διεκδικήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για σχολεία ανοιχτά, με υγιεινή και ασφάλεια για όλους, για να μην ανοιγοκλείνουν τμήματα και σχολεία και για να μη χαθεί ακόμα μια σχολική χρονιά,  η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες. Όμως η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα . 
Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με πρωτόκολλα διασποράς του κορονοϊού, χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας, αφού η  εκπαίδευση και οι μαθητές λογαριάζονται σαν «κόστος». Παραμένει η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ο συγχρωτισμός στις τάξεις κλουβιά, σε κοντέινερ, ακόμη και για τα νήπια στη δίχρονη Π.Α. Στην αρχή της χρονιάς υπάρχουν κενά τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή, ενώ είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών. 
Για την καθαριότητα των σχολείων, στους πιο πολλούς δήμους της Κρήτης υπάρχει μείωση των ωρών. Την ίδια στιγμή, οι επιπλέον ανάγκες για την καθαριότητα των σχολείων θα καλύπτονται από «ιδίους πόρους». Δηλαδή, τα βάρη θα φορτωθούν πάλι στους δημότες, με την επιπλέον φορολογία που φορτώνουν οι Δήμοι στον λαό. Οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών που  για δεκαετίες κρατιούνται σε ομηρία είτε με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου είτε με τις συμβάσεις ΙΔΟΧ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  χειροτερεύουν με την έως και 2ωρη εργασία, πέρα από την 3ωρη που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους αναδεικνύουν αυτό το πρόβλημα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα στα σχολεία του Ρεθύμνου, επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν προσέλαβε καμία καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης και πως 94 καθαρίστριες καλούνται να καθαρίσουν 92 σχολεία μέσα σε 3 ή 4 ώρες!

Ταυτόχρονα, αντί για ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση ενοχοποιεί και πάλι την «ατομική ευθύνη» των ανεμβολίαστων με εκβιασμούς και τιμωρητικά μέτρα, που αποδυναμώνουν παραπέρα τις κρατικές μονάδες υγείας προς όφελος ιδιωτικών ομίλων. Επιπλέον, αντί να  ενισχύσει το κρατικό σύστημα υγείας με επαρκές και μόνιμο υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, ανακυκλώνει το ελάχιστο προσωπικό από δομή σε δομή και επιπλέον  ανακοινώνει, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ», και άλλα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις σε Νοσοκομεία και κλινικές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
Κατά πόδας και η περιφερειακή αρχή δεν έχει ψελλίσει κουβέντα αντίθεσης για τα παραπάνω. Συνάμα, κάνει πως δεν ξέρει τι συμβαίνει  με τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών που είναι στην κύρια ευθύνη της. Αποτέλεσμα, ακόμα μια χρονιά με τις κουτσουρεμένες κρατικές επιχορηγήσεις για τη μεταφορά των μαθητών και την ανάθεση των δρομολογίων σε ιδιώτες ΑΕ, με κριτήρια τις λογικές του κόστους – οφέλους, τη μείωση των δαπανών, «παστώνοντας» μαθητές σαν τις «σαρδέλες» σε αρκετές περιπτώσεις, σε λεωφορεία ή ταξί, ακόμα και μαθητές ΑΜΕΑ! 
Επίσης, θυμίζουμε πως η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) με τον συνδυασμό της ΝΔ αρνήθηκαν πολλές φορές προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωση για να συζητηθούν στο συμβούλιο οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πανδημία. Αρνήθηκαν ακόμη και την έκδοση ψηφίσματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Παραγνωρίζουν την ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, αδιαφορούν για τους κινδύνους (πχ είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα ειδικά το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη) και δηλώνουν «αναρμοδιότητα» για τη σχολική στέγη, στα πλαίσια της αλληλομετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στα επίπεδα του κράτους.
Κυβέρνηση και περιφέρεια δεν μπορούν να παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί αφού το σχολείο ξεκινά με αυτούς τους όρους, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι νέες μεταλλάξεις του ιού είναι ακόμη πιο μεταδοτικές στους νέους και ότι υπάρχει κίνδυνος νόσησης και μετάδοσης του ιού ακόμη και για  εμβολιασμένους. 

Με βάση τα παραπάνω,  η περιφερειακή αρχή οφείλει να αναλάβει τις δικές ευθύνες της ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : 

•    Άμεσα μέτρα στήριξης του κρατικού τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας.
•    Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
•    Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
•    Να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
•    Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων, αλλά και μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα – Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019.
•    Πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Δύο το πολύ άτομα στο ταξί που μεταφέρει μαθητές ΑΜΕΑ. 
•    Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.  
•    Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
•    Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
•    Κρατική χρηματοδότηση για ανέγερση σύγχρονων ασφαλών σχολικών υποδομών, χωρίς ΣΔΙΤ, και για συντήρηση-επισκευή των υφιστάμενων".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σταύρος Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Πιέζουμε για να μην υπάρξει καθυστέρηση στα έργα

Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021: Ξεκινούν την Παρασκευή

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: "Από την αξιοποίηση στο ξεπούλημα του λιμένα"

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από 1η Νοεμβρίου η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία- Θα εκδίδεται μέσω edupass.gov.gr

σχολείο

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self–test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Ο κρατούμενος πήρε άδεια και έγινε ...καπνός

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

 

ESPA BANNER