Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη:  Ως και 105 ευρώ δίνουν οι γονείς για ένα εμβόλιο!

Εμβόλια

Ξεχασμένες ασθένειες για τη χώρα μας, έχουν αρχίσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια την επανεμφάνιση τους, σκορπώντας τον προβληματισμό και καθιστώντας την ανάγκη για αλλαγή στην εμβολιαστική πολιτική, επιτακτική.

Ασθένειες ξεχασμένες όπως η ιλαρά, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας. Από 1/5/2017 και μέχρι 25/10/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί «3258 κρούσματα και 4 θάνατοι λόγω ιλαράς», με μεγαλύτερη τη συχνότητα κρουσμάτων στη Ν. Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών μάλιστα εκπέμπει σήμα κινδύνου με αφορμή τα υψηλά ποσοστά ιλαράς στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα στην οικονομική ευχέρεια των γονιών τους, είναι αφημένα τα παιδιά και εκτεθειμένα στον κίνδυνο των ασθενειών, καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός σειράς εμβολίων από τη λίστα με τα φάρμακα που περιλαμβάνονται σε αυτήν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, το οποίο οι αρμόδιοι έχουν κρίνει πως δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των φαρμάκων και συνεπώς να δικαιολογείται το κόστος του!

Ένα σημαντικό εμβόλιο που λειτουργεί σαν ασπίδα για το παιδί απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β, το οποίο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το ότι κοστίζει 105 ευρώ η δόση και χρειάζονται δύο ή τρεις δόσεις για τον εμβολιασμό.
Το παράδειγμα αυτό καταδεικνύει έμπρακτα ότι βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι πολίτες σήμερα για να εμβολιαστούν. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι γνωστό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο του γονείς, που ελπίζανε πως η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, θα ελάμβανε τη σωστή -και αυτονόητη- απόφαση.

Έτσι οι γονείς που έχουν την οικονομική ευχέρεια, συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας. Ενώ όσοι δε διαθέτουν τα χρήματα, απλά θα προσεύχονται τα παιδιά τους να μη συμπεριληφθουν στη λίστα των κρουσμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά κάθε χρόνο.

Και αυτό το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό. Όπως αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Παπαδάκης νοσηλευτής και οικονομολόγος, ειδικευμένος στην Δημόσια Υγεία και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, προϊστάμενος τμήματος στο ΒΓΝΗ, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος περιφέρειας Κρήτης και εκπρόσωπος στην κεντρική ΕΝΕ η συμβολή του εμβολιασμού σε επίπεδο ατόμου αλλά και σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή υγεία και ευημερία ενός λαού.
Η καθολικότητα της εφαρμογής του εμβολιασμού και η σθεναρή και αληθινή υποστήριξή του από την Πολιτεία αποτελούν στοιχεία μείζονος σημασίας, δεδομένης της τεράστιας σπουδαιότητας που έχει ο εμβολιασμός για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Λόγω της σπουδαιότητάς του αυτής ο εμβολιασμός πρέπει να καλύπτεται επαρκώς από την Πολιτεία αλλά και να οργανώνεται μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας, των δεδομένων της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, των εφήβων και ενηλίκων με τα εμβόλια που περιλαμβάνονται σε εθνικό χρονοδιάγραμμα με βάση πάντα και τις σύγχρονες συστάσεις των διεθνών οργανισμών.
Η μεταφορά του οικονομικού κόστους του εμβολιασμού στο ίδιο το άτομο, εν μέρει ή συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο ο εμβολιασμός αυτός να μην πραγματοποιηθεί, λόγω κυρίως της αδυναμίας κάλυψης του οικονομικού κόστους.

Στη χώρα μας παρουσιάζονται δυστυχώς προβλήματα στον εμβολιασμό και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο πληθυσμού, κυρίως λόγω της λανθασμένης εμβολιαστικής πολιτικής, η οποία εγκυμονεί κινδύνους (χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη) και η οποία δεν υποστηρίζει αφενός τον εμβολιασμό ως μια διαδικασία υψίστης σημασίας για την δημόσια υγεία, αφετέρου την πλήρη κάλυψη του κόστους του από την πολιτεία· αντιθέτως, μεταφέρει το κόστος πολλών εμβολίων στον ιδιώτη, προσεγγίζει δε το εμβόλιο όπως το φάρμακο.

Την ίδια στιγμή πρέπει να αναφερθεί πως πρόβλημα αποτελούν οι ελλείψεις εμβολίων που παρουσιάζονται κατά καιρούς στη φαρμακευτική αγορά και στη χώρα γενικότερα, με την έλλειψη ορθής ενημέρωσης για την σπουδαιότητα του εμβολιασμού διαμέσου της εκπαίδευσης αλλά και άλλων ενημερωτικών δράσεων και την παρουσία μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην χώρα μας να εντείνεται το πρόβλημα

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

Κρήτη

Κρήτη: Κακοκαιρία «εξπρές» προ των πυλών - Πότε θα χτυπήσει

βροχή

Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα το πρωί. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «εξπρές», σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ.

Ήδη από την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για Παρασκευή (3/12) και Σάββατο (4/12) προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από δήμους και Περιφέρειες για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Πότε θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία την Κρήτη 

Σην Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους θυελλώδεις άνεμους.

Στην υπόλοιπη χώρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. β. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία. γ. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. δ. Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες.

Παράλληλα, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν σήμερα Παρασκευή, που βαθμιαία το Σάββατο θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Meteo: Αστατος καιρός με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, αρχικά στα δυτικά και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, και μέχρι το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Οι σημαντικότερες χαλαζοπτώσεις εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά  το χαλάζι ενδέχεται να έχει τοπικά σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Τοπικές βροχές και, τις βραδινές κυρίως ώρες σποραδικές καταιγίδες, περιμένουμε στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας, φαινόμενα που θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.

Οδηγίες για την κακοκαιρία από την Πολιτική Προστασία

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Κρήτη - κορωνοϊός: Μπήκε στο Αστυνομικό Τμήμα χωρίς μάσκα και το πλήρωσε ακριβά

Ηράκλειο: Άφησαν το παιδί τους σε μία χαρτόκουτα, στο πάρκο

ESPA BANNER