Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Ανησυχούν οι αγρότες για «κουτσουρεμένα» χρηματοδοτικά κονδύλια

ελιές

Ανησυχία υπαρχει στην Κρήτη για τα κονδύλια που φημολογείται πως θα εκταμιευθούν στα πλαίσια της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ) από το νησί.

Πρόκειται για μια διαδικασία, για την οποία έχει προκύψει πρόβλημα συμφωνα με τους αρμόδιους για την Κρήτη, καθώς οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από υποψήφιους από το νησί, θεωρούνται υπερβολικές ως προς τον αριθμό.

Μάλιστα συμφωνα με πληροφορίες, υπαρχει μια διαδικασία ελέγχου σε εξέλιξη, για τις προτάσεις της Κρήτης, με τους ειδικούς που γνωρίζουν το αντικείμενο να σημειώνουν πως δεν υπαρχει κάποιο «σκοτεινό» σημείο.

«Οσες προτάσεις κι αν γίνουν από μια περιοχή, θεωρώ ότι δεν υπαρχει πρόβλημα. Από τη στιγμή που οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν, κατά συνέπεια θα απορριφθούν εκείνες που δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί και δε θα μετάσχουν στο πρόγραμμα», επισημαίνει πηγή στο ekriti.gr.

Από την Κρήτη εκφράζεται μάλιστα η άποψη πως ο τόσο μεγάλος αριθμός προτάσεων από το νησί, δείχνει την προσπάθεια που καταβάλλεται στον τομέα της ελαιοπαραγωγής. Σε καμία περίπτωση οι προτάσεις χρηματοδότησης δε συνιστούν παρατυπία, από τη στιγμή που απορριφθούν από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά αυτό που επισημαίνεται από συγκεκριμένους κύκλους και εκπροσώπους των αγροτών είναι πως το ποσό που έχει υπολογιστεί να δοθεί στην Κρήτη είναι πολύ μικρότερο, από εκείνο που θα έπρεπε να εκταμιευθεί για το νησί.
Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα με βάση τη λογική, όταν η Κρήτη παράγει το 30% της συνολικής παραγωγής λαδιού στην Ελλάδα. Παράγει 70 με 120 χιλιάδες τόνους, όταν πανελλαδικά η ποσότητα που παράγεται είναι 280 με 300 χιλιάδες.

«Πρέπει να είναι άλλο το ποσό που θα λάβει η Κρήτη από το πρόγραμμα», αναφέρει πηγή στo ekriti.gr. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να γίνει. Να υπαρξει δηλαδή κάποια «διόρθωση» προς τα πάνω, με την αύξηση του ποσού που έχει προϋπολογιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως έχει γνωστοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, οι φέροντες την ευθύνη χειρισμού του θέματος, στη βάση και της Υπουργικής Απόφασης που έχει δημοσιευθεί, καλούνται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις ως ακολούθως:

- Πρώτον, υποχρεούνται να απορρίψουν, όπως επιβάλλεται με τον κανονισμό τις μη σύννομες και τις μη συμμορφούμενες οργανώσεις (έως 15/3/2018 Καν. 611/2014, αρ.4, άρθ. 7).

- Δεύτερον να αξιολογήσουν, κι εδώ έχει λόγο η αρμόδια οικονομική διεύθυνση, την καθαρή θέση και τα άλλα οικονομικά στοιχεία των φορέων που έχουν προκριθεί όσον αφορά την ικανότητά τους να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα τους εγκριθεί καθώς και έως ποιου ύψους.

- Τρίτον, για λόγους αναλογικότητας μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών αλλά και του αντίστοιχου παραγόμενου προϊόντος (Καν 611/2014 αρθ.6 §1) καθότι τα χρήματα του προγράμματος είναι ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά και προέρχονται από το 2% του παρακρατήματος των παραγωγών, δεν μπορεί παρά να τηρηθούν οι γεωγραφικές κατανομές που ήδη έχουν προβλεφθεί και είναι δεσμευτικές των τελικών επιλογών.

Εκείνο που τονίζεται τελικά είναι η αρμόδια υπηρεσία να μην αδικήσει κανέναν ενδιαφερόμενο, ούτε από την υπόλοιπη Ελλάδα ούτε να αδικήσει τους πραγματικούς δικαιούχους φορείς της Κρήτης. Ζητούμενο είναι η απόδοση Δικαιοσύνης βασιζόμενη στην νομοθεσία, χωρίς να χαθούν πολύτιμοι οικονομικοί πόροι. 

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 20 νέα κρούσματα στο νησί

κορωνοϊός - νοσοκομεία

248 τα νέα κρούσματα - 14 θάνατους - 296 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα:

7 νέα κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, 9 στο Ρέθυμνο, 3 στα Χανιά και 1 στο Λασίθι.

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Κυριακή 20 Ιουνίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κoρωνοϊού:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 18
ΑΝΔΡΟΥ 1
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 11
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 3
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 33
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 6
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΚΩ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 16
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΠΑΡΟΥ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 9
ΡΟΔΟΥ 4
ΣΑΜΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Διαβάστε επίσης:

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 55χρονης με το εμβόλιο της Pfizer

Φθιώτιδα: Νεαρός αγρότης καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του