Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Διασφάλιση επάρκειας εργατών γης και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου εργοσήμου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκαν σήμερα δύο επίκαιρες ερωτήσεις του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου του εργοσήμου μισθωτών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και αγροτών γης (πρώην ΟΓΑ), προκειμένου να προστατευθούν και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα τους».

Ο βουλευτής, αρχικά τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της θεσμικής αντιπολίτευσης που ασκεί, θέτει αυτές τις ερωτήσεις, προκειμένου να εκκινήσει –επιτέλους- η απαραίτητη διαδικασία βελτίωσης του θεσμού του εργοσήμου. Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε τις βασικές δυσλειτουργίες του εργοσήμου, όπως:
- την άδικη ασφαλιστική μεταχείριση των εργαζομένων με εργόσημο, αφού για να δικαιωθούν 25 ένσημα/μήνα πρέπει να έχουν μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι χρειάζονται αποδοχές 650 ευρώ,
- την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αφού δεν δικαιούνται Δώρα Εορτών και επίδομα αδείας,
- την μη προαναγγελία της απασχόλησης με εργόσημο με παρενέργειες αφενός τη μη δυνατότητα ελέγχου της απασχόλησης αφετέρου την φαλκίδευση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (π.χ. σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος).

Στο σημείο αυτό επισήμανε την παράλειψη της Κυβέρνησης να εκδώσει την απαιτούμενη για την
εφαρμογή του άρθρου 60 του ν.4635/2020 Υ.Α., βάσει του οποίου οι απασχολούμενοι με εργόσημο καταχωρίζονται υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικά για τους αγρότες γης, ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και προσαρμογής του στα νέα δεδομένα της ασφάλισης επί ασφαλιστικών κατηγοριών καθώς και συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, όταν κατ’ επάγγελμα αγρότης απασχολείται, κατά την ίδια χρονική περίοδο, και με εργόσημο ως εργάτης γης, προκειμένου να μην επιβαρύνεται με διπλές εισφορές.

Τέλος , ο βουλευτής σημείωσε με έμφαση πως στη σημερινή συγκυρία που οι ανάγκες σε εργάτες γης για την ελαιοσυγκομιδή (ιδιαίτερα στην Κρήτη) είναι μεγάλες χρειάζεται:
- η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων με εργόσημο σε αγροτικές εργασίες, να επεκταθεί και πέραν των 70 ημερών, χωρίς επιπτώσεις στα δικαιώματά τους ,
- να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής της απλοποιημένης διαδικασία μετάκλησης εργατών γης (ΠΝΠ/90/01-05-20) σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με νέες προθεσμίες και πέραν των ορίων εργατών γης που είχαν δηλωθεί από τις Περιφέρειες και με διεξαγωγή όλων των απαιτούμενων ελέγχων για covid-19.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τσακλόγλου, συμφώνησε μερικώς με τις διαπιστώσεις του κ. Κεγκέρογλου και υποσχέθηκε ότι στο «ΕΡΓΑΝΗ II», το οποίο προετοιμάζεται από το Υπουργείο, θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά όλες οι εργασίες, ακόμη και διάρκειας ελάχιστων ωρών, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι σύντομα
θα ρυθμιστεί το –εκκρεμές ακόμη- νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου αγροτών γης για το χρονικό διάστημα 2020 και εφεξής.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι το εργόσημο αποτελεί μια ιδιότυπη μορφή σύμβασης έργου και όχι εργασίας.

Ο κ. Κεγκέρογλου διαφώνησε απολύτως με την θέση του κ. Τσακλόγλου ότι το εργόσημο δεν αντιπροσωπεύει εργασία, τονίζοντας ότι η απασχόληση με εργόσημο είναι εργασία και όχι σύμβαση έργου. Κλείνοντας, κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να προετοιμάσει την μεταρρύθμιση του εργοσήμου με γνώμονα την προστασία και βελτίωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των
εργαζομένων, τονίζοντας ότι σε αυτό απαιτείται να συνδράμει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και κάνοντας τες εύχρηστες για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Κρήτη

Ηράκλειο: Ποιες περιοχές που λένε "το νερό νεράκι" θα τροφοδοτούνται από το φράγμα Αποσελέμη

υδροδοτηση

Νερό από το φράγμα Αποσελέμη θα πίνουν οι κάτοικοι δύο πολύπαθων περιοχών του Ηρακλείου που ακόμη ταλαιπωρούνται στην υδροδότηση.

Πρόκειται για την περιοχή του Άι Γιάννη και τις Μεσαμπελιές όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς καθώς βλέπουν να τρέχει το νερό από τις βρύσες τους με το σταγονόμετρο.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ.Γιώργος Βουρεξάκης ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα ένα πολύ σημαντικό έργο μεταφοράς του νερού από το φράγμα του Αποσελέμη σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα από τη δεξαμενή της Ούλαφ Παλμε, η οποία τροφοδοτείται από το φράγμα και μέσω αγωγών, το νερό θα φτάσει στη Φορτέτσα και από εκεί θα υδροδοτηθούν οι Μεσαμπελιές και οι ψηλές περιοχές του Άι Γιάννη Κνωσσού.

Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και βρίσκεται στο Ελεγκτικό συνέδρια προς έγκριση.

Προβλήματα και στην Παπαναστασίου

Όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές γειτονιές της Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ είπε ότι οφείλονται στα έργα για την αντικατάσταση 43 χιλιομέτρων δικτύων που εκτελούνται στην Ηλιούπολη.

Το μεγάλο πρόβλημα στο νερό, που προκάλεσε και τη “βροχή” διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής που κατέκλυσαν το τηλ κέντρο του Ράδιο Κρήτη, οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο στην καθυστερημένη σύνδεση διαφόρων σημείων με το νέο δίκτυο, όπου αυτό είχε ολοκληρωθεί,εξαιτίας της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς και στη μετατόπιση αγωγού που περνούσε κάτω από έδαφος όπου εκτελούνται έργα για το νέο κατάστημα γνωστής αλυσίδας στην Παπαναστασίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ συνέστησε υπομονή στους δημότες λέγοντας ότι, εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα με την αντικατάσταση των δικτύων σε όλο το Ηράκλειο, τα προβλήματα υδροδότησης θα επιλυθούν.