Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συναντήσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

Επαφές στο Ηράκλειο έχει σήμερα ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ Αλέξης Χαρίτσης, που θα παραμείνει μέχρι και αύριο Παρασκευή στην Κρήτη. Ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη με τον οποίου συζήτησαν θέματα που αφορούν στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού, την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Χαρίτσης, μίλησε με τον κ. Αρναουτάκη και για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, τονίζοντας ότι το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί είναι ένα πισωγύρισμα, τώρα που η χώρα έχει μπει σε μια διαδικασία σταδιακής αποκλιμάκωσης. «Ειδικά σε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να διατηρηθεί θετική πορεία» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τα εργασία, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του ότι πρόκειται για «αντεργατικό έκτρωμα» ενώ έκανε λόγο για επικείμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σε αυτές τις συνθήκες επιλέγει να ξεδιπλώσει μια βαθιά αντικοινωνική και σκληρά φιλελεύθερη ατζέντα, που θα βρει απέναντι της την κοινωνική πλειοψηφία».

Σε ό,τι αφορά το νέο Πτωχευτικό Κώδικα ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι για πρώτη φορά τίθεται σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία και εν μέσω κρίσης απειλείται πτώχευση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι η ανάπτυξη με ονομαστικούς όρους μόνο, αλλά ποιους θα αφορά αυτή η ανάπτυξη. Θα αφορά την κοινωνική πλειοψηφία ή θα αφορά και πάλι μια μικρή μερίδα της κοινωνίας, τους λίγους και ισχυρούς»;

Ο κ. Χαρίτσης θα έχει το απόγευμα συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ενώ αύριο θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της διοίκησης και διευθυντή ερευνητικού κέντρου Αντώνη Μαγουλά αλλά και τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών Κωνσταντίνο Μυλωνά. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό ενώ τέλος θα συμμετέχει σε κομματική συνεδρίαση στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Έρχεται το επιδημιολογικό παρατηρητήριο Κρήτης

Κρήτη: Επιχειρηματίες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Τσκαλώτος... αδειάζει Πολάκη για τα εμβόλια

 

Κρήτη

Πολιτισμός

Υβριδική Έκθεση για την Κρήτη στην Επανάσταση του 1821

Έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 1η Αυγούστου, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ρέθυμνο, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα παρουσιάζει την υπαίθρια υβριδική Έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης "1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση", στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επετειακών δράσεων για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 2 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένη η απεγκατάσταση των 14 ανοικτών ξύλινων κατασκευών, που διαθέτουν σκίαστρα για την επίσκεψη κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας, και αυτόνομο σύστημα φωτισμού με ηλιακή ενέργεια για τις νυχτερινές περιηγήσεις.

Υβριδική Έκθεση Ιστορικου Μουσείου Κρήτης
Υβριδική Έκθεση Ιστορικου Μουσείου Κρήτης

Επόμενος σταθμός της Έκθεσης είναι ο Άγιος Νικόλαος, με τη σταθερή υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της πόλης, πλάι στο Μνημείο της Αρπαγής της Ευρώπης, από τις 6 ως και τις 30 Αυγούστου. Η ευέλικτη διάταξη των εκθεσιακών περιπτέρων στον Άγιο Νικόλαο θα προσφέρει τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και της άνετης κίνησης των επισκεπτών υπό συνθήκες φυσικού αερισμού, όπως έχει συμβεί στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό δράσης της Επιτροπής την εταιρεία Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., πραγματοποιείται από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Το περιεχόμενό της Έκθεσης είναι θεματικά διαρθρωμένο, με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον κόσμο και κεντρικό άξονα τις λιγότερο γνωστές πτυχές της «επαναστατικής δεκαετίας» 1821-1830 του νησιού. Το υλικό της Έκθεσης - κείμενα, εικονογραφικό υλικό και περιεχόμενο των διαδραστικών εφαρμογών μέσω QR codes- αντλήθηκε κυρίως από τις Συλλογές και τα Αρχεία της ΕΚΙΜ /ΙΜΚ και το επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

banner
banner

Παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν την Έκθεση, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οι απεικονίσεις Προσώπων της Επανάστασης στον δημόσιο χώρο (Ηράκλειο) και η δίγλωσση ιστορική ιστοσελίδα www.crete1821.gr στον κυβερνοχώρο.

Περισσότερες παράλληλες δράσεις, συνεδριακές και εκπαιδευτικές, ακολουθούν το φθινόπωρο στο Ηράκλειο, όπου επιστρέφει η υπαίθρια Έκθεση: η επιστημονική συνάντηση «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το διαδίκτυο, ξεναγήσεις για όλους και εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΚ στον φυσικό και τον ψηφιακό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επανάσταση 1821: Η ενδυμασία των αγωνιστών στην Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα (φώτο)

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Του Μανόλη Κ. Μακράκη*